Annons

Annons

Ekonomiexperten: Så blir det roligt att spara

Hemmets Veckotidnings nya ekonomiexpert Annika Creutzer har ärvt sitt intresse för ekonomi från sin farfar. Hon brinner för att sprida kunskap om hur vi bäst förvaltar våra pengar och ser sparandet som en möjlighet att göra drömmar verkliga!

Dela
(43)


Annika Kreutzer är Hemmets Veckotidnings nya expert. Hon kommer att svara på läsarnas frågor om pengar och ekonomi.
Foto: Stefan NIlsson

Annika Creutzer är en av Sveriges mest erfarna och kända ekonomijournalister. Med van hand vägleder hon konsumenter på ett rakt och kunnigt sätt i bland annat radioprogrammet Plånboken i P1. Och intresset för ekonomi finns praktiskt taget i hennes gener.

Annons

– Min farfar var med och startade kooperationen på glasbruket där han arbetade. Det var dyrt för de anställda att handla hos brukspatronen, så på sin fritid började de sälja de viktigaste basvarorna i en butik. Det är viktigt att komma ihåg att kooperationen inte kom till för att vi ska ha någonstans att handla mat, utan för att skapa en ekonomisk frihet. Det är sånt jag har med mig hemifrån.

En annan viktig pusselbit i Annikas ekonomiintresse kommer från hennes mamma och pappa. De visade henne att det är möjligt att spara till sina drömmar genom att ha kontroll över sin ekonomi.

– Mina föräldrar lyckades på 50-talet som enkla tjänstemän med låg lön att spara ihop till en Amerikaresa. De är ett bevis på att det går att uppfylla sina drömmar även om man inte har så mycket pengar.

Annika menar att sparande helt enkelt handlar om att flytta konsumtionen till framtiden och konstaterar:

– Sparande är inte tråkigt – det är drömmar!

Brinner för folkbildning

Medan många människor skyr ekonomi som pesten och blir nervösa av ord som räntesatser och pensionsfonder så har Annika i nästan hela sin karriär arbetat med att sprida kunskapen om hur man kan få ordning på sin ekonomi.

– Jag brinner för folkbildning, det är det viktigaste för mig. Det är grunden för att vi alla ska ha samma möjligheter. För även om vi inte har samma ekonomiska resurser så kan vi ha samma kunskaper och därmed möjligheten att få ut så mycket som möjligt av våra hårt ihopsparade pengar.

Hon menar att ekonomi inte alls behöver vara svårt.

– Att lära sig mer är ett sätt att skydda sig mot dem som vill tjäna pengar på vår okunskap.

Det är en smula skambelagt att inte ha kontroll över sin ekonomi och Annika vill verka för att få bort fördomarna att det alltid är dåligt att slösa och att du är en sämre människa om du inte sparar.

– Det är inte så att du automatiskt får fula tänder och stripigt hår om du slösar, säger Annika. Att låna kan vara jätteklokt om det skapar en bättre situation för dig längre fram, till exempel ett studielån. Det finns inte heller många som kan köpa en villa kontant, då måste vi låna för att bo.

Ekonomi är också mycket mer än bara lån eller sparkonton. Det är en viktig del av våra liv, och vår ekonomi kan påverkas av hur vi fungerar som människor.

– Jag är nationalekonom i grunden och har blivit alltmer intresserad av beteendeekonomi och vad det psykologiskt är som påverkar hur vi fattar olika beslut kring våra pengar.

Viktigt inte skuldbelägga

Forskningen inom beteendeekonomi har visat att vi till exempel har svårt att se fördelarna med långsiktigt sparande. Vi fattar ibland dåliga beslut utifrån rent psykologiska faktorer. Det är mycket enklare att få den omedelbara tillfredsställelsen av att köpa något nu än att vänta flera år och spara ihop till det vi verkligen vill ha – även om tillfredsställelsen kanske blir än större då.

