Annons

Annons

Efter ögonlocksoperationen ser Bertil äntligen bättre!

Dela
(6)

Bertil och Zaneta Garratt.
Bertil och hans hustru Zaneta är mycket nöjda med resultatet av hans ögonoperation. 
– Hela han mår bättre, säger Zaneta och kramar om sin man.

 

Bertils hängande ögonlock gjorde att han ständigt fick spärra upp ögonen för att kunna se. Resultatet blev att han både var och såg trött ut. Han ville opereras, men vem skulle betala? Var det ett medicinskt ingrepp eller en skönhetsoperation? Vi reder ut var gränsen går! 

Annons

När Bertil Garratt från lilla Anderslöv utanför Malmö såg sig i spegeln blev han mer och mer bekymrad. Båda ögonlocken hängde och han tyckte att han såg allt äldre och tröttare ut.
– Jag är bara 58 år gammal så jag tyckte att det var lite tidigt att börja se så sliten ut, säger han i Hemmets Veckotidning nr 11.
Bertil tog upp problemen vid ett besök hos sin distriktsläkare. Det blev remiss till ögonspecialist och så småningom till Plastikkirurgiska kliniken vid Skånes universitetssjukhus i Malmö.
Eftersom de hängande ögonlocken börjat skymma sikten fick han ingreppet kostnadsfritt – skönhetseffekten var en ren bonus.
– Det var naturligtvis en stor lättnad när kirurgen godkände en operation av medicinska skäl, säger han.
Tog en kvart
Själva ingreppet gjordes under lokalbedövning och tog mindre än femton minuter på varje öga. Bertil fick lämna sjukhuset samma dag.
– Det gjorde inte särskilt ont och det läkte jättefint. Och känslan när jag såg mig i spegeln efteråt var fantastisk, säger han. Det blev precis så bra som jag hade hoppats. Jag ser till och med ljusare på tillvaron nu!
Bertils hustru Zaneta är minst lika förtjust som sin make över resultatet.
– Det märks att Bertil mår bättre med sig själv. Han är mycket piggare och gladare. Och jag har fått en yngre och snyggare man på köpet. Det kan inte bli bättre, säger hon med ett stort skratt. Och tillägger sedan:
– Fast Bertil har ju alltid varit jättesnygg i mina ögon. Det vet han att jag tycker!
Är tacksam
Operationen har hjälpt Bertil att se bättre. Hans synfält har vidgats, vilket ju var det medicinska syftet med ingreppet.
– Jag blir inte alls lika trött i ansiktet nu när jag slipper spärra upp ögonen hela tiden, säger han.
Hur han har firat sin framgångsrika operation vill han inte berätta. Det gör i stället hustru Zaneta:
– Bertil har alltid gillat att köpa kläder. Så det blev en extra shoppingrunda. Och han övertalade sin 82-åriga mamma att göra samma operation. Det blev jättefint för henne också!
– Jag kan rekommendera det här ingreppet till alla som har samma problem som jag. Jag hade inte tvekat att betala själv för en privat skönhetsoperation heller, även om det är rätt dyrt. Men att få den gratis var fantastiskt. Jag är väldigt tacksam. Min operation gör ju att jag både ser bättre och ser bättre ut, säger Bertil.

Bertil Garratt
Så här såg Bertil ut före sin operation. Ögonlocken hängde och skymde sikten.

När slipper jag betala?
Det är syftet bakom ingreppet som avgör om du eller staten ska betala plastikoperationen.
Medicinsk plastikkirurgi syftar till att åtgärda medfödda eller förvärvade defekter hos patienten. Det kan röra sig om missbildningar, brännskador, linser vid grå starr, könskorrigering eller att återställa effekterna av en olycka eller en stor tumöroperation. Även bröstförminskning räknas hit om brösten orsakar smärta i rygg, axlar eller nacke. Allt detta görs i den offentliga vården, under högkostnadsskyddet.
Estetisk plastikkirurgi inriktar sig på att förändra utseendet och/eller motverka det naturliga åldrandet genom att rätta till kosmetiska defekter. Det är detta man menar med uttrycket skönhetsoperationer. Sådana görs huvudsakligen inom den privata vården och då får patienten själv stå för kostnaden.

