Annons

Annons

Experten: Så använder du ett semikolon

För över 500 år sedan tyckte typografen Aldo Manuzio att det behövdes ytterligare ett skiljetecken. På hans dödsdag firas nu semikolonets dag. Vi reder ut hur det uppseendeväckande skiljetecknet används – en gång för alla.

Dela
(24)

Utrotningshotad eller missbrukad; älskad eller hatad.

Varje år, den 6 februari, firas semikolonets dag för att uppmärksamma semikolonet.

Redan 1494 introducerade den italienske formgivaren och typografen Aldo Manuzio skiljetecknet. Men över 500 år senare är vi många som inte riktigt har fått kläm på hur det ska användas.

Annons

Aldo Manuzio och ett av hans verk. Bild: Photoservice Electa\UIG/REX/IBL Bildbyrå

Enligt kandidatuppsatsen ”Favoritskiljetecknet – bruk och missbruk av semikolon” från 2014 är det ungefär en gång av tre som semikolonet hamnar rätt. I en annan kandidatuppsats från samma år, ”Semikolon – utrotningshotat eller bara missbrukat?”, framgår det att unga använder tecknet i högre utsträckning än äldre.

Skapar nyanser

Alva Dahl, fil. doktor i nordiska språk vid Uppsala universitet och författare till boken ”Interpunktion : om skiljetecken och textens nyanser”, tror att många känner en osäkerhet kring hur tecknet ska användas.

– Den vanligaste felanvändingen är när man använder det som ett vanligt kolon.

Alva Dahl. Bild: Elin Sylwan

Alva Dahl säger också att det i princip inte finns ett enda tillfället där du inte kan använda ett annat skiljetecken i stället. Semikolonet är snarare ett skiljetecknens krydda.

– Visst kräver det en del medvetenhet. Men det är också ett sätt att uttrycka sig mer varierat och nyanserat. Semikolon skapar ett samband mellan meningarna och visar att de hänger ihop, samtidigt som de ska kunna stå var och en för sig.

Byt ut mot ”ty”

Och det finns tankeregler för att prova om det verkligen ska vara ett semikolon eller inte.

– Det bästa är att byta ut semikolonet mot ordet ”ty”. Visst, det låter ganska formellt, men det är ett bra sätt att kontrollera, säger Alva Dahl.

Den som vill fördjupa sig i ämnet kan med fördel läsa på i ”Svenska skrivregler”; där finns flera konkreta exempel på hur tecknet ska användas korrekt.

Bild: Migo2010 / Alamy

Alva Dahl tror inte heller att det finns något skiljetecken som så tydligt delar människor.

– Det kan nog uppfattas som lite pretentiöst. Samtidigt finns det en liten skara semikolonets vänner som verkligen vill försvara det. En del avskyr det och tycker det är ett otyg. Jag tycker att det är elegant.

”Roligt att använda det”

Bland språktidningen.se:s läsare var semikolonet favoritskiljetecknet när tidningen genomförde en webbenkät 2013. Och Alva Dahl är också ett fan av.

– Jag tycker om det och jag tycker att det är roligt att använda det. Sedan får jag se till att det inte blir inflation och jag använder det tio gånger på varje sida.

Men ärligt talat behöver vi verkligen semikolon?

Vi kommer förstås inte gå under som civilisation utan det. Men det är väl ungefär som att fråga sig om vi behöver färgen orange. Det blir tråkigare med en mindre färg. Det blir en fattigdom. Precis som det är bra med många färger, är det bra med olika skiljetecken så kan vi uttrycka oss på olika sätt. Det blir mer spännande att läsa och skriva då, säger Alva Dahl.

Slutsats: Sista punkten är inte satt i frågan.

Läs mer:

Här är orden svenskarna oftast stavar fel


Läs mer om:

Dela
(24)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…