Annons

Annons

Experten: Du kan bli sjuk av att vara fattig

Fattigdom påverkar hur du mår. Pengaproblem stressar hjärnan och ökar risken för att du blir sjuk, berättar vår expert.

Dela
(15)

Elin Helander

Elin Helander är kognitionsvetare och arbetade tidigare med hjärnforskning på Karolinska institutet.

Kan brist på pengar göra dig sjuk? Ja, en dålig ekonomi kan påverka hälsan negativt, både det fysiska och psykiska välmåendet. Dessutom är ständig oro för pengar dåligt för hjärnan. Det kan också genom stress och oro ge högt blodtryck och därmed hjärtproblem.

Annons

– Forskningen visar att pengastressen tar kraft och energi från hjärnan. Ständig oro för ekonomin kan jämföras med en natt utan sömn. Du är alltid trött och närminne, impulskontroll, fokus och problemlösning påverkas negativt, säger Elin Helander och slår fast:

Gilla Hemmets på Facebook

– Fattigdom syns inte bara i plånboken, utan även i hjärnan.

Hon är kognitionsvetare och därmed expert på hur hjärnan fungerar och hur vi tänker och tar beslut och har specialiserat sig på ekonomi och sparande. Förutom att föreläsa om detta, skriver hon på en bok om sparande och har startat forskningsinitiativet Moneymind för att sprida kunskap om hur beteenden och ekonomi hänger ihop.

– Hela livet påverkas om du är fattig. Du måste alltid planera och ligga steget före. Kan jag köpa den här jackan eller måste jag avstå för att ha råd att köpa nya skor? Vilka räkningar har jag råd att betala? Vilken mat kan jag köpa? Detta sliter på hjärnan för pengaproblem har du hela tiden när du är fattig, inte bara en kväll i veckan, säger Elin Helander.

Hon hoppas att stigmatiseringen runt fattigdom, som gör att många mår dåligt, kan minska om vi blir mer öppna om ekonomi.

– Ta kontakt med budgetrådgivare hos kommunen. De kan hjälpa till även om problemen inte är så stora, det behöver inte handla om skuldsanering, säger Elin Helander.

Hon efterlyser mer forskning om hur hälsa, beteenden och pengar hänger ihop – och hoppas att även att politiker och finansmarknad kommer att intressera sig mer för forskningsresultaten.

Läs mer om att bli fattig på äldre dar här!

TEXT: ANETTE BÜLOW

FOTO: PRIVAT

 


Läs mer om:

Dela
(15)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…