Annons

Annons

Eva och Love sminkar kändisar över hela världen

När telefonen ringde kunde Eva och Love inte föreställa sig vad som väntade. De framgångsrika maskörerna hade blivit nominerade till en Oscar för sin insats i Hundaråringen och fick åka till filmgalan i Los Angeles. - Tänk att vi verkligen var där med alla dessa världskändisar, otroligt.

Dela
(0)

8
Visa bildspel

/
Eva och Love sminkar kändisar över hela världen
Eva och Love sminkar kändisar över hela världen
Eva och Love sminkar kändisar över hela världen
Eva och Love sminkar kändisar över hela världen
Eva och Love sminkar kändisar över hela världen
Eva och Love sminkar kändisar över hela världen
Eva och Love sminkar kändisar över hela världen
Eva och Love sminkar kändisar över hela världen
...
Visa mer

 

För bara några månader sedan stod det svenska maskörparet Eva von Bahr och Love Larson festklädda på röda mattan på Oscarsgalan i Hollywood, nominerade för bästa smink i Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Trots att de inte gick hem med en statyett är nomineringen tveklöst höjdpunkten på deras fenomenala karriär.

Annons

Till skillnad från glamouren på röda mattan är deras arbetsvardag i studion i Stockholm totalt befriad från flärd. Här står hantverket i fokus: pilljobbet att placera tusentals hårstrån på en blivande peruk eller kladdet med gips för att skapa en form, utifrån vilken en mask skulpteras fram. Yrkesskickligheten och kreativiteten är uppenbar för den som kliver in i den anspråkslösa lokalen. Här trängs en handfull idogt arbetande maskörer med färgbyttor, hårtussar, gips, verktyg, hudfärgade silikondelar och skräckinjagande zombier i helfigur, som är så välgjorda att man ryggar tillbaka.

Mitt i den skenbara röran sitter Eva och hennes man Love och jobbar i sitt anletes svett. Det är bråda dagar inför uppföljaren av Hundraåringen. Nya masker ska skapas till huvudrollsinnehavaren Robert Gustafsson och det tar tre dagar att tillverka ett enda set av huvudsvål, näsa, nacke och öron. Han behöver tio ansiktsdelar till varje inspelningsdag, vilket innebär sammanlagt flera hundra delar till en månads inspelning. Maskeringen kasseras nämligen efter dagens slut. Morgonen därpå får Robert Gustafsson åter sitta i 4,5 timmar och låta sig maskeras och sminkas. Det är förstås tålamodsprövande för alla inblandade.

Love skrattar.

—Man kommer ju varandra ganska nära under de där morgontimmarna. Vi skojar och gnäller alla om samma saker. Om den tidiga timmen, om den usla frukosten, om hur trötta vi är. Under inspelningen i Thailand fick vi vakna 01.30 för att vara klara med sminket till gryningen. Det är inte kul. Men för att det ska bli bra är det ibland nödvändigt!

Internationella uppdrag

Eva och Love är perfektionister ut i fingerspetsarna. De strävar ständigt efter att bli bättre och anser att deras styrka är att de gör allt: hår, smink och mask. De är ofta med i ett tidigt skede av ett filmprojekt. De sitter i planeringsmöten, kalkylerar på en budget och inväntar besked om vilka skådespelare som medverkar innan de tar tag i själva produktionen – vilket kan ta flera månader. Ibland handlar jobbet ”bara” om smink och hår. Andra gånger krävs produktion av avancerade masker. Det har gjort att paret har fått flera internationella uppdrag och har rest till filmteam över hela världen. Senast medverkade de i en sydkoreansk film, där de skulle maskera skådespelare till åldringar.

Under inspelningen av Bondfilmen Skyfall hade Love ansvar för att skapa rollkaraktärens ärr på överkroppen.

—Varje gång Daniel Craig hade bar överkropp var jag där och fixade hans ärr. Det var min enda uppgift och jag fick flyga till Turkiet, Thailand och London vid behov. Ibland fick jag vara stand-by ifall de beslutade att han skulle ta av sig på överkroppen, säger Love och tillägger att det jobbet var ganska typiskt för hur de internationella filmbolagen arbetar. Världsstjärnorna har ofta ett eget team av sminkörer och frisörer och så tar man in någon utifrån som gör enstaka detaljer.

Lever och jobbar ihop

Paret tackar ja till jobb som känns spännande och utvecklande – och där det finns ekonomi.

—Som frilans är man aldrig bättre än sitt senaste jobb och trots att vi numera är väletablerade är vi alltid lite oroliga om vi inte vet vad nästa projekt blir. Därför har vi svårt att njuta av en längre ledighet. Vi tänker alltid på nästa jobb. Men det är ju också för att vi tycker att vi har världens roligaste yrke. Det är en livsstil för oss, säger Eva och får nickande medhåll av Love.