30 procent av alla remisser skickas tillbaka
ingreppProfessor Henry Svensson är överläkare vid Plastikkirurgiska kliniken på Skånes universitetssjukhus i Malmö. Här svarar han på frågor om medicinsk och kosmetisk plastikkirurgi.
Bertil som opererades hos er fick klartecken direkt. Varför?
– Ska man få en operation för hängande ögonlock kräver vi att synfältet ska vara inskränkt. Det överskjutande hudvecket ska skymma sikten.
Hur gör ni bedömningen?
– Vi kräver ett representativt fotografi där det ska vara helt uppenbart att sikten är skymd. Ofta föreligger också som underlag en synfältsundersökning utförd av ögonläkare som bekräftar synfältsbortfallet. Vi skickar tillbaka 30 procent av alla remisser som kommer in till kliniken, av olika skäl.
Hur går en sådan ögonlocksoperation till?
– Man ritar ut hudvecket med en bläckpenna och lägger sedan bedövning motsvarande det. Sedan klipper eller skär man bort överskottshuden och syr ihop. Allt sker under lokalbedövning.
Är Bertil en typisk patient hos er när det gäller tex en ögonoperation?
– Ja, våra patienter är ofta i 60–65-årsåldern. De är fortfarande aktiva och har ett funktionellt handikapp. Vi rättar till handikappet och ger dem samtidigt en kosmetisk förbättring.
Hur är möjligheten i svensk sjukvård att få en kosmetisk operation betald?
– Det har blivit mycket svårare i dag att få en skönhetsoperation bekostad av det allmänna. En fråga via en remiss är alltid fri, men vår ribba har höjts avsevärt, särskilt under de senaste 10–15 åren.
Men det händer trots allt att ni säger ja?
– Patienten ska som regel ha en sjukdom, missbildning eller skada för att bli aktuell här. En utseendemässig förbättring är viktig för många av våra patienter, men det räcker inte för att få en plastikoperation betald. I grunden ligger alltid en medicinsk bedömning. Men det finns alltid en liten gråzon mellan kosmetiskt och medicinskt motiverad plastikkirurgi. Sådana gråzoner finns nog i många verksamheter.
Väger man som plastikkirurg in hur patienten mår?
– Nej, vi väger inte in psykiska faktorer. Vi bedömer helt objektivt det vi ser och hur det påverkar patientens möjligheter att fungera.
Kan du ge något exempel?
– Frågan är nog vanligast när det gäller näsor. Patienten kan ha en näsa som fungerar normalt men bäraren tycker att den är lite för stor och säger sig må väldigt dåligt av det. Den patienten blir inte opererad hos oss. Den mentala upplevelsen står inte i rimlig proportion till det objektiva utseendet. Många privata plastikkirurger säger också nej till den typen av operationer.
Vad menar du är risken vid en sådan operation?
– Opererar man en sådan patient är risken stor att en ny liten avvikelse, tex ett ärr, blir något nytt att må dåligt av. Då sitter ju problemet inte i första hand i näsan.
Vad brukar era patienter tycka efter operationen?
– De allra flesta är mycket är nöjda utifrån den dubbla effekten. Man har ju blivit av med det funktionella problemet och samtidigt fått en förbättring när det gäller utseendet. Klagomål förekommer, men är väldigt sällsynta.
Vad ska man göra vid ett nej? Man vill ju fortfarande bli opererad!
– Man kan vända sig till patientnämnden, men det leder sällan eller aldrig till en ändring av vårt beslut eftersom riktlinjerna för operation trots allt upplevs som tydliga. Då blir beskedet att man på egen hand får kontakta en privat plastikkirurg. Men då får man givetvis betala själv.

Lidande väger tungt
Samhället kan i vissa fall stå för kostnaden för att återställa fysiska avvikelser som orsakar stort psykiskt lidande för den drabbade. Det rör sig då om undantagssituationer där avvikelsen leder till svåra sociala eller praktiska begränsningar. Till dessa hör kraftigt utstående öron, extremt stora bröst eller avsaknad av ett bröst till följd av cancer. Ovanligt små bröst utgör däremot inte ett tillräckligt starkt skäl för att få en förstoring finansierad.

Bröstförstoring populärast
Att låta förstora brösten är den populäraste skönhetsoperationen i Sverige. Sedan följer bukplastik efter viktminskning, läppförstoring, ögonlockslyft, näsoperation, fettsugning, ansiktslyftning, bröstförminskning och bröstlyft.
För män är hårtransplantation också vanligt.

ingrepp7

Kostsam förbättring
Priset för en privat plastikoperation varierar kraftigt. Här är några prisexempel på ingrepp:
Bröstförstoring: 15 000–60 000 kr
Bröstförminskning: 20 000–70 000 kr
Lyft av skinkor: 30 000–80 000 kr
Öronkirurgi: 15 000–35 000 kr
Hårtransplantation: 15 000–70 000 kr
Läppförstoring: 1 500–25 000 kr
Ansiktslyft: 20 000–150 000 kr
Näskirurgi: 15 000–70 000 kr
Penisförstoring: 10 000–70 000 kr
Ögonkirurgi: 15 000–28 000 kronor
Det ingrepp Bertil Garratt fick kostnadsfritt gällde övre ögonlock/hudplastik för båda ögonen och kostar cirka 20 000 kronor hos en privat skönhetskirurg.
Källa: www.plastikforum.se

Visste du att…
…det årligen utförs cirka 25 000 estetiskt inriktade plastikoperationer i Sverige.
…drygt 8 av 10 utförs på kvinnor, men antalet män som vill förbättra sitt utseende med hjälp av en plastikkirurg ökar kraftigt.
…de flesta som opereras är 25–45 år gamla.
…den privata plastikkirurgin omsätter cirka 600 miljoner kronor per år.

Dysmorfofobi
Den som mår så dåligt över sitt utseende att det blir ett hinder i vardagen kan lida av dysmorfofobi. Då hjälper det sällan att andra säger att ens utseende är acceptabelt. Kognitiv beteendeterapi, KBT, är en metod att försöka komma till rätta med de negativa tankarna.

ingrepp5

Vill du läsa fler intressanta medicinreportage? Klicka här!

AV ANDERS SANDSTRÖM
FOTO: GUGGE ZELANDER, SHUTTERSTOCK, PLASTIKKIRURGISKA KLINIKEN SUS


Läs mer om:

Dela
(6)Annons


Annons

Laddar nästa sida…