Annons

Annons

Elin föll ihop vid bordet: ”Mitt hjärta stannade – 12 gånger”

Under en påskmiddag för två år sedan föll 28-åriga Elin Borg plötsligt ihop – hon hade drabbats av hjärtstopp. Vännerna och pojkvännen Filip påbörjade snabbt hjärt-lungräddning tills ambulansen kom och Elin fördes till intensivvård. Men faran var inte över …

Dela
(22)

Elins hjärta stannade 12 gånger

Pojkvännen Filip var där när Elins ögon plötligt rullade bakåt och hon föll ihop över bordet och ner på golvet.

Elitfotbollsspelaren Elin Borg såg fram emot påskfirandet tillsammans med vännerna och pojkvännen Filip Johansson. Tidigare under dagen hade hon spelat en match och gjorde sig i ordning i lugn och ro hemma, medan Filip gick i förväg för att hjälpa till med dukningen och maten.

Annons

Just som förrätten var uppäten föll Elin plötsligt ihop över bordet. Sedan ramlade hon tungt ner på golvet. Själv minns hon ingenting av händelseförloppet, allt blev svart.

Så det blir Filip som får berätta. Han tycker fortfarande att det är jobbigt att prata om det som hände den där påskmiddagen för drygt två år sedan.

– Allt var som vanligt och så plötsligt ser jag hur Elins ögon rullar bakåt och hur hon bara faller framåt. Jag fick direkt panik, tänkte att hon kanske fått något i halsen. Jag kollade om något satt fast, men det gjorde det inte, säger Filip och berättar om de där fasansfulla, oändligt långa tolv minuterna innan ambulansen äntligen kom och proffsen kunde ta över livräddningen.

– En av våra vänner, Mia, är undersköterska och hon hade nyligen gått en repetitionskurs i hjärt-lungräddning. Själv hade jag gått en kurs för flera år sedan och hade väl någon sorts koll på hur man gör, men i det läget fanns ingen tid att fundera, så vi bara körde.

Mia tryckte rytmiskt på Elins bröstkorg och jag blåste luft i hennes mun. Men det var svårt, för hennes käkar krampade, jag fick bända upp dem.

Vid någon punkt kräktes Elin, men Mia och Filip fortsatte oförtrutet, minut efter minut. Något annat alternativ fanns inte, trots att det var fysiskt ansträngande och trots att han tänkte att det nog var kört.

– Jag vet ju att hjärnan måste ha syre för att inte skadas …

Skrek rakt ut

Så äntligen rusade ambulanspersonalen in, motade bort Filip och slet upp Elins blus för att komma åt med hjärtstartaren.

Filip skakar sakta på huvudet.

– Det var helt overkligt, som på film. Jag minns att jag tänkte att snart vaknar jag upp ur den här mardrömmen, så här får det bara inte sluta. Jag skrek rakt ut: ”Vad är det som händer?” När jag såg hjärtstartaren förstod jag ju att Elins hjärta hade stannat.

Räddningspersonalen fick liv i Elin och hon fördes snabbt till hjärtintensiven på Karolinska sjukhuset. Filip kom snart efter, liksom vännerna som varit med under mid dagen samt Elins syster med sambo. Filip, som var chockad och traumatiserad, fick lugnande medicin. Det var nödvändigt eftersom han bröt ihop varje gång han hörde de ständiga pip och tjut som är vardag på en hjärtintensiv.

Efter en stund fick han träffa Elin, som låg uppkopplad med slangar och syrgas. Han visste inte vad han kunde vänta sig, skulle han få kontakt med henne? När han tog hennes hand hände det som inte fick hända – ännu en gång.

– Det började tjuta högt igen, sjukvårdspersonal kom rusande och jag fördes snabbt ur rummet. Kort därefter fördes Elin till en annan sal. Det var helt fruktansvärt. Det där pipljudet som betyder alarm gav mig panik varenda gång, säger Filip och berättar att natten mellan påskafton och påskdagen drabbades Elin av ytterligare hjärtstopp, sammanlagt blev det tolv stycken.

