Annons

Annons

Experten tipsar – så kan du få högre pension

Orkar du jobba efter 65? Finns det andra sätt att få mer i plånboken efter pension? Hemmets tipsar om tre saker som kan boosta din pension.

Dela
(3)

bild: IBL

Bild: IBL

Inkomstpensionen, som är den stora delen av pensionskakan, påverkas inte direkt av det låga ränteläget, enligt Ole Settergren, analyschef på pensionsmyndigheten.

Däremot så påverkas premiepensionens del av kakan. Här sänktes också förväntningarna på framtida avkastning från tre till 1,75 procent i vinter.

Annons

Och effekten av det blev 13 procent för en 65-åring.

– Premiepensionen är som mest runt 1000 kronor i månaden och då innebär det en sänkning med 130 kronor.

Hur kan man bäst påverka sin pension?

– Påverkansmöjligheten som de de flesta har är när man väl väljer att gå i pension. Det är det som ger mest omedelbar effekt, säger Ola Settergren.

– Om du jobbar ett år extra kanske du får knappt 10 procent extra.

Bild: AMF

Dan Adolphson AMF

Se över återbetalningsskyddet

Dan Adolphson, trygghetsekonom på AMF, tipsar om två saker:

Det första handlar om att se över återbetalningsskyddet som ingår i tjänstepensionen. Skyddet är gratis och innebär att dina inbetalade pensionspengar går till din familj om du dör. Med familj menas make, maka, sambo, registrerad partner eller barn. Skyddet kostar inget extra men utan återbetalningsskydd kan din tjänstepension bli 10-20 procent högre, beroende på din ålder och hur länge du har sparat.  Om det inte finns något återbetalningsskydd så går pengarna till de andra pensionsspararna i samma ålder som dig själv.

AMF har märkt att även pensionssparare utan efterlevande har haft skyddet.

– Vi har noterat att det finns de som har kvar det här skyddet trots att man inte har några barn. Då har du ett skydd du inte behöver och alternativet är en högre pension.

Enligt beräkningar som AMF gjort så kan effekten bli några sparade hundralappar i månaden.

Stegvis höjning

I AMF:s räkneexempel utgår man från en pensionär som har en tjänstepension livet ut på fyra tusen kronor i månaden.

– Om denna vid 65 års ålder tar bort återbetalningsskyddet så väntar en stegvis höjning av månadsutbetalningarna till ungefär 4 600 kronor den dag man fyller 75 år. Så det säger väl någonting om hur mycket pengar det rör sig om. Det är ganska mycket, säger Dan Adolphson.

Skattemorot

Tips två handlar om att titta på de skattemässiga vinster som går att göra med att senarelägga pensionen.

– Om man går i pension under sitt 66:e levnadsår, från och med 1 januari samma år man fyller 66, så får man lägre skatt på pension och arbete.  I dag är det ju vanligt att man inte går i pension från en dag till en annan.

– Många går ner i arbetstid lite före 65 men om man istället gör det efter så finns det en vinst. Inte minst eftersom pensionen i de flesta fall räknas upp utan också för att skatten är lägre, både på pension och arbete.

Vinsten för den egna plånboken är, så klart, individuell beroende på vad man har för lön.

– Det är väldigt individuellt, men generellt sett kan det röra sig om en tusenlapp i månaden eller mer, bara i skatteskillnad. Det blir en morot att flytta fram blicken.

Jämför

Den moroten gäller dock inte alla. Om man som många kvinnor har låg pension efter ett kort yrkesliv eller låg lön så kan vinsten av att jobba efter 65 få vägas mot förlust av garantipension och bostadstillägg.

– Är man osäker på vad som gäller för garantipension och bostadstillägg till exempel bör man vända sig till pensionsmyndigheten.

 

Tre tips som kan boosta din pension:

  1. Jobba längre (kolla hur din pension kan utvecklas med räknesnurra på minpension.se).
  2. Skjut upp pensionen och dra nytta av skatteskillnaden (kolla utvecklingen vid olika åldrar på minpension.se och skatteverkets räknesnurra så att du får en bild av hur du kan påverka).
  3. Behöver du efterlevandeskydd? Om inte kan du spara en del pengar.

 

LÄS MER: I Sverige finns 231 000 pensionärer som lever under EU:s fattigdomsgräns. Hemmets har pratat med pensionärer, experter och politiker för att förstå vad man kan göra för att förbättra sin situation. Läs hela reportageserien här >>

Fattigpensionärer


Läs mer om:

Dela
(3)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…