Annons

Annons

Efter IT-attacken: Det här ska du tänka på

I helgen drabbades över hundra länder av en omfattande cyberattack. I dag, måndag, kan omfattningen bli ännu större. "Det man bör tänka på är att vara extra vaksam och inte klicka på länkar eller öppna bilagor från avsändare man inte känner igen", säger IT-säkerhetsexperten Mikael Witt till Ekot.

Dela
(12)

EU:s polismyndighet Europol beskriver den som världens hittills största IT-attacken. I Storbritannien drabbades bland annat sjukvården. Operationer fick ställas in och ambulanser dirigerades fel. I Sverige har bland annat verkstadskoncernen Sandvik utsatts liksom Timrå kommun.

Annons

Bild: IBL

Den skadliga koden som spridits sätter hela datorn ur spel. Användaren får ett meddelande på sin skärm där denne uppmanas att betala för att få tillbaka tillgången till sina filer.

Enligt flera IT-säkerhetsexperter är det dock först i dag, måndag, som den riktiga omfattningen av hackerattcker kommer att märkas.

– Man kan tänka sig att det är väldigt mycket maskiner som inte varit igång sedan det här inträffade och vad som kommer hända med dom när de slås på återstå att se, säger Anders Ahlqvist, kriminalkommissarie vid Nationellt IT-brottscentrum, till Ekot.

Säkerhetsexperten: Var extra vaksam

Enligt IT-säkerhetsexperten Mikael Witt är attacken unik eftersom koden skickats ut så brett, men också sättet den spridit sig på.

– Den här använder sig av mekanismer som gör att den ska spridas automatiskt. När den väl har infekterat en företagsdator kan den automatiskt sprida sig till granndatorerna, säger han till Ekot.

Enskilda användare uppmanas därför att vara försiktiga när de öppnar sin mejlkorg.

– Det man bör tänka på är väl att vara extra vaksam och inte klicka på länkar eller öppna bilagor från avsändare man inte känner igen, eller innehåll man inte känner igen, säger Mikael Witt till Ekot.

Vill du ha mer information om cyberattacken och har frågor? Lär mer på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) här!


Läs mer om:

Dela
(12)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…