Annons

Annons

En läsare berättar: ”Mor var psykiskt sjuk”

Religiösa grubblerier bröt ner Evas mor. När hon sökte hjälp hos kyrkan fick hon höra att hon syndat.

Dela
(0)

Jag kände skam och oro över att ha en mamma som var psykiskt sjuk.

När jag växte upp på 1950-
talet var psykisk ohälsa inget man pratade högt om. Det sopades under mattan och var oerhört skamfyllt. I dag har den psykiska ohälsan fått en ny dimension och diskuteras öppet.

Annons

Min mor drabbades av psykisk ohälsa i samband med att hon födde min syster i slutet av 1940-talet. Under graviditeten hade mor troligtvis tagit någon medicin som kunde ge foster
skador. Min syster föddes med defekta fingrar på sin högra hand.

Det har inte inneburit några större svårigheter för min syster, ändå skämdes hon mycket under sin uppväxt.

Mor tog väldigt illa vid sig och undrade varför just hon drabbats av detta. När hon inte fick tydliga svar hos sjukvården sökte hon tröst hos kyrkan.

Prästen hon pratade med påstod att detta hänt på grund av att mor hade syndat. Mor som alltid varit en glad och positiv kvinna hamnade i religiösa grubblerier som totalt bröt ner henne.

Hon vårdades på mentalsjukhus och var även intagen efter min födelse. Min far stod ensam med fyra barn och fick söka hjälp med att sköta barn och hushåll.

Jag fick bo hos mina morföräldrar i nästan ett år. De hade det gott ställt och jag kunde inte få det bättre. Ändå tror jag att uppbrottet från min familj har påverkat mig mycket. Mer än man någonsin kan tro.

Jag har haft ett stort behov av trygghet och på något sätt alltid känt ett utanförskap.

Kände skam och oro

Det har inte varit lätt att växa upp i en dysfunktionell familj. Jag kände skam och oro över att ha en mor som var psykisk sjuk. Det var svårt att inte veta hur det var när jag kom hem från skolan eller efter att ha varit ute och lekt med mina kamrater.

Det blev dock lättare med åren. När mor fick medicin och skötte medicineringen kunde det gå långa perioder när hon mådde hyfsat bra. Ändå kom bakslagen och då kunde det vara veckor av religiöst svammel som präglade hennes och vår vardag.

Far hade svårt att hantera mors psykiska ohälsa och var otrevlig och våldsam mot henne. Som vuxen förstår jag att han inte hade det lätt.

Han arbetade långa dagar för att försörja oss och kom sedan hem till en kvinna som periodvis låste in sig och läste bibeln.

Mors religiositet innebar en massa regler som hindrade en normal uppväxt. Det är en styrka att erkänna att man tror på Gud, något många har ett stort behov av. Men när religionen blir skrämselpropaganda har vi hamnat fel, enligt min mening.

Jag deltog i kyrklig verksamhet tills jag var tolv år. Jag upplevde såväl glädje som tvång att ingå i detta koncept.

Som vuxen tog jag avstånd från kyrkan, för jag ansåg att den inte hade något att ge. Sedan fyra år tillbaka följer jag en helt annan religion.

Ändå har jag en mycket modern syn på Gud och hur livet ska vara. Men det finns regler som jag helt enkelt inte kan 
följa. Det innebär dock inte att jag ska bära skuldkänslor.

Jag gör mitt bästa för att vara en god medmänniska. Det känns skönt att den som jag lever med accepterar det fullt ut trots att han är uppvuxen enligt helt
 andra religiösa normer.

Stolt över min mor

Det har alltid varit en sorg för mig och mina syskon att kyrkan bröt ner vår mor när hon sökte hjälp.

Jag kan inte ge henne livet tillbaka. Mor dog för över 30 år sedan och jag önskar att vi hade fått se den glada och spralliga varelse hon var när hon var ung.

Min morfar berättade vid ett tillfälle vilken förändring hon genomgick när den psykiska ohälsan slog till.

Nu när jag själv är äldre kan jag förstå hur min far hade det. Ändå stod han trofast kvar vid hennes sida.

Jag är stolt över min mor som var en oerhört intelligent kvinna. Utan henne hade jag troligtvis aldrig tagit steget att studera vidare och ägna mig åt det som var hennes stora dröm. Drömmen om att utbilda sig till lärare.

Genom denna berättelse vill jag också ge min mor upprättelse. Hon blev ett tacksamt offer för en fanatisk präst som trodde sig veta bäst.

Eva

Vill du dela med dig av din berättelse? Fyll i formuläret här eller mejla oss här!

Läs mer:

Mor blev alkoholist på äldre dar


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…