Annons

Annons

Elljusstakens vara eller icke vara

Dela
(0)

Ikväll tänker jag smygstarta advent genom att ta fram mina ljusstakar – ett nöje som dock inte är alla förunnat! Så här skriver vår medicinredaktör Christina Mellberg om hur det funkar – eller inte funkar – i hennes familj:

Annons

Så här års finns det ett ljus som lyser klarare än de flesta – elljustakens. Men inte hemma hos oss. Min man tycker nämligen inte om konstgjorda ljus. Faktiskt så lite att han för många år sedan anslöt sig till sällskapet Vi som inte tycker om elljusstakar. Jag vet inte om det sällskapet finns kvar, men hemma hos oss råder det i alla fall fortfarande förbud mot elljusstakar.

Egentligen är det inget jag sörjer över – jag har ju adventsstjärnorna och de har maken inget emot. Möjligen var det lite irriterande att det satt en krok i fönsterkarmen högst upp i mitten som bara utnyttjades under en månad om året, kroken för adventsstjärnan. Men numera, när adventsstjärnor kan stå på lampfötter, är det problemet borta. Nu är det största problemet att välja vilken av alla olika modeller som just vi ska njuta av. För njuter det gör jag.

Ljuset från adventsstjärnor är något speciellt, och jag tar gärna fram dem i god tid innan första advent. Man ska inte stressa med så viktiga saker som att adventspynta. Och ju tidigare de kommer fram, desto bättre.

Som liten flicka hade jag en röd pappersstjärna i mitt fönster som spred ett rött skimmer över rummet. Den ligger fortfarande i den där kartongen på vinden med julsaker som inte har någon plats – inte just nu i alla fall – men som jag inte kan göra mig av med. Här finns också alla små tomtar som jag samlat på mig genom åren, barnens egenhändigt tillverkade hjärtan, mormors pepparkaksgubbar, halmbockar och små röda plastäpplen, som väntar på att vi en dag åter har en liten trädgård så de kan hänga utomhus.

Men ett gäng får alltid lämna lådan lagom till advent. Änglarna. De har fått första parkett, i fönsterkarmen intill adventsstjärnorna. Där står de sedan och glänser i all sin prakt. Det enda som möjligen kan konkurrera med dem är amaryllisarna. Men innan de slår ut är adventsstjärnor och änglar ohotade på sin jultron.

 

En som inte har förbud mot elljusstakar hemma är vår chefredaktör Pia. Så här fint lyser hennes hemmapyntade Tradera-fynd…

… och årets nytillskott, en finfin stjärna med led-belysning:

De är dock bara tända för fotograferingen – hemma hos Pia tänds inga ljusstakar före första advent!

Foto: Christina Mellberg, Pia Ljungqvist

 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…