Under den mardrömslika natten somnade han – tack vare den lugnande medicinen – men vaknade till så fort han hörde pip och tjut från hjärtövervakande apparater.

– Jag la mig på golvet i fosterställning och höll för öronen. Det blev så att personalen direkt sökte upp mig med lugnande besked när det larmade, eftersom jag per automatik antog att det handlade om Elin. Men det fanns ju såklart andra patienter på avdelningen.

Vaken korta stunder

Till sist öppnades en anslutande, oanvänd, avdelning upp för Filip, där han fick vila ut utan att behöva höra alla pipljud. Elin övervakades konstant och mellan varven kom en sköterska för att uppdatera Filip.

– Det var jättejobbigt att se henne komma gående i korridoren, eftersom jag inte visste vilken sorts nyheter hon hade. Skulle hon berätta att det var över, att Elin var död?

På söndagen kom Filips föräldrar upp från Helsingborg och Elins mamma från England, där hon bodde då, och Elins pappa. Filip fick återigen träffa Elin, men valde att inte gå in ensam denna gång – chocken efter det förra besöket satt fortfarande i.

– Det var grymt läskigt. Elin var vaken korta stunder, men nu var hon i alla fall stabil, säger Filip.

Elin lyssnar och nickar åt Filips version av det som hände. Själv har hon bara minnesfragment från de här första dagarna på sjukhuset.

– Jag minns till exempel hur ont det gjorde när de förde in en liten kamera genom en ven i armen för att göra en kranskärlsröntgen. Jag minns också att det var varmt och att jag var törstig. Men jag fattade inte vad som hade hänt och tyckte det var konstigt att min mamma hade kommit från England, varför då liksom?

Elin hade, som en konsekvens av hjärt- lungräddningen, drabbats av lunginflammation och brutna revben, och blev kvar på intensiven till annandagen. Därefter fördes hon till en vanlig hjärtavdelning, där man tog en massa prover för att försöka ta reda på varför hennes hjärta stannade. Man fann bland annat en genmutation, men egentligen ingenting som kunde förklara hur hon, en fullt frisk och vältränad 25-åring, kunde drabbas av hjärtstopp.

Sammanlagt blev hon kvar på sjukhuset i två veckor innan hon skickades hem. Då hade hon fått en ICD, en sorts pacemaker som startar hjärtat automatiskt om det skulle stanna igen, inopererad under bröstmuskeln.

Blev sjuk av oron

För Elin var det värsta över, men för Filip blev hemkomsten startpunkten för en skenande, okontrollerbar oro över Elins hälsa. Den hade börjat redan på sjukhuset då han kunde stå och stirra på apparaterna som mätte Elins puls. Så länge han tyckte att han hade kontroll så var han lugn. Men hemma fanns ingen övervakning och i början vågade han inte lämna Elin ensam en sekund. Hon fick inte låsa badrumsdörren och nattetid satte han väckarklockan på väckning sju gånger, en gång i timmen.

– Då kollade jag att Elin andades, att bröstkorgen rörde sig och att det kom pustar av luft ur hennes näsa, säger Filip, som tvingades ta hjälp av en kristerapeut för att våga släppa lite på kontrollen.

Han ler snett.

– Det blev ett sjukt beteende och var förstås ohållbart i längden. Jag fick lära mig att minska antalet väckningar per natt och att lita på att Elin inte skulle dö om hon var utom räckhåll eller om jag behövde åka iväg en stund. Det som var så jobbigt var att ingen visste vad som hade orsakat hjärtstoppet. Det kunde vara precis vad som helst och då är det svårt att veta vad man ska undvika.

Elins hjärta stannade 12 gånger

För Filip började en svår tid när Elin kom hem och skulle börja leva som vanligt. Han blev sjuk av oron och fick ta hjälp av en kristerapeut. I dag vågar han åka iväg ensam några dagar.

