Annons

Annons

En läsare berättar: Mamma kan inte manipulera mig längre

Pengar i utbyte mot hjälp. Ulrika har alltid känt sig pressad att ställa upp. Men ska en förälder kunna köpa omtanke och vänlighet? Ska det inte komma naturligt, skriver Ulrika.

Dela
(29)

Ulrika låter inte sin mamma köra med henne längre. Men det har tagit lång tid att komma dit.

Ända sedan jag var liten har min mamma stoppat sedlar 
i bakfickorna på mina byxor samtidigt som hon sagt att jag ska ta hand om henne när hon blir äldre.

Det här hände så fort jag hade en åsikt om något. Jag fick alltså inte säga vad jag ville. Jag fick aldrig opponera mig mot något eller uttrycka min ilska.

Annons

Det här har påverkat mig mer än jag kunnat ana. Jag har ständigt gått omkring med dåligt samvete och haft svårt för att uttrycka mina åsikter. Jag har alltid känt att jag gjort för lite hur jag än har ansträngt mig.

Det har hindrat mig i min karriär eftersom jag inte har vågat flytta från min hemstad varken för att plugga eller för att jobba.

Jag har ett starkt minne ifrån när jag som barn var med mina föräldrar på besök i deras gamla hemort. Mormor bodde på ett äldreboende och satt i rullstol. Mamma och jag tog ut henne på promenad.

Just där och då valde min mamma att ta fram sin plånbok och ge mig en sedel.

– Kom ihåg att du ska ta hand om mig när jag blir gammal, sa hon till mig inför mormor.

Jag var ett litet barn och tog emot sedeln, men jag glömmer aldrig blicken i mormors ögon. Hon såg så sorgsen ut och jag trodde att det berodde på att min mamma inte fanns där för henne. Vi bodde ju i en annan del av landet.

I dag undrar jag om mormors blick kanske snarare berodde på att hon såg vad min mamma gjorde mot mig. Mormor hade fått en stroke och kunde knappt prata, så det är inte lätt att veta vad hon tyckte.

Jag minns den vita virkade sjalen hon hade runt sina axlar. Hon var så fin.

Lycka och kärlek viktigare

Pengar är verkligen inte allt. Alla vill vi ha så att vi ska klara oss, det är självklart, men lyckan kommer inte av att vara rik.

Min mammas manipulerande med pengar under min barndom har fått mig att anamma andra värderingar och jag sätter lycka och kärlek främst. Stora summor pengar kan inte kompensera att inte vara snälla mot varandra.

En trygg barndom där barnet förstår att det är älskat och respekterat är långt mycket viktigare än skenet utåt med materiella saker.

Jag hade förmodligen känt mig mer trygg om jag fått säga vad jag ville. Jag behövde känna att jag var sedd och att jag betydde något.

Mammas manipulerande gav mig ständigt dåligt samvete för allt möjligt och det har hindrat mig från att leva mitt liv som jag velat. Jag har slagit knut på mig själv i mina försök att duga.

Först när jag hade gått in i väggen började jag långsamt förstå hur saker och ting låg till. I dag ställer jag krav på min omgivning och vågar stå upp för min åsikt, men det har krävt många år av träning.

Behov av bekräftelse

Mamma litade uppenbarligen inte på att jag skulle finnas där för henne när hon blev gammal, eftersom hon själv inte gjorde det för sin mamma.

Vår relation har blivit påverkad av allt det här, men kanske inte som hon tänkt sig. Jag har dragit mig undan allt eftersom jag som vuxen sett igenom hennes manipulerande.

Än i dag har jag ett stort behov av bekräftelse. Men nu vet jag om att det är så. När jag var 
i tonåren kom jag tyvärr i dåligt sällskap på grund av min omedvetna längtan efter att bli sedd och respekterad.

I dag använder jag dessa behov 
i min kreativitet 
i stället. Jag har använt min längtan till att skriva och måla. Det har fått till följd att jag har utvecklat min talang för det konstnärliga. Genom kreativiteten har jag fått ett nytt liv som jag älskar.

Jag älskar min mamma, men i dag kan hon inte köra med mig längre. Jag har syskon som aldrig behandlades som jag, och 
i mina ögon ska alla hjälpas åt att ta hand om varandra.

Att jag var yngst och flicka var nog det som gjorde att jag aldrig fick uttrycka mig, samtidigt som jag matades med att jag skulle ta hand om henne.

Ulrika

Läs mer:

Socialen tog min son ifrån mig

Maria längtar efter sin son hela tiden, men hon får bara träffa honom var tredje vecka.


Läs mer om:

Dela
(29)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…