Annons

Annons

Eija-Liisa: Jag packade väskan och lämnade ekorrhjulet

Skulle du vilja bryta upp 
och göra något helt annat? Efter en omorganisation på arbetet tackade Eija-Liisa Pekkola 
för sig och började en 
ny karriär som äventyrs
arbetare. Hittills har hon
 jobbat i Grekland, Turkiet och sedan i våras lever 
hon i spanska Marbella. – Jag får knipa mig i armen ibland för att tro att det är sant!

Dela
(429)

spx_pekkolas_2

Största vinsten för Eija-Liisa är personlig utveckling och stärkt självförtroende. – Jag vågade ta steget och fixade det!

Eija-Liisa Pekkola hade jobbat 26 år på Systembolaget i Nybro. På lediga stunder renoverade hon huset, heminredning var hennes stora intresse. Livet rullade på som det hade gjort 
i många år utan några större överraskningar eller utmaningar.

Annons

– När jag fyllde 50 kände jag att jag måste göra något annat, något nytt, berättar hon.

En omorganisation på arbetsplatsen 2013 blev startskottet för hennes nya liv. Eija-Liisa ville inte jobba kvar utan sökte till en reseledarkurs i Turkiet och fick sedan jobb på Korfu.

– Visst var det nervöst när jag stod där med min packade resväska och skulle åka till Grekland och vara borta i ett halvår. Men det var spännande också!

Eija-Liisa stortrivdes med reseledarjobbet och i en bransch med många unga människor upptäckte hon att det faktiskt var en fördel att vara äldre och ha livserfarenhet.

– Resenärerna kände förtroende för mig och jag var den som sålde bäst av alla. Det var ett tufft jobb där man jobbade sex dagar i veckan, men samtidigt superroligt.

Största vinsten för Eija-Liisa var personlig utveckling och stärkt självförtroende, hon hade vågat och vunnit. Det kändes underbart att börja en ny karriär utomlands vid 50 och stortrivas med det.

– Jag hade fixat det och när jag kom hem till Nybro ville jag iväg igen. Det kändes så ointressant att gå här hemma. Jag längtade ut.

Ett dopp efter jobb

Det blev först en vända till Turkiet där hon arbetade som optikerassistent och sedan mars 2017 jobbar Eija-Liisa, som har fyllt 54, som telefonförsäljare på ett svenskt företag i Marbella i Spanien. Arbetsdagen ägnas åt att sälja abonnemang till en bokklubb och en tv-kanal.

– Det är väl inte drömjobbet, men det är en dröm att bo här. Jag får knipa mig i armen ibland för att jag ska tro att det är sant att jag är här, säger Eija-Liisa med smittsam entusiasm.

Sedan i våras arbetar 
Eija-Liisa 
som telefonförsäljare på ett svenskt bolag 
i Marbella.

I Marbella hyr hon ett rum hos argentiska Florencia i gamla stan, men hemma är hon nästan bara när hon sover.

– Här är så fint med gamla hus, smala gränder och massor av mysiga restauranger och söta affärer. Det är nog det finaste ställe jag har bott på.

När Eija-Liisa har jobbat klart för dagen, tycker hon att det känns som hon har semester. Då tar hon med sig badhandduken och går ner till stranden och tar ett dopp.

Det går att bada långt in på hösten och 
Eija-Liisa njuter av behaglig värme medan kylan intagit Sverige. I södra Spanien är det i stället solsken, grönska, blomsterprakt och träden är fulla med clementiner och limer.

– Eller så går jag till strandpromenaden och dricker ett glas vin och äter tapas. Det är så mysigt att gå ut för här umgås folk verkligen ute på restaurangerna, från gammelmormor till minsta bebisen. Det är en helt annan livsstil. Jag är en social människa som gillar att lära känna nya människor och det gör man här.

eijja-pekkola

När jobbet är slut för dagen njuter Eija-Liisa av sol och värme. – Det känns som semester, säger hon.

Hon åker gärna på utflykter uppe i bergen och besöker vingårdar, en tur till Gibraltar har det också blivit.

– Vin är ett av mina stora intressen så jag har ju kommit till paradiset. Här kostar ett glas vin bara 20 kronor.

Hon uppskattar att det mesta är billigare än hemma: mat, restaurangbesök, kläder och att skatten är lägre, men också att hon lever ett friare och enklare liv.

– Hemma är det så mycket måsten och man tänker på vad alla ska tycka. Här bryr man sig inte alls på samma sätt.

Känner sig yngre

Eija-Liisa njuter för fullt, tycker att livet har blivit mycket roligare och känner sig yngre. Ensamma tv-kvällar i Sverige saknar hon inte alls, nej, hon kan faktiskt inte komma på något hon saknar hemifrån. Det finns 
affärer som säljer svensk mat så det går att få tag på både kaviar och smågodis om hon skulle bli sugen på det. Att det finns gott om svenskar i området och exempelvis svenska läkare och tandläkare bidrar till att göra 
livet utomlands enkelt.

– Fast jag vill inte bara umgås med svenskar utan vill lära känna människor från andra länder också, säger Eija-Liisa.

Hennes son har flyttat till Brasilien och nyligen sålde Eija-Liisa sitt hus i Nybro. Hon planerar inte att återvända på ett bra tag, men om hon ska stanna i Spanien eller ge sig ut på nya äventyr låter Eija-Liisa vara 
öppet. Först ska hon bli bättre på spanska och lära sig att dansa salsa.

Reaktionerna från omgivningen på hennes nya äventyrliga liv har varit blandade. Det finns både de som är imponerade och tycker att hon är tuff och modig och de som undrar om hon inte ska komma hem och skaffa sig ett vanligt jobb.

– Men det har jag ju haft i 26 år. Jag ville lämna ekorrhjulet och göra något helt nytt och det har jag inte ångrat en sekund, säger Eija-Liisa som vill inspirera andra och har följande råd:

– Vänta inte, bara gör det! Prova en månad. Tänk inte att det är för sent, för det är det aldrig.

Text: Anette Bülow  Foto: Solarpix, Privat

 

Läs mer:

Christina upplevde sitt livs äventyr efter skilsmässan

Christina gav sig ut på sitt livs äventyr efter skilsmässan


Läs mer om:

Dela
(429)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…