Det är lätt att föreställa sig att Elin blev irriterad ibland.

– Ja, jag fick säga åt honom att skärpa sig. Samtidigt förstod jag hur tufft det varit för Filip, så jag försökte gå honom till mötes. Han fick till exempel panik om jag suckade och himlade med ögonen, eftersom det påminde om när jag föll ihop. Så det slutade jag med. Och jag ser alltid till att svara snabbt på sms och telefon om han ringer, så att han inte blir orolig.

Att låta Elin börja träna igen var också jobbigt för Filip. Men eftersom hon i början gick hos en sjukgymnast, som noga övervakade träningen, lyckades han successivt bemästra oron. I dag tränar Elin regelbundet och Filip vågar åka iväg några dagar utan att vara rädd att hon ska dö ifrån honom.

Sakta men säkert börjar livet återgå till det normala. Men bara nästan. Oron finns fortfarande där. Men också tacksamheten över att det trots allt gick så bra, att Elin överlevde. Alla dessa om och men, oddsen som var på deras sida. Om Elin hade varit ensam så hade hon sannolikt dött.

– Vi har blivit starkare som par tack vare det som hände och vi uppskattar livet på ett helt annat sätt än innan. Vi lägger inte energi på småproblem och tackar bara ja till sådant som är kul. Vi känner att detta får inte ha hänt i onödan, det måste komma något positivt ur det. Alla har inte samma tur och därför är det såklart jätteviktigt att kunna hjärt-lungräddning och att man i alla fall försöker att göra något, säger Filip.

– Klart vi önskar att det inte hade hänt. Men nu när det har hänt så är vi tacksamma över att vi har fått insikter som många kanske inte får ens efter ett helt liv.

Elin nickar instämmande.

– Vi är faktiskt på många sätt lyckligare nu än innan. Och då hade vi det ändå bra innan också. Det enda jag kan beklaga är att jag inte längre får fortsätta spela fotboll på proffsnivå. Läkarna har gett klartecken. Men inget lag vill låta mig spela efter det som hände.

ICD-dosa som motverkar hjärtproblem

ICD är en engelsk förkortning för implantable cardioverter defibrillator som på svenska skulle kunna översättas med implanterbar defibrillator. Behandling med ICD-dosan används för att förhindra ofta livshotande snabba hjärtfrekvenser där mediciner inte har tillräcklig effekt.

Vad innebär plötsligt hjärtstopp?

Vid plötsligt hjärtstopp hamnar hjärtat oftast i ett kammakarflimmer (ventrikelflimmer). Hjärtats normala rytm upphör och i stället inträder ett tillstånd som bäst kan liknas vid ett elektriskt kaos.

För varje minut som går vid ett plötsligt hjärtstopp minskar chansen att överleva med tio procent. Det gäller att snabbt sätta in hjälp med hjärt-lungräddning och hjärtstartare.

Ofta kommer plötsligt hjärtstopp helt oväntat. Personen som drabbas har inte haft några besvär eller symtom, eller har inte förstått vad symtomen betyder.

Hjärtstopp drabbar människor i alla åldersgrupper, men risken stiger med åldern. Orsaken till ett plötsligt hjärtstopp kan bero på en hjärtinfarkt, ett medfött hjärtfel eller förändringar i hjärtmuskeln till exempel till följd av hjärtmuskelinflammation.

Källa: Hjärt-lungfonden

Text: Maria Zaitzewsky Rundgren Foto: Jennifer Glans, privata

Läs mer: Läkarna trodde inte på Janina: ”Till slut vägde jag 36 kilo och hjärtat stannade”

Janina lever tack vare en pacemaker som hon fått inopererad. – Den får jobba 89 procent av tiden, säger hon.

Janina lever tack vare en pacemaker som hon fått inopererad. – Den får jobba 89 procent av tiden, säger hon.


Läs mer om:

Dela
(22)Annons


Annons

Laddar nästa sida…