Annons

Annons

En läsare berättar: Jag blev beroende av nätshopping

Det var så enkelt. Med bara ett par klick köpte Ebba kläder på nätet. Men hon handlade för mer pengar än hon hade – och hennes ekonomi var på väg mot katastrof.

Dela
(10)

Fast jag hade kläder som jag inte använt fortsatte jag att shoppa. Snart kunde jag inte betala alla räkningar.

När jag fick en ny tjänst steg lönen ordentligt och jag skaffade mig andra vanor än jag haft tidigare. Dyrare kläder inför de möten jag var tvungen att gå på. Skor, smink och smycken. Mina kollegor gav mig komplimanger och jag mådde bra av de blickar jag fick.

Annons

Jag jobbade med ekonomi och var van att neka kunder lån på grund av deras bristande betalningsförmåga eller svaga kalkyler. Vi pratade ofta i lunchrummet om hur dålig koll på ekonomin många hade. Vi, som tjänade så bra, hade koll på både sparande, utgifter och pension.

Men det stämde inte när det gällde mig. Visst sparade jag varje månad, men ibland tömde jag sparkontot för att kunna köpa det jag ville. Även delar av mina gamla besparingar försvann när jag gjorde en shoppingresa till Paris med en väninna.

Först förstod jag inte vad som höll på att hända men efter ett tag frågade en arbetskompis hur jag hade råd att handla så mycket som jag gjorde. Jag skrattade bort frågan men fick mig en tankeställare.

 

Hade blivit beroende

I garderoben fanns det både skjortor och byxor med prislappen kvar. Jag hann inte använda alla kläder jag köpt.

En stund vid datorn varje kväll hade gett mig kopiösa mängder kläder och mycket 
av det som jag hade beställt var jag egentligen inte intresserad av.

Samma kväll gick jag hem och loggade in. Efter en stund var jag ute på en sida jag brukade besöka men något fick mig att avstå från att beställa. Jag hade öppnat posten och fått en chock när jag såg att det var fyra påminnelser.

Vanligtvis betalade jag räkningarna allt eftersom de kom, men på sista tiden hade de blivit liggande. Det var ju tomt på kontot.

Sparkontot som mina föräldrar skaffat när jag var barn, innehöll bara ett par hundra och jag var tvungen att se sanningen i vitögat. Jag var shoppingberoende.

Där och då bestämde jag mig för att ändra på mitt liv. Jag hade aldrig tidigare fått några påminnelser och jag skämdes inför mig själv.

Mina föräldrar var vanliga 
arbetare och hade alltid sparat ihop till det de köpte. Vare sig det gällde resor eller vår gamla bil. Hade man inte pengar blev det inget köp, så enkelt var det.

De var inte uppväxta med kort och nätshopping och mamma skulle aldrig kunna tänka sig att ens handla en tröja via nätet. Hon ville klämma och känna innan hon bestämde sig. Själv hade jag ett par exklusiva, ouppackade byxor som inte ens var i min storlek.

 

Vem ville jag imponera på?

Jag funderade på hur det hade kunnat bli så här. Vad var det som gjorde att jag kände ett så stort behov av att handla? Vem ville jag imponera på?

Många av mina kompisar hade fått allt de pekade på under sin uppväxt medan jag bara fick det nödvändigaste.

Det kanske var därför jag handlade allt jag kunde nu. Egna pengar som strömmade in och ett behov som jag skapat själv för att må bra när jag fick öppna de paket under året som vissa knappt hade råd att öppna på julafton. Men nu var det dags att ändra attityd.

En budget med ett sparande och minimalt utrymme för 
nya klädinköp blev resultatet. När jag fick lönen satte jag mig ner och betalade alla räkningar och känslan som infann sig var härlig.

Mycket av kläderna och skorna kunde jag sälja vidare och varenda krona jag fick in gick till sparkontot.

Men det tog ändå flera månader innan jag var nöjd och kände att jag verkligen hade läget under kontroll.

Nu har jag tagit kontroll över mitt liv igen. Dessutom har jag börjat träna och känner mig friskare än någonsin. Nu, börjar mitt nya liv.

Ebba

 

Läs mer:

Mor blev alkoholist på äldre dar


Läs mer om:

Dela
(10)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…