Annons

Annons

En läsare berättar: Jag vågade aldrig berätta om övergreppen

Viola är en av många kvinnor som utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp. Först nu orkar hon skriva om sina hemska upplevelser.

Dela
(36)

Viola tänker tillbaka på alla övergrepp hon utsatts för. Hon var bara fem år första gången.

I dag är jag en kvinna på 70 plus som varit med om en hel del i mitt liv.

Jag beundrar de unga, starka tjejer som klarar av och vågar gå ut med sin historia om tafsande, förnedring och sexuella övergrepp.

Annons

Jag hoppas verkligen att aldrig någon ska behöva dela mina barndomsupplevelser.

När jag var ung visste jag ingenting om sex eller kvinnors och barns rättigheter. Det var inget man pratade om, varken hemma eller i skolan.

När jag tänker tillbaka inser jag hur många olika situationer som jag varit med om som 
i dagsläget skulle betraktas som både sexuella trakasserier och grova övergrepp.

Var bara fem år

Mitt tidigaste minne av detta är när jag var fem år och min tre år äldre bror tvingade in mig i en hölada och drog av mig underbyxorna.

Han sa att jag skulle få jättemycket stryk om jag inte var stilla och höll käft. Han tvingade mig att ligga ner i höet och sära på benen.

Själv ställde han sig i dörren och släppte in sina kompisar en i taget. De som betalade tio öre fick titta på min snippa. De som betalade 25 öre fick lov att känna på mig.

Jag var livrädd och som jag nu minns var alla sju killarna runt åtta år.

När de hade gjort vad de betalat för talade min bror om att jag skulle dränkas i ån om jag sa något. Jag hade sett honom döda råttor och kattungar och visste att det skulle bli mitt öde.

Händelsen blev något som jag förträngde och har tänkt på först efter min brors död. Detta har jag aldrig vågat berätta för någon.

Nästa gång som jag minns var jag runt sju år då en suparkompis till pappa ville att jag skulle sitta i hans knä. Jag sa att jag inte ville, men pappa slog upp mer sprit åt sig och kompisen och röt åt mig att vara snäll och trevlig.

Mannen gnuggade mig med det som jag med tiden förstått var hans erigerade kön. Jag fick en krona av farbrorn innan jag smet ut ur huset.

Efteråt har jag försökt tänka att pappa var för full för att förstå. Jag har inte velat tro att han bara accepterade det.

Grät och bad dem sluta

När jag var 13 år utsatte en fyra år äldre kille mig för ett mycket grövre övergrepp, en smärtsam våldtäkt. Det var heller inget jag vågade berätta för någon, eftersom killen hotat med att tala om för alla att jag var en billig hora som var karltokig.

Några månader senare hade han ändå berättat för killarna 
i byn att han knullat mig, bara för att jag tiggt och bett honom om det.

Detta ledde till att fyra killar, som jag trodde var kompisar, utsatte mig för det som
 numera kallas för gangbang.

Det var en mörk höstkväll. De hejade på varandra och sa att det var ju vad jag helst av allt önskat mig. Att jag grät, tiggde och bad dem att sluta hjälpte inte.

När de var klara lämnade de mig liggande i dikeskanten med kläder som de slängt ner i diket. Jag tog på mig mina smutsiga, blöta plagg och gick gråtande hem i mörkret.

När jag kom hem stod mamma på trappan och mötte mig, hon skällde ut mig för att jag var smutsig och blöt.

Jag försökte förklara att det var stygga killar som knuffat ner mig i ett dike, men hon sa att det säkert var mitt eget fel. Jag hade inte haft lov att vara ute så sent.

Vad jag råkat ut för frågade hon inte och jag vågade inte berätta något. Hon tvingade ner mig 
i tvättstugan i källaren för att tvätta av mig och ta på rena kläder.

Hon måste ju sett att jag blödde och hade rivsår i underlivet och på låren. Men hon stod bara och mässade om att Gud skulle straffa mig och att jag skulle hamna i helvetet, eftersom jag var en dålig flicka.

Trodde övervakaren var snäll

När jag som 14-åring rymt 
hemifrån blev jag satt under en övervakare. Det var en känd och uppsatt man inom kommunen. Han skulle lära mig att uppföra mig.

Övervakaren var kramig och kärvänlig och jag trodde att han bara var snäll.

Så småningom tog han med mig till sin sommarstuga och
 genomförde en grov våldtäkt.

Jag teg som vanligt, för han 
hotade med att jag skulle bli satt på ungdomsvårdsskola på grund av olämpligt beteende. Ingen skulle ändå tro på mig.

I stället för att fortsätta i skolan på hösten började jag jobba i en livsmedelsbutik. Där var det mer regel än undantag att de som levererade varorna passade på att klappa mig på rumpan eller klämma på mina då ganska 
yppiga tonårsbröst.

Just om den perioden har jag kunnat berätta för om mina barnbarn, och jag har genom dem insett att även de tillfällena skulle ses som övergrepp i dag.

De känner naturligtvis inte alls till hela min historia, men vi har pratat om olika exempel om vad som inte är okej.

Så småningom träffade jag en kille som var snäll. Han tvingade mig aldrig till något, men
 talade om att det var normalt att ha samlag om man tyckte om varandra.

Jag blev gravid och vi gifte oss och fick två barn, och senare även barnbarn.

Ensam och ledsen

Men på 50- och 60-talen kände jag inte till något om sex, samliv eller preventivmedel.

Däremot fick jag av min frikyrkliga mor veta att flickor som låtit någon röra vid privata delar av kroppen var syndiga och skulle drabbas av den eviga skärselden.

Jag kände mig mycket ensam och ledsen och även som en förtappad människa. Jag berättade aldrig för någon om vad jag varit med om, men visste att Gud skulle straffa mig.

Nu är jag över 70 år och har förstått att jag varit utsatt för ett stort antal övergrepp och känner än i dag skuld och så mycket skam att jag bara kan berätta om mina upplevelser på detta anonyma sätt.

Jag vet nu också att den Gud jag tror på inte straffar vare sig ett barn eller en kvinna som utsätts för kränkningar och övergrepp.

Det var en kall och grym värld jag växte upp i och jag kan inte påstå att allt var bättre förr.

Jag hoppas innerligt att de som klarar av att berätta om övergrepp de utsatts för får stöd och hjälp. I mitt hjärta stödjer jag dem till 100 procent.

Viola

Läs mer:

Min mor var psykiskt sjuk

Jag kände skam och oro över att ha en mamma som var psykiskt sjuk.


Läs mer om:

Dela
(36)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…