Annons

Annons

Elisabeth samlar hela Tyringe till allsång

Dela
(0)

På söndag sänds första delen i tv4-serien Hem till Tyringe och en av huvudpersonerna är Elisabeth Wrambjer, 80. Hon är kvinnan som fått hela Tyringe att stämma in och sjunga allsång i Åparken. Ett arrangemang som i år firar 20-årsjubileum samtidigt som det lilla samhället i norra Skåne blir riksbekant. I Hemmets Veckotidning nr 28 berättar Elisabeth och hennes barn Krister, 47, och Karin, 60, om hur det gick till när Tyringeborna blev tv-stjärnor.

Annons

Det var redan 2009 som det kom utsända från ett produktionsbolag på besök till byn. De hade letat bland Sveriges kommuner till en programidé de hade, fastnade för Tyringe och spelade in ett testprogram.
Tyringeborna som blivit filmade väntade och väntade, men inget hände.
– Vi trodde inte det skulle bli något, säger Elisabeth.
Men det blev det. Och plötsligt en torsdag i juli förra året, en av de kvällar som den musikaliska familjen Wrambjer bjöd på underhållning i Åparken, kom tv-teamet tillbaka.
– Sedan följde de oss vart vi än gick, säger Krister Wrambjer. Visst var det kul men också lite påfrestande! Vi hade kameror och mikrofoner in på oss varje dag från augusti till oktober. När vi körde bil åkte de bredvid och filmade. Instruktionerna var: ”Låtsas som om vi inte är här.” Mamma och Karin vande sig nog men jag tyckte det var svårt. Ibland ville de ta om händelser i vår vardag, till exempel fick jag släpa en bastrumma fram och tillbaka till scenen i parken flera gånger. Till slut blev det lite tungt…
– Ja, och ibland tänkte jag: Oj, det där skulle jag nog inte sagt! säger mamma Elisabeth, men skrattar gott.

Tillsammans med sina barn äger hon  – och sjunger och spelar på! – Café 21, men står också som arrangörer av bygdens nöjesliv om somrarna, allsången på Åparkskvällarna.
– Jag har alltid älskat musik, skrivit melodier och sångtexter och satt upp revyer och teaterföreställningar, säger Elisabeth
Karin och Krister går i mammas fotspår, det har aldrig funnits någon tvekan. Karin är utbildad kantor, Krister är musiklärare.
– Vi har sjungit och spelat sen barnsben, och älskar det lika mycket som mamma. Så länge hon orkar och vill så vill vi också! säger dottern Karin.

Karin leder körer och uppträder med mamma både på kaféet och på spelningar i föreningar och på äldreboenden. Krister vill behålla lite av sin frihet.
– Jag har fast plats som trummis i Carina Jaarneks band och har fått erbjudande att vara med i Lasse Stefanz, men det blir för mycket resande. Jag vill ju gärna hinna träffa min 11-årige son, som förresten blir tredje generationen av oss musikgalningar; han spelar trummor precis som jag!
Krister trivs bäst med att vara inhoppare och variera kompotten så det inte bara blir dansband. Men två år i rad ställde han i alla fall upp i Dansbandskampen.
– Det gick så där, skrattar Krister…

I år har Wrambjers trivselkvällar i Åparken 20-årsjubileum. Under fyra torsdagar mitt i sommaren leder Elisabeth och Karin allsång med Kristers husband och gästartister. Sten Nilsson och Ebbe kommer gärna när Elisabeth kallar, Ragnar Dahlberg och Danne Stråhed också. Ingen kunde ana vilken succé det här skulle bli när Elisabeth, inspirerad av Allsång på Skansen, satte i gång projektet 1992.
– Allsång är ett bra sätt att umgås på och alla kan vara med. Aldrig i min vildaste fantasi hade jag trott att det skulle gå att hålla på i så många år och att det skulle kännas så uppmuntrande. Jag är tacksam över att jag är vid god hälsa och fortfarande kan hålla på med det jag älskar.

Foto: Gugge Zelander


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…