Annons

Annons

Elin tvekade inte när hennes skyddsling blev gravid: Nu har lilla Babbi två mammor

När unga Isatou blev oplanerat gravid var det naturligt för Elin att hjälpa till. I dag har hon adopterat lilla Babbi och de bor ihop alla tre. – Babbi säger att hon har två mammor, säger Elin.

Dela
(0)

Förra året blev Elin Babbis adoptivmamma. Men fortfarande delar hon och Babbis biologiska mamma Isatou på mammaskåpet. Foto: Privat

Elin Jacobsson kom till Gambia första gången 1989, då med sina föräldrar på semester. Och det var minsann inte kärlek vid första ögonkastet …

– När vi kom var det sent och mörkt, man såg bara små lampor som lyste här och där längs vägen från flygplatsen till hotellet. Jag var rädd hela första kvällen! Men när det blev ljust försvann rädslan och redan dagen efter kände jag mig som hemma. Vi fastnade för landet och dess befolkning och återvände hit varje år på sportlovet. Jag bestämde mig tidigt för att någon gång bosätta mig i Gambia, berättar Elin.

Annons

Elin är född och uppvuxen i det lilla samhället Sköllersta i Närke och har utbildat sig till lärare i Örebro.

– Efter studenten reste jag till Gambia i sex månader och var volontär på en skola och efter det fortsatte jag att resa hit i kortare och längre perioder.

2010 kunde Elin uppfylla sin dröm: hon köpte hus och fick jobb på en skola i byn Bijilo vid Atlantkusten.

Elins hus är runt och har två våningar, är byggt av cement och har plåttak. Det består av sovrum och badrum på övervåningen, kök, vardagsrum och badrum nere och en liten trädgård. Runt huset finns en mur och grinden har en påmålad svensk flagga.

– Det har inte regnat sedan november, så det är väldigt torrt och dammigt här, berättar Elin.

Elin med sin dotter Babbi framför sitt hus i byn Bijilo i Gambia. Foto: Privat

Hon bor tio minuters promenad från stora vägen och går man över den kommer man ner till havet. Där finns restauranger och hotell, och Elin brukar gå dit på söndagar för att sola och ta det lugnt. Hon tycker om det ”enkla livet”, som hon kallar det, i Gambia. Ingen onödig stress, det man inte hinner i dag gör man i morgon eller någon annan dag.

– Jag har alltid trivts bra i Gambia. Det är en härlig avslappnad atmosfär och människorna är glada och vänliga. Det är ett varmt och skönt klimat, jag älskar värmen, säger Elin samtidigt som hon berättar att det är ”bara” 20 grader om nätterna nu, vilket är vinter för dem.

Elin tycker att det i Sverige handlar mycket om det yttre: hur vi ser ut, hur vi bor, vilken bil vi kör och vilket jobb vi har. Det finns så många ideal att leva upp till.

– Här är sådana saker inte så viktiga. Jag kan gå till affären i nattlinne utan att någon bryr sig! Jag känner mig fri här.

Lär barn läsa och skriva

2014 startade Elin välgörenhetsorganisationen Read som jobbar för att öka läskunnigheten.

– Jag hade länge sett brist på läs- och skrivkunnighet här och ville göra en insats, så jag öppnade ett bibliotek i byn där jag bor, berättar hon.

Barn, ungdomar och vuxna kommer till biblioteket för olika aktiviteter, och allt är gratis. Barnen som går i skolan får hjälp med läxor och det kommer även barn mellan tre och åtta år som inte går i skolan, därför att föräldrarna inte har råd.

– Vi arbetar med ljudning och så lär de sig läsa och skriva.

På Read får barnen hjälp med sina läxor. Här undervisar läraren Michael. Foto: Privat

Read finansieras av privatpersoner i Sverige. Privatpersoner och företag har också skänkt möbler och saker som Elin fraktat i containrar till projektet.

Under våren 2016 adopterade Elin en gambisk flicka som heter Babbi. Elin har tagit hand om Babbis mamma, Isatou, under många år.

– Jag träffade Isatou första gången när hon var två år. Då kände jag redan hennes mamma och bror sedan sju år tidigare. Isatous mamma Fatou (Babbis mormor) sålde apelsiner utanför hotellet vi bodde på. Isatou var mycket hos mig när jag var i Gambia och vi trivdes bra ihop.

