Annons

Annons

Experterna tipsar om vårens gardintrender!

Två av landets tyngsta designers och inredare avslöjar vårens gardintrender. Mönstrat och linne är hett!

Dela
(5)

vargardin

Bladmönstrade bomullslängder Tilde, 120×240 cm, 199:–/st, Hemtex. Ampel i rep, 149:–, och metallkruka, 199:–, Indiska. Tavla med fjärilsmotiv, 379:–, och träljuslykta formad som ett hus, 129:–, Ilva. Trälåda med text, 149:–, och kuddfodral, 40×40 cm, 79:50, H&M Home. Glasskål på fot, 399:–, och ljuskoppar, 99:–/st, Iittala/Åhléns. Bladformade fat, 149:–/st, Indiska. Virkade bordstabletter, 59:–/st, kakburk i metall, 99:–, Åhléns. Glaskupa med trädetaljer, 499:–, konstgjord miniväxt, 65:–, och stor grön glasflaska, 349:–, Ilva. Stolar Linköping, 900:–/st, Folkhemmet.com. Övrig rekvisita, privat.

 

 

 

josefin_gronkvist_1_tiff

Josefine Grönkvist, designchef, Åhléns hemavdelning
• Vilken typ av gardiner är hetast?
Det vi ser är mycket tyg, mer volym och längder som går från tak till golv och som sträcker från vägg till vägg. Lite hotellkänsla där gardinerna antingen hänger omlott på två parallella skenor eller många längder bredvid varandra som ett slags ridå. Då skapas ett slags lager på lager-effekt för att kunna styra ljusinsläppet. Allra helst är längderna så långa att de lägger sig på golvet.

Annons
Gilla Hemmets på Facebook

• Vilka färger och kvaliteter gäller?
Enfärgat vitt, tunt och olika nyanser av grått. Linnetyger är stort, både tunna, skira kvaliteter eller tjockare, lite skrynkliga kvaliteter. Men vi har också den mönstrade trenden med stora blad, inspirerad av 60-talet.

• Vad kommer framöver?
Fortsatt linne, linne och linne! Men snart dyker det upp nya gardinlösningar med subtila metalleffekter.

 

 

tina_bjireman_2_jpeg
Tina Björeman, inredare, Ikea
• Vilken typ av gardiner är hetast?
Vi vill inte vara några stilpoliser, vi tycker att var och en får göra som den vill. Samtidigt har vi mycket längder just nu, det är något som passar de flesta. Men vi har också en hel del kappor. Vad man sedan väljer beror på den personliga stilen.

• Vilka färger och kvaliteter gäller?
Grått är väldigt trendigt just nu! Vi ser att inredningen blir lite mörkare, kanske hänger det ihop med att det är lite tuffare tider nu. Samtidigt har vi också mycket mönster av olika slag, både stor- och småmönstrat.

• Vad kommer framöver?
Vi får se ännu mer mönstrat. Mönster gör det lättare att sätta en personlig stil på inredningen.

 

Läs mer:

Så fixar du vårfint i fönstret – 10 tips

Retrogardiner i elfte timmen

7 trendiga och lättskötta växter

 

Av Monica Ljungberg
Styling Anna-Karin Amilon
Foto  Anna Jeppsson mfl


Läs mer om:

Dela
(5)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…