– Det är också viktigt att inte skuldbelägga människor för att de fattar dåliga beslut, tycker Annika. I stället borde lagar och regler vänligt styra oss och uppmuntra ett bra ekonomiskt beteende.

Därför är det viktigt att reflektera över i vilken riktning reglerna pushar oss.

Ett exempel där reglerna kan knuffa oss på fel väg är möjligheten att ta ut sin tjänstepension på kort tid.

– Det kan kännas tryggare att ha pengarna själv än hos ett pensionsbolag, men om du tar ut mycket tjänstepension på kort tid måste du till exempel betala mycket skatt och det är sällan du får dem att växa på samma sätt som ett pensionsbolag.

Vissa tänker inte heller på att pengarna ska räcka under en längre tid än de kanske tror från början. I takt med att vi lever allt längre är det viktigt att förbereda sig för en lång pension.

– Du inser inte hur fattigt det kan bli till sist, säger Annika. Som kvinna kan du se fram emot närmare 30 år som pensionär. De flesta kommer bara att vara hjälplösa under de sista åren, innan dess är det mycket som du kommer att vilja uppleva.

Kvinnor har ofta en sämre lön än män och får därmed en sämre pension. För att råda bot på detta måste kvinnor bli lite tuffare redan under arbetslivet, menar Annika. Det handlar inte om att vara elak utan om att stå på sig och säga ifrån, till exempel när det gäller dålig arbetsmiljö, något som är ett större problem i kvinnodominerade yrken. Och som kvinna ska du komma ihåg att se om ditt eget hus och se till att du tjänar egna pengar.

– Det är en gammal sanning som tål att upprepas: Kvinnor måste vara medvetna om ansvaret att stå på egna ekonomiska ben och tjäna så mycket så att de klarar sig själva, avslutar Annika.

Illustration: Shutterstock/BL

 

Annikas tre goda råd för att stärka din ekonomi

1. Koll på kollektivavtalet

● Sträva alltid efter att jobba där det finns kollektivavtal. I det ingår många förmåner som ersättning när du blir sjuk och tjänstepension. Då får du ett bra paket.

2. Gift dig!

● En annan mycket viktig juridisk paketlösning är äktenskap. Det är många samboende som inte förstår riskerna om en person i ett ogift par dör tidigt. Till exempel ärver du som sambo ingenting och finns det barn ärver de allt, i annat fall ärver föräldrar och syskon.

Fokusera inte så mycket på bröllopet utan på äktenskapet! Har ni inte råd med ett stort bröllop så gift er i smyg och gift er officiellt när ni har råd.

3. Vänta lite …

● Ha inte för bråttom att köpa saker. Du vill ofta ha saker här och nu, men din ekonomi vinner på att du har lite mer eftertanke. Och kom ihåg att konsumtion aldrig ska ske med lånade pengar.

Hemmets nya ekonomiexpert Annika Kreutzer. Foto: Stefan Nilsson

Det här är Annika Creutzer 

Ålder: 60.

Bor: Kungsholmen, Stockholm.

Familj: 17-årig dotter.

Spara eller slösa: Jag lurar mig själv. När jag får lite mer pengar sparar jag det mesta, men jag passar också på att skämma bort mig själv lite grann och unna mig en massage eller en onödig handväska. Då är det lättare att spara.

Karriär i korthet: Har arbetat på Aftonbladet och Skandiabanken samt varit chefredaktör för Privata affärer och Pengar 24. Sedan sju år tillbaka eget företag med inriktning ekonomijournalistik och folkbildning.

Styrelseuppdrag: Pensionsmyndigheten och Påmind.

Fråga ekonomiexperten

Har du en fråga till vår ekonomiexpert? Mejla Annika

Läs också: ”Gratisprinsessan” Malin lär dig att fynda!

Lär dig att hitta rabatter och gratissaker.

 


Läs mer om:

Dela
(43)Annons


Annons

Laddar nästa sida…