Annons

Annons

Endometrios får nationella riktlinjer av Socialstyrelsen

Endometrios är snart ett av 18 sjukdomsområden med särskilda nationella riktlinjer. Just nu pågår arbetet med att ta fram dem. ”Det är en sjukdom som drabbar många, och där det finns en ojämlik vård beroende på var man bor”, säger Elisabeth Eidem, projektledare på Socialstyrelsen.

Dela
(34)

I maj 2015 fick Socialstyrelsen i uppdrag att göra en förstudie för att se om det fanns ett behov av att skapa nationella riktlinjer för endometriosvården. Året därpå bildades en projektledningsgrupp och våren 2018 ska en första version vara klar.

Annons

Riktlinjerna ska dels sprida kunskap, dels göra det tydligare vilka undersökningar och behandlingar som bör prioriteras och inte. De ska även bidra till att vården blir mer likvärdig oavsett var i landet du bor.

– Som det ser ut nu finns det en ojämlikhet i vården beroende på var man söker vård. Det är inte önskvärt. Det är också en sjukdom som det inte finns så mycket kunskap kring. I dag kan det ta lång tid att få en diagnos och vi hoppas kunna bidra till att den tiden blir kortare, säger Elisabeth Eidem.

Elisabeth Eidem. Bild: Socialstyrelsen

Hon är projektledare för de nationella riktlinjerna på Socialstyrelsen och leder arbetet. Samtidigt är hon noga med att poängtera att riktlinjerna inte är ett vårdprogram utan en vägledning för att göra vården så jämställd som möjligt.

– Vi tittar på ett urval av frågeställningar som är extra viktiga. Vi tittar på diagnostisering, behandling och även omvårdnadsfrågor så att beslutsfattarna sedan kan se vilka insatser som är viktiga att satsa på för att det ska bli en bättre vård, säger hon.

Blir offentliga 2018

I arbetet deltar experter inom olika områden som gynekologer, barnmorskor, specialistsjukgymnaster, smärtläkare men även representanter från patientföreningar.

– Vi försöker göra ett så gediget arbete som möjligt och då är det viktigt att det är ordentligt förankrat. Samverkan med patientföreningar är en värdefull möjlighet för både dem och oss för att få deras inspel och tankar, säger Elisabeth Eidem.

Remissversionen som kommer våren 2018 kommer att vara offentlig.

– Redan när den publiceras är det meningen att det vi har kommit fram till ska kunna implementeras i vården. Sedan kommer vården också att få lämna sina synpunkter som vi sedan beaktar innan det kommer en slutversion, säger Elisabeth Eidem.

När kan man förvänta sig att se hur det används i vården?

– Det tar förstås ett tag innan saker får effekt. Det är ingenting som händer över en natt, men vi kommer också att ta fram indikatorer så att vi kan mäta följsamheten. Några år efter slutversionen kommer vi att följa upp.

 

Vill du läsa mer om Endometrios?

Här har vi samlat alla våra artiklar om folksjukdomen >>

Få läsningen direkt till din mejl!

Gör som tusentals andra och bli prenumerant på vårt populära nyhetsbrev! Då får du nya och spännande artiklar skickade direkt till din mejl – varje vecka!

Skriv bara in ditt namn och e-postadress i rutorna här under så är du med – helt utan någon kostnad!

Du kan när som helst avregistrera dig från utskicken.

Välkommen!


Läs mer om:

Dela
(34)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…