Annons

Annons

Elsa kan dö av en enda droppe mjölk

Dela
(42)

Elsa Wedberg

Minsta droppe komjölk eller jordnöt innebär livsfara! Lilla Elsa måste alltid tänka på vad hon äter eller har omkring sig…

 

Elsa Wedberg är egentligen som vilken sjuåring som helst – älskar att gå i skolan, är sprudlande glad och full av energi. Men hon har också en lång lista med saker hon inte kan äta. Mjölk, nötter, kikärter, tomat, banan, avocado, jordgubbar, äpple, päron, curry, dragon, soja, röda och vita bönor. Hon är också allergisk mot pälsdjur, pollen och kvalster.
– Hon reagerar på olika sätt mot olika saker. Av mjölk blir hon illröd över hela kroppen, ansiktet och läpparna svullnar upp och hon kan inte andas, berättar mamma Mariella.
Nästan dagligen händer det att Elsa får utslag, att ögonen börjar klia eller att hon får väldigt ont i magen.
– Det var så allting började – med kolik – när Elsa var nyfödd. Det skulle gå över sa man, men vid tre månaders ålder slutade hon äta helt och blev uttorkad. När vi gav henne mjölkersättning svullnade hon upp och fick prickar över hela kroppen. Då fick hon sin första diagnos; allergi mot mjölkprotein. Jag visste inte ens att det fanns en sådan allergi, berättar Mariella.

Annons

Misstag och okunskap
Mjölkprotein finns inte bara i mjölkprodukter, utan också i en rad andra livsmedel, och det kan räcka med en hundradels droppe för att Elsa ska få en livshotande allergichock.
Många gånger utlöses attackerna av misstag och okunskap. Som till exempel då ny personal i skolköket av misstag råkade ta laktosfri mjölk i Elsas mat, i stället för mjölkproteinfri.
– Så fort Elsa började må illa sprang hennes kontaktperson till skolköket, tog reda på orsaken, gav Elsa både adrenalinspruta , kortisontabletter och astma- och allergimedicin. I ambulansen blev hon sämre, läpparna och armarna svullnade upp, och de fick ge henne mera medicin. Det var första gången vi åkte med blåljus till sjukhuset, berättar Mariella.
Den ständiga oron tär hårt på Mariella. Hon har drabbats av depression och känner ofta en förlamande trötthet.
– Jag vet ju att vissa allergichocker inte slutar lyckligt. En kusin till mig dog av jordnötsallergi när han var 18 år. Han hade tagit i ett ölglas, som en annan person hade vidrört efter att ha ätit jordnötter, säger Mariella.
Hennes egen barndom präglades också av kortisonsprutor och sjukhusbesök.
– Jag är själv soja, ägg- och morotsallergiker. De första sju åren av mitt liv åkte jag till sjukhus var fjärde vecka. Tre gånger låg jag i respirator. Som tur var blev det bättre efter åtta års ålder, berättar Mariella.

Hoppas på ny medicin
Nu slåss hon själv med näbbar och klor för att sprida information om livshotande allergier. För Elsa handlar det om liv eller död.
Under förra året fick Elsa prova den nya allergimedicinen Xolair – sprutor som tas var 14:e dag. Behandlingen pågår under flera år med upphåll då och då. Hittills verkar sprutorna ha en positiv inverkan på Elsa:
– Vi har inte haft några akuta sjukhusbesök på tre månader! Inga ambulansfärder. Det är fantastiskt! Elsa måste visserligen ändå undvika alla de ämnen hon inte tål, men allergireaktionerna ska inte bli lika svåra med Xolair. Risken att hon dör av en allergichock är mindre. Det känns hoppfullt, säger Mariella.

Se även Mariellas blogg: alskadeelsasresa.blogspot.se

 

 

Förväxlas med laktosintolerans
Mjölkproteinallergi är en födoämnesallergi som är vanligare hos barn än hos vuxna. Mjölkprotein finns i mejeriprodukter (även laktosfria), samt i många charkvaror, och ofta i bröd, bakverk och kryddblandningar.
För somliga räcker det med mycket små mängder mjölkprotein för att utlösa en allergisk reaktion. De vanligaste är klåda i mun och svalg, svullna läppar, magsmärtor, diarré, kräkningar, andningssvårigheter och nässelutslag.
Mjölkproteinallergi ska inte förväxlas med laktosintolerans, som är en överkänslighet mot mjölksocker. Vid laktosintolerans kan kroppen inte bryta ner laktos, p g a brist på enzymet laktas. Laktosintolerans ger gaser, diarréer och magont, men är i övrigt ofarligt.
Källa: Astma- och allergiförbundet

akutmedicin

Akutmedicinerna måste Elsa ha med sig överallt.

Av Lisbeth Frisk FOTO: Stefan Nilsson

 

LÄS MER: Expertens bästa råd vid artros

LÄS MER: Lilian räddade sin lillasyster

LÄS MER: Ingen förstod att Marcus led av schizofreni


Läs mer om:

Dela
(42)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…