Annons

Annons

Exklusiv intervju med prinsessan Christina

Drottningholms slott har en särskild plats i prinsessan Christinas hjärta. Hit kommer hon ofta för att promenera i parken eller äta middag hemma hos kungen och drottningen. Nu har hon gjort en bok om slottet – och hoppas att fler ska få upp ögonen för det välbevarade barockslottets spännande historia!

Dela
(38)

12
Visa bildspel

/
Prinsessan Christinas bok om Drottningholm
Prinsessan Christinas bok om Drottningholm
Prinsessan Christinas bok om Drottningholm
Prinsessan Christinas bok om Drottningholm
Prinsessan Christinas bok om Drottningholm
Prinsessan Christinas bok om Drottningholm
Prinsessan Christinas bok om Drottningholm
Prinsessan Christinas bok om Drottningholm
Prinsessan Christinas bok om Drottningholm
Prinsessan Christinas bok om Drottningholm
Prinsessan Christinas bok om Drottningholm
Prinsessan Christinas bok om Drottningholm
...
Visa mer

Läs mer: Här kan du tävla om prinsessan Christinas bok om Drottningholm! 

 

Prinsessan Christina är genuint förtjust i Drottningholms slott och hon blev mer delaktig i det tvååriga projektet, som resulterat i boken Dagar på Drottningholm, än hon först hade tänkt.

Annons

—När vi väl kom igång blev jag mer och mer engagerad, säger prinsessan Christina, som har många superlativ på lager för att beskriva atmosfären och den helhet som slottet, barockträdgården, den engelska parken, teatern, paviljongerna och Kina slott utgör.

—Jag imponeras av slottet, som gör sig allra bäst när man anländer med båt från Stockholm. Det finns så mycket spännande här. Särskilt den stora trapphallen har kommit att bli min favoritplats. Den är anslående och har underbara färger. Jag är lite insnöad på barocken, jag tycker att stilen är underbar, säger prinsessan Christina som gärna, sommar som vinter, åker ut till Drottningholm för att ta en promenad i slottsparken och njuta av omgivningarna.

—Och så kommer jag förstås om min bror och svägerska bjuder på middag, säger hon glatt.

Slottet har också gett inspiration till hennes egen inredningsstil. Kina slott, som är en del av anläggningen, är hon särskilt glad i.

—Jag älskar de starka färgerna och har inspirerats att färgsätta mitt hem på liknande sätt. Jag gillar inte alls den moderna trenden med sterilt vitt. Hemma hos mig finns inga vita väggar, utan jag vill ha mycket färg.

Uppställda på rad

Mycket av prinsessan Christinas slottsminnen handlar om jularna på Drottningholm. Ända sedan barnsben har hon tillbringat juldagarna här. Farfarsfar, Gustav V, höll i firandet fram tills han gick bort 1950.

—När vi kom dit på julafton hade han förberett alla julklappar till oss barn. De var uppställda på ett långt bord i den stora Generalssalen och vi fick ställa oss i en rad efter ålder och så pinglade han i en liten klocka. En och en fick vi komma in och ta emot våra presenter, säger prinsessan Christina.

Under 1950-talet präglades firandet av brittiska traditioner eftersom drottning Louise kom från England. Det serverades sprängd anka och efteråt plumpudding med brinnande konjakssås. Såsen var prinsessans farfar, Gustav VI Adolf, mycket noga med.

—Vi barn ville egentligen ha vanlig svensk julmat, så mamma brukade ordna ett litet svenskt julbord dagen före julafton.

Det spelades också sällskapsspel och man la pussel.

—Jag älskade att lägga pussel och gör det fortfarande, säger prinsessan Christina.

Men slottet bär även minnen av kungliga bröllop. Hit for prinsessan Christina med båt efter att hon sagt ja till sin Tord Magnuson den 15 juni 1974. Hon såg det som ett perfekt tillfälle att gjuta lite liv i slottet, som stått tomt efter att hennes farfar gått bort året innan.

—Vi fick skjuta på bröllopet på grund av farfars frånfälle och vårt bröllop stod av förklarliga skäl inte högst på agendan 1973. Så jag var både lycklig och förväntansfull den här efterlängtade dagen, säger prinsessan Christina och berättar att det var en perfekt, solig försommardag och det kändes härligt att närma sig Drottningholms slott med båt.

Kontrollerade golvet

Bröllopsmiddagen dukades för hundratjugo personer i Rikssalen, efter att riksmarskalken kontrollerat golvets hållfasthet. Dans avrådde han dock bestämt ifrån, då det fanns risk för skador. Det gjorde att dansen förlades i Karl X Gustavs galleri en trappa ner.

—Allt gick som planerat och det blev en underbar bröllopsdag. Det känns roligt att ha banat väg för en ny tradition. Såväl kungaparet som Victoria och Daniel samt Madeleine och Chris åkte ju hit ut med båt efter sina vigslar, konstaterar prinsessan Christina.

Kronprinsessan och hennes syskon har en naturlig koppling till Drottningholms slott efter att deras föräldrar valde att flytta hit 1981. Det gjorde att prinsessan Christina fick ännu större anledning att komma på besök. Under tidigt 80-tal fanns kungaparets tre barn och många kusiner, varav flera i ungefär samma ålder, ofta på plats under julen.

—Ibland kunde där vara en hel hoper med barn som fortfarande trodde på tomten. En julafton kom en slottsfogde utklädd till tomte och bankade på slottsporten. Han gjorde ett utomordentligt jobb, för där stod barnen med tefatsstora, tindrande ögon, säger prinsessan Christina.

Värt ett besök

Hon gläds åt att Drottningholms slott har en levande historia som går tillbaka till 1600-talets mitt. Kungar, drottningar, prinsar och prinsessor har under olika epoker levt och vistats i de praktfulla salarna.

—Kungen uttryckte för lite sedan att när han är borta så blir slottet nog bara ett museum. Vi får väl se, men jag hoppas att den här boken med all spännande historik och vackra bilder kan bidra till att fler får upp ögonen för slottet och dess omgivningar och att fler kommer på besök. Det är det verkligen värt.


Läs mer om:

Dela
(38)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…