Med på förlossningen

Isatou blev föräldralös tidigt, och fick då bo hos släktingar. När Elin köpte sitt hus flyttade Isatou in där. Efter en tid blev Isatou oplanerat gravid och födde en flicka, Babbi, i december 2011.

Elin förstod direkt när Isatou blev gravid att det var hon som skulle få bli mamman till barnet. Isatou hade inte klarat av att ta hand om Babbi ensam och då föll det sig naturligt att Elin tog sig an henne. Isatou var 17 år när Babbi föddes och de har hela tiden hjälpts åt med Babbi.

– Jag var med på förlossningen och var den första att hålla henne. Det var kärlek vid första ögonkastet! Sedan dess har vi tre bott tillsammans, Isatou, Babbi och jag.

Isatou och Elin pratade tidigt om att Elin skulle adoptera Babbi. När de sökt turistvisum tre gånger med avslag, och insåg att det var omöjligt för Babbi att kunna följa med Elin till Sverige och hälsa på, blev tankarna på adoption ännu starkare.

– Det var en plåga och hemskt jobbigt att åka ifrån Babbi varje gång jag skulle till Sverige. Eftersom Babbi var så liten förstod hon ju inte varför jag bara övergav henne och åkte. Det tärde på oss båda.

Isatou och Elin bestämde att Elin skulle adoptera Babbi, men Elin gjorde även klart att relationen mellan dem inte skulle förändras mycket, bortsett från att Elin nu skulle vara den lagliga vårdnadshavaren. Våren 2016 beslutade gambisk domstol att Elin fick adoptera Babbi som då fick visum till Sverige, och de åkte på semester dit när sommaren kom. Adoptionen registrerades i Sverige och Babbi blev svensk medborgare.

– Vilken lycka det var när vi hämtade hennes svenska pass!

Mor och dotter – Elin och Babbi. Foto: Privat

– Jag är Babbis mamma både känslomässigt och juridiskt. Jag älskar henne och vi står varandra väldigt nära, vi har en stark och kärleksfull relation.

Babbi pratar svenska med Elin, mandinka med sin biologiska mamma, wolof med grannarna och engelska på sin skola. Ett år har nu gått sedan adoptionen och Babbi, Isatou och Elin bor fortfarande tillsammans. Nu bor även Isatous syster Matou med dem fram till sommaren.

– Babbi kallar Isatou för mamma och mig för Elin. När folk frågar vad hennes mamma heter säger hon att hon har två mammor, en svart som heter Isatou och en vit som heter Elin!

Babbi trivs bra i Sverige och eftersom hon pratar flytande svenska är det lätt för henne att kommunicera med omgivningen.

För Elin är både Gambia och Sverige hemma, men ändå tycker hon att det kan kännas lite splittrat att ha två hemländer. Hon saknar ibland sin familj och sina svenska vänner, men hennes föräldrar och syskon hälsar på henne en gång per år, och hennes syster ibland oftare.

Elin har inga planer på att flytta tillbaka till Sverige som det ser ut nu.

–  Jag vill bo i Gambia, men kanske resa hem till Sverige i lite längre perioder. Jag känner mig som en svensk men också som en gambisk kvinna. Släkten tycker att jag har blivit seg – jag håller ett lugnt tempo, som folket gör här!

 

Fakta om Gambia

Gambia är Afrikas minsta land på fastlandet – 320 km långt och 48 km på det bredaste stället. Folkmängden är ca 2 miljoner. Jordbruk, fiske och turism är huvudnäringarna.

Landet är ett av världens fattigaste och mer än hälften av invånarna över 15 år är analfabeter. Skolgången är 9 år men inte obligatorisk och kostar pengar, vilket leder till att många barn inte går i skolan, och även om barnen går i skolan är det många som inte lär sig läsa.

Det finns många etniska grupper i Gambia, de största är Mandinka, Fula och Wolof. Det gör att de flesta pratar minst två språk. Det officiella språket är engelska eftersom Gambia var en brittisk koloni fram till 1965.

 

Källa: Wikipedia, Elin Jacobsson

Text: Sofia Thomson Foto: Privata

 

Läs också:

Kirurgen Åsa räddar liv mitt under brinnande krig 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…