Annons

Annons

En timme i ljuset gör mig pigg i tre-fyra dagar

Dela
(0)

När vintern kommer blir Madeleine Hernberg Carlehed (till höger på bilden), liksom många andra, trött och seg i hjärnan och kroppen.


-Är det grått ute känns det knappt som att jag vaknar, säger hon.

Annons


Men sedan hon börjat med ljusbehandling är det stor skillnad – en perfekt form av friskvård!


I Hemmets Veckotidning nr 6 besöker vi Christina Pöhléns mobila ljuskafé Ljusglimten i Malmö. Till skillnad från sjukhusens ljusrum behöver man ingen remiss för att komma till ljuskaféet och tanka energi under vinterhalvåret.


– Jag brinner för förebyggande vård och friskvård. Många människor blir trötta på vintern utan att vara deprimerade och många av dem har nytta av ljusterapi, säger Christina som vid sidan av sitt arbete som distriktssköterska kör runt med sin specialinredda husbil och erbjuder hälsokontroller och ljusterapi.


En av dem som kommer regelbundet är Madeleine Hernberg Carlehed. Redan vid första behandlingen kände hon av ljusets positiva effekt.

– Jag blev pigg. Det var precis som om hjärnan vaknade. En del säger ju att de behöver dricka en kopp kaffe för att bli pigga och så fungerar ljusterapin för mig fast det sitter i tre-fyra dagar.


Forskarna vet inte exakt vad vinterdepression och vintertrötthet beror på men en teori är att eftersom människan ursprungligen kommer från området runt ekvatorn är vi gjorda för att leva med tolv timmars ljus om dagen. En annan teori är att ljuset påverkar oss negativt.

– Starkt ljus gör folk glada och mindre grälsjuka. Ljuset påverkar ett hormon som styr välbefinnandet. Om vi får för lite ljus blir vi alltså både trötta och sura, säger Cecilia Rastad, sjukgymnast och medicine doktor som forskat i ämnet.


Läs mer om ljusterapi och ljusrum i veckans nummer!


Foto: Gugge Zelander


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…