Annons

Annons

Efter en behandling slapp jag rullstolen!

Dela
(10)

Isabelle Andersson

När vi möts på Isabelles fjärde behandling kan hon äntligen ta promenader med barnvagnen!

 

Den svåra foglossningen gjorde att Isabelle Andersson blev sängliggande och beroende av rullstol. Både hon och läkarna oroade sig. Men så fick hon rådet att pröva kraniosakral terapi – en metod som passar för alla typer av spännings- och smärtproblematik, muskelsmärtor, huvudvärk, fibromyalgi och stressrelaterade problem. 

Annons

Förra sommaren fick Isabelle och Stefan Andersson i Kävlinge lyckobeskedet att familjen väntade tillökning, tvåårige Theo skulle bli storebror. Men glädjen förbyttes snart till oro. Under vecka tio började det knaka och göra ont i Isabelles bäcken, hon hade drabbats av foglossning.
– Så var det även när jag väntade Theo, men inte så tidigt.
Smärtan blev värre och från vecka 15 var Isabelle tvungen att ha kryckor för att ta sig fram. Rullstol blev aktuellt från vecka 20.
– Jag kunde gå ett par steg från rullstolen till toaletten. Men i vecka 27 smällde det till i den bakre fogen.
Från den dagen lydde inte vänster ben och smärtan i rygg och bäcken var så outhärdlig att hon blev sängliggande med starka morfintabletter. Hemtjänsten kom flera gånger per dag och trygghetslarm installerades.
– Från augusti till februari tog jag mig ur lägenheten enbart med andras hjälp och från oktober bara med planerad ambulanstransport. Det var hemskt!
Fick tips av pappa
Läkarna hade aldrig sett så allvarlig foglossning tidigare. Men de hade gott hopp om att allt skulle bli bra efter förlossningen och bad Isabelle att härda ut.
– Jag trodde att de hade rätt, jag hade ju återhämtat mig efter Theos födelse.
Eftersom morfintabletter påverkar barnet beslöt läkarna att förlossningen skulle tidigareläggas med sex veckor.
Den 16 december föddes lille Noah med planerat kejsarsnitt. Allt gick bra med Noah, men värre var det med Isabelle. Smärtan ville inte ge med sig och hon kunde inte flytta sitt vänsterben.
– Jag var helt bunden till sängen, kunde bara ta mig fram med rullstol och för att komma i och ur den behövde jag hjälp. Läkarna var oroliga och flera undersökningar följde, bland annat röntgen, men de hittade inget fel.
Isabelles pappa, som bor på Island, är gift med en kvinna som sysslar med kraniosakral terapi. Han tyckte att dottern borde testa metoden.
– Jag var tveksam men tänkte att jag inte hade något att förlora. På nätet hittade jag Ulla Thoresen som driver Kostverkstaden i Lund.
Vid första behandlingstillfället, i mitten av januari, kunde Isabelle inte själv ta sig till Ulla.
– Jag åkte hem till Isabelle i stället, säger Ulla. Hon var illa däran, sängliggande och kunde inte röra vänster ben. Jag blev väldigt berörd och tänkte mycket på henne efteråt.
Isabelle ville att Ulla skulle koncentrera sig på hennes bäcken men i stället hittade Ulla en kota högre upp i ryggen som hamnat i fel läge, den låg snett och drog vilket gjorde att Isabelles bäcken kom i fel läge och klämde nervtrådarna.
– Jag trillade i en stentrappa när jag var 23 år och troligen har kotan kommit på sniskan då. Genom åren har jag av och till haft lite ont av den men hade inte en tanke på att den kunde påverka nu.
Nästan smärtfri
Efter behandlingen blev smärtan initialt värre. Men så någon dag senare försvann den nästan helt. Plötsligt kunde Isabelle röra sitt vänstra ben igen! Tre dagar efter Ullas besök tog sig Isabelle själv ur sängen och kunde gå med kryckor i stället för att sitta i rullstol!
– Jag var överlycklig, det var en otrolig seger att ta mig ut i köket för ett glas vatten. Efter några dagar kunde jag, för första gången på ett halvår, gå till Theos dagis. Och vid andra behandlingstillfället behövde inte Ulla åka till mig – jag kom till henne i stället.
När vi möts i Ullas behandlingsrum är det Isabelles fjärde behandling. Isabelle går näst intill obehindrat, haltar gör hon bara när hon är trött. Smärtan är nästan helt borta och med den också morfintabletterna som hon tvingades ta även efter förlossningen.
– Målet var att slippa tabletterna till min 30-årsdag i mitten av februari för att kunna ta ett glas vin. Det lyckades, säger hon och skrattar.
Hon bär Noah utan problem, kan ta promenader med barnvagnen, hämta Theo på dagis, och har återgått till sin stora hobby – att baka och laga mat.
– Jag är helt förbluffad över hur behandlingen hjälpte mig, och hur snabbt det gick. Det är fantastiskt! Detta hjälpte mig – och kan hjälpa många andra också!

Isabelle Andersson

Terapeuten Ulla Thoresen rättar till felställningar som påverkar hela kroppen.

Mjuka rörelser gör underverk
Kraniosakral terapi är en mjuk metod som går ut på att behandla ansiktets och huvudets ben i förhållande till ryggradens kotor ner till bäcken och korsben. Terapeuten rättar med mjuka rörelser till små felställningar som påverkar hela kroppen.
– Jag är ett verktyg för kroppen säger Ulla Thoresen som sysslat med metoden sedan år 2008. Även om behandlingen är fysisk är den mjuk och ger effekt både på fysiska och mentala obalanser i kroppen, gamla spänningar släpper och cellminnet påverkas.
Metoden passar för alla typer av spännings- och smärtproblematik, muskelsmärtor, huvudvärk, fibromyalgi, stressrelaterade problem mm.

Här kan du få hjälp
Det finns många terapeuter i Sverige som arbetar med kraniosakral terapi. Klicka här eller här  för att hitta en nära dig. Det sistnämnda är en amerikansk webbsida. Klicka på ”Find a practitioner” och under ”Country” väljer du ”Sweden” så får du fram listan med närmare 200 terapeuter. En behandling kostar mellan 600–1000 kr.

AV ANKI LINDEROTH
FOTO: GUGGE ZELANDER


Läs mer om:

Dela
(10)Annons


Annons

Laddar nästa sida…