Annons

Annons

Elisabeth Tarras-Wahlberg minns när Madeleine föddes!

Dela
(0)

 

1904079_675282649197317_1398042136_n[1]

Första bilden! Nyblivna föräldrar på väg hem från sjukhuset. Foto: kungahuset.se

 

En prinsessa har blivit mamma. Hemmets Veckotidnings krönikör, Elisabeth Tarras-Wahlberg, minns när hon själv fick uppdraget att berätta att Madeleine kommit till världen. Och läsa upp alla hennes franska namn… (Se länk längst ner i inlägget!)

Annons

 

Lilla Madeleine bjöd alltid på miner och upptåg!

Den 10 juni 1982 föddes kungaparets tredje barn på Drottningholms slott. Jag minns såväl prinsessan Madeleines nedkomst av två speciella skäl.

Gilla Hemmets på Facebook

För första gången skulle jag ensam hantera presskontakterna vid en kunglig födsel. Jag hade arbetat vid Hovets presstjänst, som det hette på den tiden, i nästan sex år och visserligen hunnit bli varm i kläderna. Men tidigare hade kanslichefen Jan Mårtenson, som försvann till FN i New York hösten 1979, haft ansvaret. Nu fick jag stå på egna ben för första gången i samband med en så stor medial händelse. Dessutom fick jag uppdraget att inför den församlade svenska och utländska mediekåren någon dag senare meddela den nyföddas namn: Madeleine Thérèse Amelie Josephine. Bara franska namn, äntligen fick jag användning för mina språkkunskaper och kunde verkligen ta ut svängarna i uttalet. Något som jag nu så här efteråt, när jag någon gång ser filmklipp, tycker låter oerhört överdrivet och fånigt. Nu har denna den yngsta sessan själv blivit mamma till en liten dotter. Stort grattis till hela familjen!

Prinsessan Madeleine var det av de tre kungabarnen som tidigt visade en egen vilja. Hon var också pressfotografernas älskling för hon bjöd ofta på härliga miner och upptåg när familjen skulle fotograferas vid jular och Sollidensomrar. Jag minns särskilt den gången hon propsade på att bädda ner sin kanin Snuffy i dockvagnen och ställa upp ekipaget framför familjen på trappan till Sollidenterrassen. Så att också Snuffy skulle vara med på bilderna. Det var med Madeleine som mamma drottningen eller storasyster Victoria fick lirka för att få henne med på noterna. Men ibland blev hon trött på allt ståhej och sprang i väg och gömde sig. Vid ett annat tillfälle gjorde hon och storasyster gemensam sak och läxade upp fotograferna: barnen hade lovat ställa upp på bara en bild till. Men när fotograferna hade knäppt både fem och sex bilder tyckte sessorna med barns sinne för rättvisa att nu fick det vara nog. De hade hållit sin del av avtalet medan fotograferna klart brutit det.

Som mamma kommer knappast prinsessan Madeleine att ställas inför likadana problem som drottning Silvia i sådana här sammanhang. Hon är aktiv i sociala medier och kommer säkert att gå i storasyster Victorias fotspår då det gäller att själv tillsammans med pappa Chris ta över publiceringsrätten när det gäller bilder av dottern. I övrigt kommer nog prinsessan Madeleine också att bli en mycket kärleks- och omsorgsfull mor. Hon har nu i många år umgåtts med barn såväl professionellt som privat på ett tillgivet sätt. Prinsessan Estelle har naturligtvis en särskild plats i moster Madeleines hjärta och säkert tvärtom också. Vem minns inte Estelles stora ögon som om möjligt blev ännu större när hon förundrad följde vigselakten i Slottskyrkan mellan Madeleine och Christopher O’Neill. Och när hon nu får en liten kusin som hon snart kan leka med finns det ännu mera anledning att hålla koll på moster Madeleine.

Se när Elisabeth Tarras-Wahlberg läser upp Madeleines namn den där dagen för 32 år sedan HÄR. Från svt:s Öppet arkiv.

 

Elisabeth Tarras Wahlberg

Foto: Kurt Pettersson


Läs mer om:

Dela
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…