Annons

Annons

Enkla knepet: Så vet du om din jord är sur, neutral eller basisk

Sur, neutral eller basisk? Här får du tre enkla tips på hur du kollar pH-värdet i jorden. Du har antagligen allt du behöver i skafferiet.

Dela
(22)

Alla som påtat i sitt land en längre tid lär sig hur jordens pH-värde påverkar odlingen. Vissa plantor, exempelvis Hortensian, trivs bäst i sur jord, medan till exempel plommon trivs bäst i en lätt basisk jord. Därför är det bra att veta surheten på din jord innan du börjar plantera.

Annons

De vanliga metoderna för att få reda på vilken surhet ens jord håller är att köpa ett pH-test eller skicka in sin jord för analys. Men om man inte behöver veta det exakta pH-värdet (ofta räcker det med att man vet om jorden är sur eller basisk) finns enklare lösningar. Antagligen har du dessutom allt du behöver för att genomföra testet i skafferiet.

Gilla Hemmets på Facebook

Betala inte för att skicka in din jord på pH-analys innan du gjort dessa test. Bild: IBL Bildbyrå

Basisk jord

För att ta reda på om din jord är basisk (pH-värde över 7) behöver du bara lägga några matskedar av din jord i en burk, hälla i två matskedar vinäger och röra om. Om vätskan i burken börjar bubbla vet du att din jord är basisk.

Att jorden är basisk innebär att din jord är rik på kalk. Det finns en hel del växter som föredrar basisk jord, men det kan leda till brist på vissa mineraler i växterna. Om du vill sänka pH-värdet gör du det med fördel genom att blanda ut jorden med naturell torv. Vanliga plantor som trivs i basisk jord är körsbär och sallad.

Plommon trivs bäst i basisk jord. Bild: IBL Bildbyrå

Sur jord

Om jorden har ett pH-värde under 7 klassas den som sur. För att ta reda på om din jord är sur häller du några matskedar jord i en burk, häller på två matskedar bikarbonat och rör om väl. Börjar vätskan i burken bubbla vet du att din jord är sur. Vanliga växter som trivs i sur jord är rhododendron och ljung.

Det enklaste sättet att göra din jord mer basisk, eller neutral, är att tillsätta kalk till jorden. Det är lättare att göra sur jord basisk än omvänt.

Hortensia växer väl i sur jord. Bild: IBL Bildbyrå

Neutral jord

Med hjälp av uteslutningsmetoden kan du se om din jord är neutral med de tidigare testen. Om inget test får vätskan att bubbla är din jord neutral.

Källa: Land.se, Odla.nu

Läs mer:

Så lyckas du med hemodlade grönsaker


Läs mer om:

Dela
(22)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…