Annons

Annons

Eva Rydberg om uppväxten: ”Trodde det var normalt att få stryk”

Teaterdirektören Eva Rydberg har 60 års scenvana. I "Sommar i P1" berättar hon om sin barndoms Malmö men också om barnagan. "När jag var liten trodde jag nog att det var normalt att få stryk", säger Eva Rydberg i radioprogrammet.

Dela
(118)

Eva Rydberg är en av sommarpratarna i Sommar i P1 2018.

Eva Rydberg. Bild: Micke Grönberg/Sveriges Radio

Skådespelaren och teaterdirektören Eva Rydberg är en av Sveriges mest prisade och folkkära skådespelare.

Det har gått 25 år sedan hon tog över Fredriksdalsteatern efter Nils Poppe. I december 2017 fick vi se henne i ännu en julkalender, ”Jakten på tidskristallen”, och trots att hon hunnit fylla 75 år finns inga tankar på att sluta.

Annons

I ”Sommar i P1” tar Eva Rydberg med oss till sin barndoms Malmö. Hon berättar om somrarna med barnteatern i Folkets park och om flickan som hade svårt att sitta stilla. Hon var ett barn som överskottsenergin bubblade i och där nästa upptåg aldrig var långt bort.

– Vild, snäll och rolig, så kan nog min uppväxt sammanfattas, säger Eva Rydberg i programmet.

Eva Rydbergs uppväxt i Malmö

Eftersom familjen bodde nära Folkets park i Malmö tillbringade de mycket tid där. Eva Rydberg minns ett särskilt tillfälle. Hon hade precis blivit frisk från en förkylning och hennes mor hade förmanat henne att inte leka i plaskdammen.

Det var en varm dag och till slut blev frestelsen för stor. Eva Rydberg minns hur hon ändå gick i med sin uppkavlade kjol.

Men plötsligt halkade hon. När huvudet kom under ytan var hon säker på att hennes sista stund var kommen, men lyckades med en kraftansträngning ändå komma upp igen.

Damm i Folkets park i Malmö.

Folkets park i Malmö. Bild: IBL Bildbyrå

Hon satte sig sedan för att torka i solen vid Spöktåget. Livrädd för att gå hem igen.

– Att gå hem med blöta kläder vågade jag inte. Det hände nämligen att jag fick örfilar av far och pisk med mattpiskan av mor när jag hade gjort något dumt. Ibland gjorde det så ont att jag fick sitta på kuddar efteråt.

När Eva Rydberg inte kom hem frågade hennes mamma de andra barnen var hon hade tagit vägen. De sa som det var att hon hade trillat i vattnet och nu satt och torkade vid Spöktåget.

Eva Rydberg: ”Jag förlät dem och vi grät”

Modern skyndade till Folkets park och frågade Eva varför hon inte kommit hem.

– Jag vågade inte för jag vill inte få pisk, svarade hon.

Bosse Larsson och Eva Rydberg vid tv-inspelning 1974.

Bosse Larsson och Eva Rydberg vid tv-inspelning 1974. Bild: IBL Bildbyrå

Händelsen blev en vändpunkt. Efter detta kom mattpiskan aldrig fram igen.

– När jag var liten trodde jag nog att det var normalt att få stryk, men när jag blev äldre och tänkte tillbaka grät barnet inom mig. För jag älskade ju min mor och far och kunde inte förstå varför de hade gjort så. Älskade de mig verkligen? Många år senare, när jag var ungefär i 30-årsåldern, pratade jag och mor och far ut om det som hänt. De bad om förlåtelse och sa att det trott att de gjort något bra för mig, säger Eva Rydberg innan rösten spricker.

– Att jag skulle lära mig något om disciplin genom att bli tillrättavisad med stryk. Jag förlät dem och vi grät ut alla tre kring köksbordet och det gör jag nu också.

”Sommar i P1” med Eva Rydberg sänds lördag den 30 juni klockan 13 i P1. Programmet släpps också som podd klockan 07 samma dag.

Läs mer: Mark Levengood sommarpratar om misshandeln: ”Aldrig mer rädd”

Mark Levengood om sitt sommarprat


Läs mer om:

Dela
(118)Annons


Annons

Laddar nästa sida…