Annons

Annons

En bokslukares bästa boktips

Dela
(0)

 

”Fyll en kasse med böcker eller kläder för 20 kronor” var erbjudandet för dagen på Röda Korsets Kupan i Höör för någon helg sedan. José Pinto (bilden) såg min frustration över att alla intressanta böcker redan verkade ha försvunnit och stack mig ett exemplar av Frederick Forsyths Schakalen.

Annons

– Har du inte läst denna så måste du göra det. Den handlar om en yrkesmördare som är mästare på förklädnader och utspelar sig i Frankrike på 60-talet. En enormt fin blandning av politik, fiktion och historia, sa José.

En spänningsklassiker som Schakalen såg fint ut i min bokhög, där David Nicholls En dag – ”Du kan leva hela ditt liv utan att inse att det du letar efter finns rakt framför dig…” – och Maria Ernestams Alltid hos dig – ”…lysande roman om kärlek, sorg och hemligheter i det förflutna” – låg överst.

José har sina rötter i Chile. Han lärde sig svenska genom att läsa romaner som han tidigare läst på spanska.

– Men jag gjorde misstaget att börja med Per Anders Fogelströms Sommaren med Monika. Den innehöll väldigt mycket stockholmsslang!

Jag bad José att sätta samman en lista med bra böcker som HV:s läsare enkelt kan hitta på loppis.

Josés lista:

1. Mannen på taket – Sjöwall-Wahlöö

2. Mina drömmars stad – och resten av Stadsserien av Per Anders Fogelström

3. Soldat med brutet gevär – Vilhelm Moberg

4. Mor gifter sig – Moa Martinson

5. Lysande landning – Stieg Trenter

6. Kastanjeallén – Dea Trier Mørch

7. En ond man – Hans Alfredson

8. Trägudars land – och resten av trältriologin av Jan Fridegård

Soldat med brutet gevär läste jag på en natt, sittandes på en toalett. Jag hade precis träffat tjejen som skulle bli mamma till mina två barn. Hon skulle upp och jobba dagen efter och bodde i en liten etta,  så för att inte störa henne fick jag stänga in mig på toaletten, berättar José.

José är inte bara bokslukare. Ett av hans andra stora intressen är fotografering. Se hans fina blogg  här.

AV MARIA SVEMARK

…som alltid börjar på hyllan för biografier & memoarer. Favoriten just nu är Patti Smiths Just kids.

Semesterläsning, 20 kr.


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…