Annons

Annons

Heidi är mamma åt 71 spindelapor!

Heidi närmade sig pensionen och drömde om att bygga hus på stranden i Mexiko där hon skulle njuta av ett fritt liv vid turkost vatten. Men ödet ville annorlunda. Hon hamnade mitt ute i djungeln med en helt ny livsmission: att rädda livet på apungar.

Dela
(18)

5
Visa bildspel

/
Heidi räddar spindelapor
Heidi räddar spindelapor
Heidi räddar spindelapor
Heidi räddar spindelapor
Heidi räddar spindelapor
...
Visa mer

 

Heidi strålar av energi när hon hälsar välkommen till sitt hem mitt ute i den mexikanska djungeln. Maken Joel kommer med dricka och på hans axel sitter den sötaste lilla apa som kramar sin ”pappa” hårt om halsen.

Annons

—Det här är Aurora, säger han och släpper in henne i en inhägnad med leksaker. Aurora, som hunnit bli nästan ett år gammal, hittades tidigt på morgonen av en anställd på centret.

Gilla Hemmets på Facebook

—Han kom springande och ropade att det låg en död liten apa ute i djungeln, förklarar Heidi. Natten hade varit kall och när jag kom fram och böjde mig ner vid den livlösa lilla kroppen var den alldeles iskall. Ögonen var slutna och hon var så nyfödd att moderkakan och navelsträngen fortfarande satt fast vid hennes tunna lilla kropp.

När Heidi plockade upp henne och insåg att den lilla fortfarande levde krävdes snabba insatser. Närhet och värme var två saker Aurora var i desperat behov av och utan att tveka stoppade Heidi både apa och moderkaka innanför tröjan och skyndade hem för att ringa alla veterinärer och experter hon kände.

Alla gav henne goda råd men bad henne också att inte fästa sig vid den lilla. Ingen trodde att hon skulle överleva, men Auroras livsvilja var stark.

—I dag mår hon finfint. Men hon måste vara med någon av oss hela tiden eftersom hon är lika hjälplös som ett människobarn, förklarar Heidi.

Spindelaporna stannar normalt fyra år hos sina mammor. Under den tiden hjälper hela flocken till med att lära ungen hur man överlever i djungeln. Nu är Aurora tillräckligt stor för att försiktigt få närma sig de andra aporna och varje dag släpps hon in i en inhägnad där hon kan leka och prata med sina artfränder.

Liten apa korsade livsvägen

Det var inte alls det här Heidi Michelin planerade att göra efter pensionen. Tvärtom. Att hon och Joel Rodriguez hamnade här, mitt ute i Mexikos djungel, var en ren slump. Heidi, som ursprungligen kommer från Tyskland, hade bott många år i USA och hade bestämt sig för att flytta till Mexiko när barnen var utflugna. Här skulle hon och Joel bygga ett hus nere på stranden och njuta av ett rofyllt pensionärsliv.

—Men för 15 år sedan korsade en liten apa vår väg och livet förändrades totalt, säger Heidi och ler vid minnet.

 

Läs mer: Annelie ordnar ekoresor över hela världen

 

Apan var Chaac, och Heidi och Joel kom först i kontakt med honom när en kvinna försökte sälja en liten bebisapa till dem på en restaurang. De sa nej med eftertryck. De skulle bygga ett litet hus på stranden, och dessutom hade de hört rykten om tjuvskyttet där mammorna dödades för att ungarna skulle säljas.

Nästa dag kom kvinnan tillbaka och berättade att hon hade en stor familjekris och behövde någon som passade apan under natten. Heidi sa okej och apan lämnades med en flaska sur mjölk.

Dödssjuk

—När jag tog emot apan märkte jag direkt att den luktade illa. Väl hemma tog jag av honom blöjan och han såg förskräcklig ut. Senare fick jag veta att han haft samma blöja på sig i tre veckor! Ilskan vibrerar i luften när Heidi berättar hur apan fick ligga tätt intill henne hela natten för att kunna känna sig trygg. Nästa dag åkte paret till veterinären och fick veta att Chaac inte var mer än två månader gammal, att han hade dubbelsidig lunginflammation och hög feber. Han var undernärd, uttorkad och misskött och veterinären förklarade att han skulle komma att dö när som helst. Heidi krävde att veterinären skulle göra allt som stod i hans makt för att försöka rädda den lille.

Med hjälp av både veterinär och naturmediciner räddades Chaac.

—Då trodde vi i vår enfald att vi kunde ta hand om honom tills han blev stor och stark och sedan släppa tillbaka honom ut i djungeln igen, skrattar Heidi som snabbt fick lära sig hur spindelapor fungerar.

Rykten spreds och inom ett år hade paret fått ta hand om ytterligare tre apor.

—Fråga inte ens hur lite vi fick sova med fyra bebisar som alla skulle sova i sängen med oss och matas dygnet runt!

Paret hamnade i djungeln av ännu en tillfällighet. Heidi hade lånat ut pengar till en vän, slantar som hon aldrig såg röken av igen, men i stället fick hon en stor bit mark i djungeln som ersättning. Vad passade väl bättre att bygga i djungeln än ett räddningscenter för spindelapor?

Nästan alla apor kommer fram för en pratstund, lite kli på armen eller en puss och kärleken mellan Heidi och hennes apor är tydlig. Hon känner dem alla väl.

—Det är inte konstigare än att en mamma känner igen alla sina barn!

Storfamilj

The Jungle Place är inget projekt, det är hennes familj.

—Alla apor vi har här, förutom de som fötts hos oss, har upplevt fruktansvärda trauman tidigt i livet då de slitits från sina mammor efter att dessa dödats, säger Heidi bistert.

En söt apunge har ekonomiskt värde då den kan säljas som husdjur eller till exempel vara fotomodell tillsammans med turister för en summa pengar.

—Vi ger dem den trygghet de behöver tills de blir tuffa små apor igen, långt från de skräckslagna små ungarna vi fick in.

 

Läs mer: Judy räddar livet på sengångare

 

De flesta apor som kommer hit har gjort det efter att de blivit omhändertagna av myndigheterna. Heidi skrattar till och säger att de absolut slutade ta emot nya djur för ungefär 40 apor sedan. Paret får inga statliga bidrag utan driver verksamheten helt och hållet med egna pengar och de livsviktiga donationerna. Att hålla 71 apor och mata dem med färsk frukt varje dag kostar och det är där turisterna kommer in i bilden.

—Två dagar i veckan tar vi emot besökare på räddningscentret, säger Heidi och påpekar att när turisterna kommer hit måste de räkna med att det är aporna som bestämmer hur besöket ser ut.

Att öppna upp för allmänheten fler dagar skulle innebära en katastrof för aporna, så det är uteslutet så Heidi och Joel hoppas på fler donationer. Runt centret finns flera kilometer djungel som är tillägnad aporna, men i nuläget har de inte råd att bygga ut.

På frågan om Heidi saknar det där huset på stranden som aldrig blev byggt svarar utan att tveka:

—Aldrig. Vad skulle vi gjort på stranden? Jag hade blivit dödligt uttråkad, det inser jag i dag!

 

Vad kan du göra som turist?
Stöd inte aktiviteter på öppen plats där apor medverkar! Om du ser någon som visar upp en apa inför publik, ta en bild och anmäl till myndigheterna. Skriv och klaga, förklara att du aldrig kommer tillbaka till ett land som tillåter djurplågeri.
Läs mer på: thejungleplace.com


Läs mer om:

Dela
(18)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…