Att leva tillsammans och jobba ihop ser de som en tillgång. De bollar idéer, pratar film, besöker mässor, letar inspiration och har också stöd av varandra när de är ute på långväga jobb.

—Vi delar alla roliga upplevelser och har samma brinnande intresse för detta. Nackdelen är att vi aldrig slutar att jobba. Gränsen mellan privatliv och yrkesliv är flytande. Vi är nog båda rätt yrkesskadade, säger Eva.

Hon är frisör från början och hennes karriär inom film tog fart tidigt. Hon fick erbjudande om att ta hand om hår under en inspelning och efter det har det rullat på. Med åren har hennes kompetens breddats, eftersom hon har varit nyfiken och velat lära sig nya tekniker.

—Hår, smink och mask hänger ihop, så för mig blev filmprojekten ett sätt att jobba med en helhet som jag trivdes med. Jag gillar utmaningarna och att man aldrig blir fullärd. Jobbet är både omväxlande och varierande, även om vissa uppgifter kan vara lite monotona. Som att massproducera trehundra delar till Robert Gustafssons ansiktsmask. Men det är samtidigt det svåraste man kan göra. Det är därför vi blev Oscarsnominerade!

Nominering overklig känsla

Eva och Love träffades 2007 under inspelningen av filmen Arn, där Love var sminkör. Varma känslor uppstod, de blev ett par och startade så småningom det egna företaget The Makeup Designers. 2009 föddes gemensamma sonen Rune. Eva har sedan tidigare två barn. I möjligaste mån tar de med sig barnen på sina resor. Men till Oscarsgalan, den 28 februari, for de själva.

Minnet väcker fortfarande lyckokänslor hos Eva och Love. Den osannolika sagan började med ett överraskande telefonsamtal.

—Vi fick veta att vi var en av sju utvalda filmer som kunde bli Oscarsnominerade för bästa smink. Vilken mäktig känsla det var! säger Eva och berättar att hon och Love snabbt fick sätta sig på ett flyg till Los Angeles. Efter en visning av Hundraåringen fick de presentera sitt bidrag inför en jury – och sedan vänta på besked. Skulle de bli en av de tre nominerade till en Oscar?

—Vi var såklart jättenervösa. Vi förstod att några filmer hade goda chanser eftersom de stora filmbolagen har mycket pengar och kan marknadsföra sin film hårt. Vi var ganska okända. Men efter en vecka fick vi beskedet att vi var nominerade! Det var en fantastisk och lite overklig känsla, säger Eva.

Snart började telefonen ringa hysteriskt. Pressen ville ha kommentarer och den svenska nomineringen uppmärksammades i såväl New York Times som LA Times.

Magisk vecka

Temperaturen skruvades upp ännu några grader efter ankomsten till Los Angeles en vecka innan själva Oscarsgalan.

—Det var en magisk vecka, fullspäckad med kändismingel, flotta middagar och lyxiga spabehandlingar. Några dagar innan galan bjöds samtliga Oscarsnominerade till en gemensam lunch, där också ett gruppfoto togs, säger Eva och berättar att de på fotot står invid Ridley Scott, Lady Gaga och Leonardo di Caprio.

—Tänk att vi verkligen var där med alla dessa världskändisar, otroligt. Men det var en jättetrevlig lunch och soft stämning. Ingen press fick närvara, vilket gjorde att alla kunde vara sig själva, säger Love och tillägger att för honom och Eva var själva nomineringen och att få närvara vid Oscarsgalan en dröm som gick i uppfyllelse. De visste att vinstchansen mot The Revenant och Mad Max var mikroskopisk.

De anlände till galan i limousin. Vandringen på röda mattan var längre än Eva och Love kunnat ana och fotoblixtarna smattrade medan de leende poserade i galastass.

—Väl inne var allt supertjusigt. Barer på olika nivåer, champagne i överflöd, läckra drinkar och tilltugg. Allt var otroligt påkostat, säger Eva och fortsätter:

—Men höjdpunkten var förstås när våra namn ropades upp. ”And the nominees are…” Känslan var magisk. Finare än så blir det inte. Oscarsnomineringen innebär förhoppningsvis en biljett till de stora jobben för vår del.

Men det finns ett annat pris som de nästan är ännu mer stolta över: Guldbaggen. I januari i år vann de en för En man som heter Ove.

—Det känns stort att få ett svenskt erkännande. Det betyder mycket för oss, säger Eva och tillägger glatt att hon länge har suktat efter en Guldbagge eftersom hon tycker att de är så fina. Nu har hon en alldeles egen!

 

Se Robert Gustafsson överraska Eva i Malou efter tio (TV4) och berätta om den tålamodsprövande maskeringen inför Hundraåringen!

 

Se Eva och Love bland alla de nominerade!

 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…