Annons

Annons

Elisabeth och Patrik hittade både matglädje och kärlek – tack vare en app

Både Elisabeth och Patrik har diagnoser som gör det svårt för dem att träffa nya människor. Men när de möttes på en matlagningskurs sa det klick – de fann både matglädjen och kärleken.

Dela
(180)

Matglad

Elisabeth letade egentligen inte efter kärleken. Men så klev Patrik in genom dörren – nu är de både matglada och kära.

Elisabeth Olsson, 28, öppnar dörren och tar emot i sin lägenhet i den gräddvita trävillan mitt i centrala Alingsås, knappt fem mil öster om Göteborg. I köket har hon och Patrik Larsson, 40, dukat upp med hembakad tigerkaka och bjuder på kaffe och te.

Annons

– Det är Elisabeth som har bakat, hon är jätteduktig på det, berömmer Patrik stolt och får ett stort leende tillbaka av sin flickvän.

Elisabeth har Aspergers syndrom, en funktionsnedsättning som beskrivs som en form av autism. Det är en diagnos hon fick när hon var 17 år. Hon förklarar att hon har svårt med det sociala samspelet, och behöver rutiner och planering för att få ihop vardagen. Patrik har liknande svårigheter och bor även han i en servicelägenhet, lite längre bort i staden.

För lite över ett år sedan blev de båda tillfrågade om att bli ambassadörer för den nya appen Matglad, som hjälper personer med olika former av funktionsnedsättning att laga mat på ett enklare sätt. Båda två tackade ja till att gå kursen där de fick lära sig att laga mat via appen, och hoppades på att träffa nya vänner eftersom de båda har svårt att ta kontakt och vara bekväma bland okända personer. Men kursen ledde till mer än vänskap, och paret lyser upp när de minns tillbaka och berättar om sitt första möte i kurslokalen.

– När jag kom in kom Patrik fram och presenterade sig direkt, jag tyckte att han var väldigt charmig och trevlig. Sedan sa min kompis Ellinor att han nog var lite förtjust i mig, men det trodde jag inte på, ”han är väl bara trevlig” tänkte jag, skrattar Elisabeth och skakar på huvudet så att hennes lockiga hår flyger över axlarna.

Det dröjde ett tag

Patrik förklarar att han la märke till Elisabeth på en gång första gången de sågs, men att det tog ett tag innan de började prata med varandra. Ena veckan var Elisabeth borta, en vecka var han sjuk, och det blev aldrig mer än några korta samtal när de stod och lagade mat mittemot varandra.

– Jag tittade lite på honom ibland, erkänner Elisabeth och fortsätter:

– Han skrattade mycket och verkade så glad – det gillade jag!

Några månader senare, under hösten, träffades de igen när de skulle fotograferas till en broschyr för Matglad, och Patrik frågade om Elisabeths telefonnummer.

– Jag fick numret – men vågade aldrig ringa henne, säger han och skrattar högt.

Som tur var träffades de igen en månad senare när de åkte på mässa tillsammans för att prata om appen, och då tog de båda mod till sig och förklarade att de var intresserade av varandra. Ett par dagar senare gick de på sin första dejt hemma i Alingsås, en långpromenad runt sjön Gerdsken.

– Vi gick och pratade, åt lite mat och sedan dess är vi ett par, säger Elisabeth lyckligt och berättar att hon inte direkt letade efter kärleken, men att hon alltid drömt om att få träffa någon och att bli kär en dag.

Till vardags jobbar Elisabeth som värdinna på Alingsås museum några dagar i veckan, och har även en praktikplats på biblioteket. Patrik arbetar på en restaurang i staden, och när de är lediga går de gärna på museum, tittar på film och ishockey eller lagar mat tillsammans.

– Jag lagade mat lite då och då innan jag blev ambassadör, men det har blivit ett mycket större intresse nu, och enklare. Jag och Patrik lagar mat tillsammans varje fredag, och vi har fått flera nya favoriter, som broccolisoppa och couscous med räkor …

– … och den där pastasåsen med räkor i, den gillar jag! fyller Patrik i.

Choklad och blommor

Elisabeths katt Silja kommer in i köket och stryker sig mot bordet och jamar innan hon nyfiket vandrar vidare till hallen för att inspektera alla skor. Elisabeth pekar mot innergården utanför köksfönstret, med kullersten och krukor fulla av blommande växter, och berättar att hon brukar ta med Silja ut dit i koppel för en fika under fina sommardagar, ibland tillsammans med sin mamma som också bor i staden. Patrik har sin fostermamma en bit utanför staden och han kommer på besök till Elisabeth flera gånger i veckan. På helgerna bor de oftast tillsammans i Elisabeths lägenhet som är lite större än hans.

– Det bästa med Patrik är att han är så positiv, snäll och omtänksam. Jag behöver en positiv människa i mitt liv, säger hon och tar Patriks hand innan hon fortsätter:

– Och så är du romantisk! Du kommer ofta med choklad eller blommor, och när vi var i Dalarna för några veckor sedan köpte du det där fina halsbandet till mig med en dalahäst på. Du vet verkligen vad jag tycker om!

Patrik skrattar generat och säger att Elisabeth är lika romantisk hon, och ofta överraskar honom.

– Du är så mysig, charmig och go, säger han och drar henne lite närmare sig.

Tidigare i sommar var paret alltså i Dalarna på semester och besökte koppargruvan där de fick en guidad visning, och dessutom fyllde Patrik 40 år och hade stort kalas för släkt och vänner i juli. I slutet av sommaren reser de till Lysekil på semester, och sedan fortsätter jobbet som ambassadörer för Matglad.

– Vi hade aldrig träffats om det inte vore för appen. Den gav oss inte bara matglädje utan även kärlek brukar jag säga, säger Patrik.

Det strålar om det nyförälskade kärleksparet som knappt släpper varandra med blicken, och de avslöjar att de redan planerat en förlovning nästa sommar. Kanske blir det även ett bröllop längre fram.

– Det blir det säkert! säger Patrik glatt.

Elisabeth fnissar och nickar.

– Ja, det blir det nog …

Det strålar om det nyförälskade kärleksparet, nu planerar de förlovning.

 

Vad är Matglad?

Matglad är en gratisapp som vänder sig till personer med funktionsnedsättning, men är en bra hjälp för alla som vill ha lite extra stöd i matlagningen. Tanken är att göra det enklare att laga mat med tydliga bilder och symboler, smarta inköpslistor och recept att följa steg för steg. I nuläget har appen laddats ner över 100 000 gånger.

– Att den har hjälpt så många personer som inte ens kunnat skala potatis själva tidigare att laga hela rätter, hitta nya vänner och till och med kärlek, är fantastiskt!
Det kunde vi aldrig drömma om, säger Margareta Frost-Johansson, projektledare på Hushållningssällskapet i Väst, som har ett övergripande ansvar för projektet.

Text: Emma Barrstrand

Bild: Lotta Persson

 

Läs mer:

Lone och Kjartan fann kärleken på pilgrimsleden

Hur får man relationen att hålla resten av livet?

Lina fick diagnosen autism som vuxen


Läs mer om:

Dela
(180)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…