Annons

Annons

En miljon kan missa sin skatteåterbäring – så undviker du smällen

Från och med 2018 slutar Skatteverket att per automatik betala ut skatteåterbäring via utbetalningskort. Nästan en miljon deklaranter riskerar att bli utan pengar – men det är också enkelt att undvika smällen. "Anmäl konto senast när du deklarerar", säger Eva Bodén, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, till Expressen.

Dela
(47)

Snart är det dags att deklarera. Den 20 mars 2018 öppnar e-tjänsten inkomstdeklaration och dagen därpå kan den med e-legitimation lämna in sin inkomstdeklaration.

Bild: IBL Bildbyrå

Men 2018 kommer också en viktig nyhet. Från och med i år upphör Skatteverket med servicen att betala ut pengarna automatiskt via utbetalningskort. Alla måste därför anmäla ett bankkonto hos Skatteverket för att få en automatisk utbetalning direkt till sitt konto. Annars kommer pengarna att bli kvar hos myndigheten, skriver Expressen.

Annons
Gilla Hemmets på Facebook

– Ändringen är ett medvetet sätt från oss. Risken med en avi är att den kan hamna i orätta händer. Ett angivet mottagarkonto ger en säkrare utbetalning. Och det är en hantering som kostar ganska mycket pengar för oss, men framför allt för den som ska hämta ut pengarna som får betala en avgift, säger Annika Lind på Skatteverket till tidningen.

Den som redan anmält ett konto sedan tidigare behöver inte göra något.

En miljon drabbade

Skatteverket uppskattar att närmare en miljon deklaranter är berörda av förändringen. I fjol fick runt 300 000 personer sin skatteåterbäring via utbetalningskort.

Den som inte har anmält ett utbetalningskonto bör göra det senast i samband med deklarationen. Gör du inte det kommer pengarna att vara kvar hos Skatteverket fram till dess att du efterlyser din skatteåterbäring.

– Den som inte har ett bankkonto kan fortfarande få engångsutbetalningar manuellt om man hör av sig till oss, säger Eva Bodén till Expressen.

Dödsbon är undantagna de nya reglerna.

Läs mer:

Se själv – så mycket mer får du i pension nästa år


Läs mer om:

Dela
(47)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…