Annons

Annons

Expertens 9 bästa hyacint-idéer till jul

Doften av hyacint hör advent och julen till. Här är nio tips på hur du får ut max av blomman i jul.

Dela
(125)

Annons från Hemmets shop

Styrkan på doften är en smaksak. Vissa är känsliga och andra vill låta sig uppslukas av den juliga doften. Ju starkare, desto bättre.

För att underlätta i ”hyacint-djungeln” har svenska odlare utvecklat doftkoder som blommorna delas in i: svag, medel eller fyllig.

Annons

Inför julen har blomsterdekoratören Gunnar Kaj, som jobbat med dukningar till flera Nobel-festligheter, tagit fram några inspirationsidéer på hyacint-arrangemang som fixar julkänslan.

1. Miniväxthus

Bild: Blomsterfrämjandet/Lena Granefelt

Miniväxthuset är komponerat av hyacint och amaryllis i en bädd av fönsterlav*.

2. Miniminiväxthus

Bild: Lena Granehed

En mindre variant än miniväxthuset ovan. Hyacintblommor på en julig bädd av fönsterlav*.  Spraya mossan regelbundet med vatten så håller blommorna sig fina längre.

3. Vintage

Gamla burkar, kannor och skålar kan få nytt liv som krukor. I det här exemplet syns azaleor och hyacinter som går i ton i ton tillsammans i olika planteringskärl. Här är det värt att tänka på att azaleor och hyacinter vill ha olika mycket vatten så att de hålls åtskilda även om de syns tillsammans. Azaleorna vill helst ha lite vatten varje dag medan hyacinter klarar sig med mer modesta mängder.

4. Glaskupa

Under glas. Bild: Blomsterfrämjandet/Lena Granefelt

Ett exempel som gör att hyacinten verkligen kommer i fokus. Samtidigt kan man ju flytta runt blomman i kupan och på så vis ta adventskänslan med sig.

5. Ljust och fräscht

Vitt i advent. Bild. Blomsterfrämjandet/Lena Granefelt

I den mörka årstiden behöver vi lysa upp i vinklar och vrår. I det här exemplet samsat vita hyacinter, vita amaryllisar och fönsterlav* i en klassiskt vit kruka. Med levande ljus intill och en reflekterande silverbricka har mörkret drivits på flykten.

6. Exponera mera

Transparent liv. Bild: Blomsterfrämjandet/Lena Granefelt

Tvätta hyacinterna rena från jord och placera dem i glasvaser för en ny upplevelse. Här blir blomsterlökar och rötter en del av arrangemanget istället för att döljas under jord. Det är värt att notera att det bara är rötterna som vill ha vatten medan löken vill vara torr. Så lagom mycket vatten är att rekommendera.

7. Blått är flott

Blått är flott. Bild: Blomsterfrämjandet/Lena Granefelt

Blåa blommor i blåa vaser ger liv åt rummet. Utnyttja hela färgskalan från mörkblått till turkos och grönt. Klappar hjärtat för röda/rosa toner så går det lika bra.

8. Gruppera

Snyggt grupperat: Bild: Blomsterfrämjandet/Lena Granefelt

Var för sig kan en liten hyacint bli ensam och i det närmaste osynlig. Enligt devisen ”tillsammans är vi starka” så kan man gruppera flera blommor tillsammans för effekt. Här har plantorna i olika krukor samlats på ett gemensamt fat för trevlig samvaro. Samtidigt underlättar det skötseln.

9. Naturliga detaljer

Bild: Blomsterfrämjandet/Lena Granefelt

Svart och vitt med lite ”främmande inslag” som till exempel grenar från naturen piggar upp. Både amaryllis och hyacinter som placeras inne, där det ofta är lite för varmt och mörkt, har en tendens att dra iväg och bli rangliga. Genom att använda stöd, till exempel i form av just grenar, håller sig växterna på plats och välter inte så lätt.

Tycker man att sådana stöd stör kan man snitta av förväxta stänglar och istället använda blommorna som snittblommor.

* Fönsterlav säljs ofta under handelsnamnet vitmossa. Laven har fått sitt namn av att den förr sattes i utrymmet mellan ytter- och innanfönster för att samla upp fukt. Men den är alltså inte släkt med mossa.

Källa: Blomsterfrämjandet

Amaryllis Sweet Nymph
Letar du efter en amaryllis med det lilla extra till julen - då måste du bara köpa denna! Sweet Nymph är en ljuvlig amaryllis med fyllda blommor i rosa med tydlig mörkrosa ådring och ljusare kanter. Detta är en kortare sort, så man behöver inte oroa sig över knäckta stjälkar då den blir ca 30-40 cm hög. Den får normalt 2-3 blomstänger som avlöser varandra under en blomtid på 6-10 veckor. Sweet Nymph utvecklades av Ton Peter van Nieuwkerk, som är en mästare på att förädla fyllda amaryllisar.

Gå till shoppen

Läs mer:

Smarta knepet som håller liv i amaryllisen länge


Läs mer om:

Dela
(125)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…