Annons

Annons

Ensamheten har gjort Magdalena Graaf stark!

Dela
(0)

Hon är Livets Ord-barnet som hamnade i kriminella kretsar. Fotomodellen som var nära att dö av en hjärnblödning. Fotbollsfrun med fyra barn och ett liv i ständigt kaos.
Magdalena Graaf har levt ett liv mellan ytterligheterna.

Annons

Ensamhet finns i många dimensioner och Magdalena Graaf, 37 år, har upplevt dem alla. När TV3 bestämde sig för att anställa en programledare till ”Ensam mamma söker” föll valet därför på Magdalena. Hon, om någon, vet hur det känns att inte passa in, att inte bli bjuden på parmiddagen och att ensam behöva skydda en hel drös med barn – i Magdalenas fall fyra söner.
– Jag har varit ensam många gånger, men den allra värsta ensamheten upplevde jag när jag som 20-åring satt isolerad på kvinnojouren med Isak. Det var veckor och månader som inte går att jämföra med någonting annat. Jag var tvungen att hålla mig gömd och fick inte ta kontakt med människorna som jag älskade, säger Magdalena.
Revolterade mot föräldrarna
Vi träffas hemma hos Magdalena, i våningen som rymmer hela hennes stora familj inklusive Pyret, en engelsk bulldog. Uppkrupen i den lila soffan med en kopp kaffe och några nyttiga knäckebrödsmackor berättar hon om sin liv – då och nu.
– Jag har alltid haft en kämparanda och vill klara av saker, men mitt liv är fortfarande ett ständigt kaos. Min kompis brukar säga att det är ett heltidsjobb att vara jag. Jag tackar ja till lite för många uppdrag.
Magdalena har alltid rört sig mellan ytterligheterna. Hon och hennes tre år yngre syster Hannah växte upp i en frikyrkofamilj och fick ofta flytta eftersom mamma Linda, som var predikant och diakonissa, hittade nya församlingar. Ett tag tillhörde de Jesusfolket och bodde i ett kollektiv där kuddar på golven fungerade som möbler. Senare blev de en del av Livets Ord.
– Våra föräldrar har alltid överöst oss med kärlek, men vi blev också väldigt skyddade under vår uppväxt. Det är inget konstigt att barn revolterar mot sina föräldrar, men eftersom vi levde ett extremt liv så blev min revolt också extrem åt andra hållet. Jag var bara ett barn när jag mötte Isaks pappa. När jag sedan blev gravid, då var jag redan fast i en bubbla som jag inte kunde ta mig ur på egen hand. Många kvinnor i samma situation upplever samma sak som jag: de skyddar sina män och tror att det kommer att bli bättre. Man tror på ursäkterna och tänker att ”han är ju faktiskt snäll när han är nykter”, säger Magdalena.
Levde under hot
Om tiden i sitt första äktenskap har Magdalena skrivit i boken ”Det ska bli ett sant nöje att döda dig” (Lind & Co). Isaks pappa var kriminell, vilket Magdalena kände till. Efter en tid av psykisk och fysisk misshandel lyckades Magdalena till sist fly med hjälp av sina föräldrar och vänner. Magdalena och sonen levde under skyddade identiteter på hemlig ort i ungefär ett och ett halvt år.
– Det allra värsta var att jag inte kunde ta kontakt med min familj. De levde också under ständigt hot från min exman och hans kontakter. Vändningen kom när Hannah och jag blev glamourmodeller. Genom att bli ”kändis” och igenkänd av alla visste jag att jag skulle få ett naturligt skydd från dem som ville skada mig.
I dag har Magdalena god kontakt med båda sina exmän. Dagen när vi gör intervjun är mellansönerna Lancelot och Tristan på sommarlov med pappa, fotbollsmålvakten Magnus Hedman. När Magnus och Magdalena var gifta var han proffs i England och Skottland.
– Då var jag också ensam, och den sortens ”ensamhet i tvåsamheten” är också jättejobbig att uppleva. Magnus reste hela tiden och jag hade allt ansvar för barnen. Vi levde två helt olika liv. Jag fick jobba för att överleva själsligen, för man blir ganska lobotomerad av att inte kunna utveckla sig själv. Det finns ingen som tackar dig för att du städar huset och tar hand om barnen och till sist tappade jag självkänslan, säger Magdalena.
Men inget ont som inte har något gott med sig.
– Jag umgicks bara med grannarna på gatan, och från den tiden har jag fortfarande kvar en av mina allra bästa vänner, Angela. En annan sak jag lärde mig från den tiden var att barnen inte mår bättre av att jag är hemmafru och slår knut på mig själv.
Hjärnan var blodfylld
