Annons

Annons

En loppisbloggares Euphoria

Dela
(0)

Jag vet inte om det skedde något undermedvetet vid Loreens seger i Eurovision Song Contest i lördags, men plötsligt fick jag en sådan lust att rama in den här Europakartan. Kartan låg i den hög som jag råkade fynda på Askeröds-loppisen förra sommaren och som jag tidigare nämnt här på bloggen. Kartan är en mack-karta från Caltex. Tyvärr hittar jag inte något tryckt årtal på den. De visar i alla fall Europa från tiden före 1993, då antalet tävlande i Eurovision Song Contest låg på strax över 20 stycken och semifinaler inte behövdes.

Annons

Loreens vinst är verkligen historisk. Statistiken tål att upprepas: Sverige blev bäst av 42 länder. Arton länder gav oss högsta poäng. Bara Norges Alexander Rybak har fått fler poäng, 387 i Moskva 2009. Euphoria fick 372 poäng men fler tolvor – Rybak fick bara 16 stycken tolvor.

Värt att fira med en inramad Europakarta, alltså.

Att ha kartor på väggarna känns just nu så poppis att jag känner mig som en fantasilös härm-apa. Till mitt försvar kan jag säga att vi hade inramade kartor på väggarna redan när vi flyttade ihop 2002.

Kanske har jag ändå lyckats uppdatera trenden till nya höjder med fyndet jag gjort på Förmedlingscentralen i Tyringe – en karta över stjärnhimlen med en supertrendig, mintgrön bakgrundsfärg. Loppisfynd, min version av Euphoria.

T v kartan över stjärnhimlen, 95 kr på Förmedlingscentralen.

AV MARIA SVEMARK

PS. 31 maj: Efter att detta publicerades har jag haft mailkontakt med Joakim Karlsson på Förmedlingscentralen i Tyringe. Han kände till min karta. Efter att jag gått  hade de nämligen haft besök av en tjej i 20-årsåldern, som letade förtvivlat i säkert en halvtimme efter just den tavlan. Hon hade sett den tidigare och ångrat sig när hon kom hem!

– Men så är det med loppisfynd. Bara en kan bli först! Det är en stor del av charmen kring loppisarna, det här att det bara finns, oftast, en av varje. Dessutom är jakten på fynden en stor del av loppiskulturen. Jag vet inte om det talar till vårt ursprung som jägare och samlare, eller några andra primitiva känslor. Men det sätter igång en hel del, det vill jag lova, säger Joakim.


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…