Annons

Annons

Varningen: Därför ska du aldrig använda gammal solkräm

Brukar du också spara halvtomma flaskor, sprayburkar och stift med solskydd från den ena säsongen till den andra? Sluta genast med det.

Dela
(32)

solskydd

Tänk på att köpa nytt solskydd i år! Bild: IBL

Många har badrumsskåpet fyllt med gamla behållare solskydd, för tomma för att räcka särskilt länge, men med tillräckligt mycket kräm kvar för att inte slängas.

Att spara sitt solskydd från år till år är visserligen bra rent ekonomiskt, men däremot inte ur en säkerhetssynpunkt.

Annons

En ny studie från Storbritannien, som Daily mail tagit del av, visar nämligen att många solskydd förlorar sin effekt efter bäst före-datumet.

Solkrämer innehåller UV-filter, antingen syntetiskt eller naturligt, vilka absorberar UV-strålningen. Båda typerna används oftast i kombination med varandra och problemet med utgånget solskydd är att krämen, moussen eller sprayen kan skära sig. Resultatet kan bli att du inte blir fullt skyddad, trots att du smort dig och som en följd av det bränner du dig. Utgångna solkrämer ökar också risken för hudirritationer.

Så hur vet du om ditt solskydd fortfarande kan användas eller bör slängas? På många förpackningar går det att utläsa ett traditionellt bäst före-datum. I andra fall kan en timglassymbol, samt en burk med en siffra visas. Siffran indikerar hur många månader efter öppning som solskyddet kan användas.

Står det exempelvis ”12” kan ditt solskydd användas 12 månader efter att du öppnat förpackningen.

Källa: Daily Mail

Foto: IBL

Text: Mikaela Råberg, Måbra.com

 

Läs också:

Så tankar du säker D-vitamin i sommar

d-vitamin


Läs mer om:

Dela
(32)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…