Annons

Annons

Eva Rydberg: ”Jag tror fortfarande på tomten!”

När SVT hörde av sig till Eva Rydberg och frågade om hon ville vara med i sin femte (!) julkalender blev hon glad men bad dem ändå hitta någon annan. Så blev det nu inte, och det är denna barnsliga 74-åring glad för idag…

Dela
(140)

Eva Rydberg gör sin femte julkalenderroll i ”Jakten på tidskristallen”. Hon spelar professor Styregaard som får hjälp av barnen att rädda världen. Foto: SVT

Hur är det att spela med och för barn?

– Det är väldigt roligt! Att jag bad SVT söka någon annan berodde på att så många flygresor och hotellnätter tar på krafterna.

– De tre barnen som har huvudroller, Vincent Wettergren, Monna Orraryd och Naima Palmaer, var jätteduktiga. Men det blev en del galna scener. Jag skulle snubbla och utföra konstiga rymdakrobatiska grejer högt upp i luften. ”Herregud, vet ni hur gammal jag är?” utbrast jag ofta. Men jag överlevde, säger Eva och fnissar.

Annons
Gilla Hemmets på Facebook

Eva Rydberg tillsammans med huvudrollsinnehavarna Monna Orraryd, Naima Palmaer och Vincent Wettergren. Foto: IBL

Blir du förknippad med rollfiguren av barn när kalendern sänds?

– Jadå, det händer att barn kommer fram och säger hej och nämner mitt rollnamn. Fast senast spelade jag en elak typ med stor lösnäsa, och då var det lyckligtvis inte så många som kände igen mig på stan.

– Jag har också märkt att de år jag har varit med i julkalendern har det kommit betydligt fler barn till Fredriksdalsteatern sommaren efter. Flera av dem har sedan kommit sommar efter sommar, det är ganska många jag fått följa under åren de växt upp!

Har du något speciellt roligt minne från någon kalenderinspelning?

– Haha, hur många känner du som somnat i en sko? Trolltider spelades ju in innan man kunde trixa så mycket med datorer och eftersom vi var små vättar och troll var allting runt oss i jätteformat. Det var en jätterolig, men lång och tuff inspelningsperiod, och efter en lunch var jag så trött så jag la mig att vila – och somnade som en stock. De andra sprang och letade efter mig, och fann mig till slut sussandes i en gympadojja!

Har du någon egen kalenderfavorit?

– Bland tv:s julkalendrar minns jag speciellt ”Albert och Herbert” – den följde jag varenda morgon ihop med mina barn trots att jag inte gillar att gå upp tidigt om morgnarna.

Vad var viktigast under dina barndoms jular?

– Tomten! Jag älskar tomten och trodde på honom tills jag var 8–9 år. Nej förresten, jag tror fortfarande lite på honom!

– Jag var helt begeistrad och ville följa med tomten, se släden och få veta hur han tog sig genom skorstenen. Jag bjöd honom alltid på chokladbollar – de smakar jul för mig och är viktiga än i dag.

– Det var min äldre kusin som gick tomte och inte förrän hans fru övertog rollen och jag kände igen hennes röst förstod jag hur det låg till. Så besviken jag blev!

– Julen var viktig och vi firade både hemma, hos min moster och morbror och hos min gudmor utanför Arlöv. Hon hade byggt upp ett litet landskap kring en kyrka med ljus och människor inuti. Utanför fanns snö, en sjö och glitter. Jag var helt hänförd av detta som jag satt och stirrade på och fantiserade kring i timmar …

2018 har du varit chef för Fredriksdalsteatern i 25 år. Hur länge orkar du?

– Visst tar det på kroppen, men varje dag tar jag en rejäl promenad och gör De fem tibetanerna (yogaövningar). Jag älskar teatern och fortsätter så länge jag tycker det är roligt, kroppen håller och publiken kommer!

I de här julkalendrarna ser vi Eva Rydberg:

Teskedsgumman (1967)

Långtradarchaufförens berättelser (1975)

Trolltider (1979)

Superhjältejul (2009)

Jakten på tidskristallen (2017)

SVT:s julkalender ”Jakten på tidskristallen” har premiär 1 december.

Foto: SVT/IBL

Läs mer:

Här kan du tjuvkika på årets julkalender – ”Jakten på tidskristallen”


Läs mer om:

Dela
(140)Annons


Annons

Laddar nästa sida…