Annons

Annons

Experten: Den som är snäll får lägre pension

Kvinnor jobbar oftare deltid för att ta hand om barn och hem. Kvinnor har ofta lägre lön och lever längre än sina män – det ökar risken för att de blir fattigpensionärer på ålderns höst.

Dela
(0)

Annika CREUTZER

Annika Kreutzer.

Statistik visar att kvinnliga pensionärer i genomsnitt har 6 700 kronor mindre i månaden än männen.

– Kvinnor måste bli tuffare, den som är snäll får dålig pension, säger Annika Creutzer, privatekonomisk expert.

Annons

Redan tidigt i livet bör du planera för din pension, det är då det grundläggs hur din ekonomi kommer att bli. Lever du i ett förhållande måste ni diskutera ekonomin!

– Tyvärr är många kvinnor rädda för det och tycker att det är okvinnligt och girigt att prata pengar. Men har man inte löst problemen hemma vid köksbordet kan man inte komma och gnälla i efterhand.

Både arbetsmarknaden och hemmalivet är långt ifrån jämställt – och det är nästan alltid kvinnan som är förloraren när det handlar om pengar. Annika uppmanar kvinnor att tänka strategiskt och undvika de fällor som ger lägre inkomst och lägre pension.

Läs mer om att bli fattig på äldre dar här!

Så gör du rätt val inför pensionen

1. Välj en utbildning som ger bra lön. Undvik traditionella kvinnoyrken med låg lön, det är bättre att bli ingenjör än bibliotekarie. Vill du inte plugga – bli lastbilschaufför!

2. Jobba bara vitt! Svartjobb ger inte några pensionspoäng.

3. Om du startar eget ska du kunna ta ut en lön du kan leva på och betala in till pensionen. En kvinna som är egenföretagare ska inte vara ekonomiskt beroende av sin man.

4. Se till att du får tjänstepension – kolla upp vad som gäller innan du börjar på ett nytt jobb, tjänstepension är viktigare än gymkort.

5. Ett par år när barnen är små kan vara okej att gå ner i tid, men fastna inte i deltidsfällan.

6. Satsa på hälsan. En bra arbetsmiljö är ett måste för att du ska må bra och orka arbeta länge. Många kvinnor är i dag sjukskrivna på grund av stress. Kräv bättre arbetsmiljö.

7. Tänk på dig själv. Utgå inte från att förhållandet varar hela livet. Hälften av alla äktenskap slutar med skilsmässa. Svenska kvinnor är i genomsnitt änkor i sju år.

8. Gå inte ner i tid. Många kvinnor jobbar mindre för att hjälpa äldre släktingar. Kräv bättre äldrevård, det är samhällets ansvar.

9. Sluta inte jobba i förtid. Om mannen gått i pension slutar många kvinnor arbeta tidigare, det förlorar de på ekonomiskt.

– Gå inte i fällorna. Var förberedd och ta reda på vad som gäller för din pension. Gå in på www.minpension.se med e-legitimation och se vad du får.

 

Ekonomiska råd för dig som redan är pensionär

Om du redan är pensionär med en låg pension finns det flera möjligheter att förbättra ekonomin.

– Tänk kreativt! Använd fantasin och se möjligheterna till extrainkomster, säger Annika Creutzer och ger följande råd:

1. Jobba längre, det är ekonomiskt förmånligt.

2. Jobba extra. Hoppa in och jobba några timmar i eller skaffa ett extrajobb, du kan till exempel bli dagmatte åt en hund.

3. Det är förmånligt skattemässigt att hyra ut ett eller flera rum i bostaden. I stor- och universitetsstäder är efterfrågan stor på andrahandsboende. Om du har sommarhus kan du hyra ut det när du inte är där.

4. Tjäna pengar på din hobby – Undervisa på kvällskurser och/eller sälj det du tillverkar.

 

pension

Läs på och var förberedd för att undvika att hamna i en ekonomiskt svår situation.

 

TEXT: ANETTE BÜLOW

FOTO: KATE GABOR


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…