Annons

Annons

Paret testade vår smalmat – nu är energin tillbaka!

De senaste årens småätande och stillasittande hade satt sina spår och äkta paret Marianne och Ove kände att det behövdes en förändring. Då upptäckte de receptsidorna Smalt och läckert i Hemmets och beslöt sig för att pröva...

Dela
(26)

2
Visa bildspel

/
Succémetoden har gett dem energin tillbaka!
Succémetoden har gett dem energin tillbaka!
...
Visa mer

 

Marianne Sahlin, 79, har bantat i hela sitt liv och berättar att hon tyckte att hon var tjock redan som barn.

—Jag har alltid kämpat med vikten, tyckte att jag såg bättre ut om jag var smal. Men Ove har alltid varit slank, även utan kamp, säger hon lite avundsjukt och tittar på sin älskade man.

Annons

Men det är egentligen de senaste sju åren som gjort att det behövdes en förändring: paret har blivit mer stillasittande. Och det har blivit en hel del småätande.

—Åja, lite storätande också, säger Ove, 76, och skrattar. Vi älskar kaffebröd och godis. Vår yngsta dotter sa till oss att vi faktiskt inte måste tömma kakfatet varje gång.

Och Marianne som alltid tyckt om att sköta hemmet har haft ett stort intresse – och ett ointresse…

—Bakning har varit min främsta hobby och jag har varit så dålig på att motionera, tyckt att det är dödstråkigt att gå på gym, suckar hon.

Lovade varandra

När bekvämlighetstillvaron började märkas på deras midjor och kläderna inte passade längre upptäckte de Smalt & Läckert i Hemmets och prövade kostexperten Carolina Soudahs treveckorsmenyer.

—Vi bestämde oss direkt för att detta kunde vara något för oss. Så vi skakade hand och lovade varandra dyrt och heligt att vi skulle klara av detta. Det är en hederssak när man lovat något, vi kunde bara inte svika varandra.

Första treveckorsomgången klarade de av i våras och då var dagsmenyerna på 1 200 kalorier. De har ätit lunch och middag, men ätit den frukost de är vana vid plus att de bytt ut mellanmålen mot frukt.

—Aldrig gick vi hungriga från bordet, de flesta maträtter är riktigt goda och lättlagade. Jag som lagat mat i hela mitt vuxna liv vet vad jag pratar om, säger Marianne stolt. Recepten är för två så det passar oss strålande.

Lördagar är invägningsdag i det Sahlinska hemmet.

—Jag för lista på våra vikter – det är viktigt för oss att ha ett mål så vi vet när vi är framme. Vi vill båda ha något att kämpa för, säger Ove.

Marianne som sköter det mesta i hushållet tycker att Carolinas meny tillfört ännu mer i tillvaron: det har varit så skönt att slippa hitta på vad de ska äta.

—Jag brukar läsa recepten för några dagar framåt och så går vi och handlar det vi behöver. Och det ju så bra att det inte blir något över som måste kastas. Allt äts upp och vi slipper rester!

Förra sommaren tillbringade paret, som de brukar, med släkt och vänner i Halland.

—Kalasen och bjudningarna avlöste varandra, så när vi kom hem bestämde vi oss för att ha en Carolinaomgång igen.

Paret åt förstås allt som föreslogs i recepten, men ibland bytte de ut en ingrediens mot något från ett gammalt recept. Ove bestämde sig för att börja betygssätta recepten.

—Vi äter två lagade mål om dagen och vad kan smaka bättre än ägg och skinka eller rödlökspizza till lunch eller mustig lövbiff eller färsform med broccoli till middag. De är alla tiopoängare, men det är klart att det måste slinka ner någon femma ibland. Men aldrig att vi har satt lägre betyg än en fyra på Carolinas mat.

Tränar på gym

Nu har de samlat mer än hundra recept. Och samtidigt som de smala recepten gjorde entré i deras liv började de träna.

—Vi går till gymmet varje måndag och onsdag och jag går dit på fredagar också, säger Ove och Marianne tillägger att fredag är hennes städdag så då får Ove gå själv men att hon minsann får mycket motion av städningen också.

I gymlokalerna tränar de både styrka och kondition. Och visst finns det morgnar när det skulle vara skönare att ligga kvar i sängen.

—Men det är oftast bara en av oss som känner så, för det skulle inte falla mig in att inte följa med om Marianne går iväg. Vi är ju ett litet team.

Det finns en stor anledning till att de lagt om sitt liv: hälsan!

—Vi vill leva hälsosamt och få mer ork, den börjar ju avta med stigande ålder. Jag har astma och tror nog att jag rör mig för lite egentligen, men jag försöker. Och när jag varit och tränat känner jag mig riktigt hälsosam. Det är så skönt! säger Marianne.

—Jag har fått mycket mer energi sedan Carolina kom in i våra liv. Jag är ute och promenerar mycket mer, även om jag blivit förbjuden av våra barn sedan jag ramlade. Det var inte så farligt, men de tycker det, säger Ove.

En annan bra sak med recepten är att de innehåller så mycket grönsaker. Ove har aldrig gillat grönsaker och har tidigare avfärdat det som kaninmat.

—Men vi hade ju tagit i hand på att följa recepten, så det var bara för mig att bita i gräset, säger han med ett leende.

Under förra året hann de med fyra Carolinaomgångar, i november var det senast.

—Vi förberedde oss inför julen för att vi skulle slippa avstå ifrån allt det goda.

Totalt har Ove gått ner nio kilo och Marianne fyra. Ove har behövt köpa nya kläder.

—Ett av barnbarnen jobbar på en herrekipering så han ger morfar råd.

Både Marianne och Ove är synnerligen aktiva.

—Min fasa är att bli en gammal gubbe som bara sitter framför tv:n, säger Ove som i stället sjunger i två olika körer, spelar saxofon i en orkester och är god man för ett par olika klienter.

Marianne säger att hon inte varit så särskilt intresserad av något utanför hemmet, men att hon på senare tid börjat spela kort i PRO där båda är aktiva.

—Dessutom är vi hängivna teater- och konsertbesökare, så det växer ingen mossa på oss direkt, säger hon med ett leende.

 

Läs mer:

17 livsmedel som gör dig piggare

Lindha bantade bort 70 kg

Mor och dotter hjälptes åt för att gå ner i vikt

 

Av Kicki Biärsjö

Foto: Stefan Nilsson


Läs mer om:

Dela
(26)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…