Annons

Annons

Ernst avslöjar vad som gör honom lycklig!

Vid fyllda 54 vet Ernst Kirchsteiger vad som gör honom lycklig. Och framgångsreceptet är enklare än du tror.

Dela
(1)

– Jag har fem viktiga tips och de har med sinnena att göra: syn, hörsel, doft, smak och känsel. I vår tid har vi börjat slarva med att använda alla fem sinnena. Inte konstigt att folk går runt och mår tjyvtjockt. De dricker kaffe på jobbet och fem minuter efter tänker de: hur var det nu, drack jag kaffet egentligen? De har inte ens varit närvarande i stunden. Precis så är det med en god och kärleksfull relation. Det gäller att vara en sinnlig människa hela tiden. Man måste tydliggöra den man älskar, till exempel lägga märke till att den kanske ändrat lite på frisyren. Att lyssna är också självklart. Smaken, det är kyssen. Känseln, det sensuella. Och till sist doften. Min fru har en fläck under hästsvansen som luktar gott. ”Tvål-Ulla” brukar jag kalla henne. På den fläcken brukar jag vara och snusa. Så om relationen börjar gnissla: räck upp en hand. Fem fingrar, fem sinnen, där har du facit! säger han.

Annons

I sommar har Ernst verkligen hittat ett sinnligt hus att renovera i TV4:s ”Sommar med Ernst”. Tegelbyggnaden från början av 1900-talet är egentligen en kraftstation och ligger precis vid en brusande fors.

– Det ligger så nära sjön att du kan stå på verandan och pinka i vattnet. Sen har huset en inbyggd motsättning eftersom det är byggt för turbiner, men nu ska göras om för njutning och barnfötter. Vi får 18 000 förslag på hus varje sommar. Men det här huset valde mig, det bara drabbade mig, säger Ernst.

Vägrar att lämna Örebro

Lika ”drabbad” blev han av sitt eget boende, en 1700-talsgård på landet utanför Örebro.

– Man kan köpa hus för att det ligger nära dagis och är lätt att sälja, men man kan också bli helt drabbad av ett hus och känna att vadå, vi får väl skjutsa barnen med häst och vagn, bara vi får bo där. Så jag byter inte hus, och jag flyttar inte från Örebro. Jag har blivit som en pepparrot som inte går att dra upp utan att du får blodsmak i munnen. Det har, åter igen, med mitt ursprung att göra. Med huset fick jag mitt historiska sammanhang. När vi flyttade dit hade pojkarna trehjuling och inga framtänder, säger Ernst.

Trots att de bott på samma ställe sedan barnen var små finns där fortfarande små projekt att ta tag i. I sommar ska Ernst bygga vidare på ett paradiskors, en renässansträdgård med lågklippta måbärshäckar och fontän i mitten av korset.

– Det är ett projekt som kommer att pågå ett tag. Man ska inte ha ångest över att man aldrig bli klar. Vi människor behöver nya intryck och omväxling. När människor säger, ”du Ernst, jag har varit klar med min lägenhet i tio år och det är så skönt”, så kan jag känna att, kära lilla lammkotlett, bli inte klar! Sen räcker det att man vänder pelargonen så den tittar på mig och inte ut genom fönstret.

”Jag kan nog upplevas som provocerande”

Sammanfattat, alltså: Vänd negativt till positivt. Använd dina fem sinnen. Låt dig bli drabbad och bli, framför allt, inte färdig.

– Jag kan nog upplevas som provocerande, den där Kirchsteiger som är en så lycklig skit, älskar tussilago och solblänk i blått vatten. Alla letar ju efter lyckan, men om någon börjar prata om lyckan som ”sin”, då kan det bli provocerande. Men jag hoppas och tror ändå att fler är fascinerade av livslusten.

Foto: Hans Jonsson


Läs mer om:

Dela
(1)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…