Magdalena kom i våras ut med en ny bok. ”Mitt perfekta liv” är en krönikesamling där hon både bjussar på sina motgångar och driver med sig själv. I ett av de första kapitlen skriver hon om den hjärnblödning som tvingade henne att hoppa av från ”Let’s Dance” i januari 2009.
– Jag var nyseparerad från Magnus och mitt liv var en enda röra. Jag försökte vara stark och tackade ja till Let’s Dance, för jag behövde pengarna. Jag var i risigt skick och första huvudvärken kom redan på nyårsafton, som jag för övrigt firade helt ensam. Jag hade inte fått en enda inbjudan, kanske för att jag var singel och alla andra levde i parrelationer, säger Magdalena.
Under veckorna som gick trodde Magdalena att hon drabbats av en envis migrän. Efter en misslyckad tv-inspelning – hon skulle rida men kom inte ens upp på hästen – blev hon skjutsad till akuten av sin danspartner Daniel Da Silva. När Magdalena några timmar senare lades på operationsbordet hade hon fått veta att hennes liv var i fara. Hennes hjärna var så fylld av blod, att båda hjärnhalvorna nästan delade på samma plats. Dessutom hade hon en tumör innanför tinningen.
– På några timmar gick jag från att tävla i Let’s Dance till att regissera min egen begravning, något som jag gjort många gånger förr – inte minst under tiden då Isaks pappa förföljde oss. Den 27 januari 2009 kommer för alltid att vara datumet då livet var nära att rinna bort mellan mina fingrar och göra mina, då tre, barn moderlösa. Det lärde mig hur skört livet är. Numera försöker jag att blicka framåt i stället. Jag har lagt av med att älta gamla misstag och att lägga tid på saker och människor som gör mig ledsen, säger Magdalena.
Tumören visade sig vara ofarlig och lämnades orörd. Magdalena var sjukskriven i tre månader för att vila upp sig, ”tre tysta, deppiga men nödvändiga månader”. Sakta började livet vända uppåt igen. Sommaren efter blev hon kär på nytt och sen kom ytterligare en baby. Om tid och pengar finns ska Magdalena och Filip gifta sig nästa sommar, och hon utesluter heller inte att de försöker få ett barn till. Helst en dotter, erkänner hon.
Lyckligare än någonsin
Magdalena och Filip var inte helt okända för varandra när de möttes i en hotellbar. Filip säljer lyxbilar och hade haft Magnus Hedman som kund. Precis som hela Magdalenas liv är deras förhållande ett möte mellan ytterligheter. Hon vet att han kan uppfattas som en stel snobb och hon som en ”guldgrävare”.
– Jag är lyckligare än någonsin, mycket på grund av att jag denna gången inte tillåter mig ha ett förhållande där jag antingen står framför eller bakom den andra personen. Filip och jag är jämlikar och delar på allt. Och vi lär av varandras temperament! Jag gapar och skriker och har alla känslor på utsidan. Han har känslorna på insidan. Men jag är mycket mer harmonisk och grundad numera, och han har nog mer humor och skratt i sitt liv i dag, säger Magdalena.
Magdalena bloggar flera gånger i veckan, och förutom höstens programledarjobb i ”Ensam mamma söker” kommer hon att fortsätta att överraska vinnare och deras familjer i Postkodmiljonären.
– Jag tror att de flesta funkar som jag, att de vid något tillfälle i livet kommer att upptäcka att nackdelar i livet har vänts till fördelar. Tiden som fotbollsfru och som kringflyttande barn har gjort mig social och utåtriktad. Det har jag nytta av när jag reser i hela landet och överraskar människor som vunnit i Postkodlotteriet.
Den mest oväntade kommentaren hon fått i programmet kom från en snäll man.
– Han sa: ”Jag ska köpa vin, sprit och fruntimmer, och sedan ska jag spela bort resten!” Det blev inte mindre roligt av att han var 89 år och nästan både blind och döv!

Namn: Engla-Maria Magdalena Graaf
Född: 2 september 1975
Bor: Lägenhet i centrala Stockholm
Familj: Sambon Filip, 39 år, sönerna Isak, 18 år, Lancelot, 13 år, Tristan, 8 år, och Charlie, 1 1/2 år. Mamma Linda och styvpappa Gunnar i Kungsängen och pappa Kenneth i Älvdalen.
Aktuell med: Den självbiografiska boken ”Mitt perfekta liv” (Lind & Co). Blir i höst programledare för ”Ensam mamma söker” i TV3. Resande reporter i TV4:s ”Postkodmiljonären”. Bloggar här.
Min sommar: Varit i Frankrike med alla barnen, mamma och Gunnar en vecka. Sen lägger vi resten av semestern på att mysa i Filips hus i Skåne.

AV: MARIA SVEMARK
FOTO: STEFAN NILSSON, IBL, LIND & CO, SAMT PRIVATA


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…