Annons

Annons

Efter operationen kan Helen använda sin hand igen!

Helens artros gjorde att hon varken kunde knyta skorna eller hålla i en penna, än mindre ägna sig åt sin favoritsyssla – att sy. Men sedan hon fick en protes inopererad har hon fått tillbaka rörligheten.

Dela
(0)

tumbasartros

Tack vare operationen har Helen full rörlighet igen.

Helen Engström tycker mycket om att sy. Det blir både klänningar till barnbarnen och kläder till behövande här hemma och i Ukraina när hon sitter vid symaskinen. Men att trä i tråden i symaskinsnålen, sätta knappnålar och klippa tyget var tidigare omöjligt för henne.

Annons

Artros i tummens basled, så kallad tumbasartros, innebar att hon inte kunde göra det och att hon hade ständigt ont.

—Det kom smygande och blev värre och värre, berättar Helen när vi träffas hemma hos henne och maken Göran i Åkarp, en bit utanför Malmö.

Gilla Hemmets på Facebook

De är båda är pensionärer, men när Helen drabbades av artros arbetade hon fortfarande som utvecklingsledare för förskolor och skolor i Lunds kommun.

—Jag skrev mycket rapporter och utvärderingar, men artrosen gjorde att jag inte kunde skriva på datorn med höger hand.

Vardagen blev också besvärlig då Helen inte kunde knyta skorna, knäppa knappar, dra upp ett blixtlås, hålla i en penna, använda bestick eller lyfta ett mjölkpaket.

—Man behöver tummen som stöd och när den inte fungerar blir det svårt, även om man försöker hitta lösningar och hjälpa till med båda händerna, säger Helen vars högra tumme var drabbad.

Smärtan försvann

Smärtan var ständigt närvarande och förvärrades när hon gjorde något.

—Till slut hade jag så ont att jag inte kunde sova på nätterna, berättar Helen.

Hon sökte läkare och ordinerades först smärtstillande läkemedel och ett stödförband att använda på nätterna, men när hon sedan blev sämre fick hon tid för operation. Hösten 2009 fick Helen NuGrip-protesen inopererad.

Efter operationen var hon gipsad i sju veckor och när gipset sedan togs av märkte hon stor skillnad. Även om tummen var lite stel i början kunde hon använda den som hon hade gjort innan hon fick artros. Efter sjukgymnastik fick hon tillbaka full rörlighet och kraft. När smärtan var borta hade hon också energi för alla sina intressen.

—Jag är helt rörlig och har inte ont. Nu kan jag göra allt jag vill och det känns fantastiskt! Jag läser mycket, går ofta på gym, lagar god mat, bakar och reser enhel del.

Som pensionär har Helen även gott om tid att umgås med barnbarnen – tre bor i Vallentuna och två i Minneapolis i USA.

—Det allra bästa är att jag kan lyfta och leka med barnbarnen nu när jag är bra i handen, säger Helen.

 

 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…