Annons

Annons

Efter Kevin-granskningen: Misstänkta bröderna berättar om lättnaden

Efter granskningen av hur mordet på Kevin, 4, utreddes 1998 kommer fallet att tas upp igen. Nu hoppas de två bröder som pekades ut som mördare på att bli rentvådda. "Det är en bubbla som släppt för alla" sade brödernas pappa Weine under en presskonferens.

Dela
(425)

Granskningen av det gamla mordfallet har gett familjen nytt hopp. Bild: Expressen-TV

Under de senaste veckorna har utredningen av mordet på Kevin, 4 i Arvika 1998 granskats hårt. Både Dagens Nyheter och SVT:s Dokument Inifrån har gått igenom fallet där två bröder, då 5 och 7 år gamla, pekades ut som mördare.

Annons

Granskningarna har ifrågasatt både de förhörsmetoder som använts och de slutsatser som dragits.

En bärande punkt är det erkännande som polisen uppgett att bröderna gjort i förhör. Ett erkännande som, i motsats till alla andra förhör, inte finns på band och som bröderna själva inte minns att de gjort.

Och eftersom det inte funnits någon teknisk bevisning så är det här erkännandet avgörande i fallet.

”Haft ögonen på oss hela tiden”

Enligt journalisten Dan Josefsson, som ligger bakom SVT-dokumentären, så är erkännandet uppdiktat och han kallar dåvarande förundersökningsledaren Rolf Sandberg för en lögnare.

Under de veckor som SVT:s granskning pågått har mycket kritik riktats mot utredningsarbetet. Framförallt mot att barnen förhörts orimligt länge och ofta.

Efter kritiken har fallet tagits upp för ny granskning, enligt åklagarkammaren i Karlstad.

Under en presskonferens på fredagen berättade familjen om det svarta hål de levde i direkt efter domen och hur det varit att leva med ovissheten.

– Det känns som att ögonen varit på oss hela tiden i alla år, sa pappa Weine.

Föräldrarna berättade att de var så mentalt nere efter att barnen pekats ut som mördare att de inte förstod att de hade rätt att kräva en rättslig prövning av fallet, en så kallad bevistalan.

De litade på att myndigheterna gjorde rätt.

”Finns inget tvivel nu”

Bröderna har alltid känt att de varit oskyldiga men har ändå varit osäkra eftersom polisen sa något annat.

– Det finns inget tvivel nu, säger Robin.

– Jag föddes mer in i det här. Man fattade först senare vad man var dömd för. När jag tittade på det senare kunde jag inte få något bevisat så att jag trodde på det själv, sa Robin under presskonferensen som Expressen TV sände.

Familjen berättar att granskningen av fallet inneburit en lättnad för hela familjen. De känner sig rentvådda och vill börja leva sin liv på riktigt.

– Vi behöver inte leva i en lögn. Barnen kan fullt ut leva som de personer de är utan hemligheter och lögner, säger mamma Annika under presskonferensen.

 

Läs också:

Fallet Kevin: Nytt hopp för bröder som pekats ut för mord

puff_kevin


Läs mer om:

Dela
(425)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…