Annons

Annons

Efter 30 år fick Eva göra sin kittlande drömresa

Eva älskar fart och adrenalinkickar. När hon vann sin drömresa flög hon med maken och två goda vänner till USA för att testa några av världens mest nervkittlande bergochdalbanor. – Jag är säker på att resan och alla upplevelserna förlänger livet med flera år!

Dela
(48)

5
Visa bildspel

/
Eva vann en bergochdalbaneresa
...
Visa mer

I 30 år har Eva Egemalm i värmländska Säffle närt en något udda resdröm. Hon har fantiserat om att en gång i livet få möjlighet och råd att flyga till USA och testa några av världens häftigaste bergochdalbanor!

Annons

Hennes 62-åriga hjärta har alltid klappat lite extra för adrenalinkickar. Framförallt för bergochdalbanor, men också utförsåkning på skidor i branta backar.

—Jag gissar att detta bottnar i mina besök hos farmor och farfar i Borlänge. När jag var liten tog farfar mig till en lekplats med en hög och härlig rutschkana och jag fick alltid åka hur många gånger jag ville. Jag bara älskade detta!

1984 läste Eva en artikel om The Beast på Kings Island, världens då längsta och snabbaste bergochdalbana av trä. Hon blev helt uppslukad. Artikeln har hon kvar än i dag, även om den är blekt och tummad.

—Så många gånger jag har plockat fram den, dagdrömt och sagt till mig själv: Åh Eva, vad du skulle ha njutit av att fara fram där i 105 kilometer i timmen. Men att tanken var ett luftslott, det var jag lika säker på.

Men plötsligt händer det. Och när det hände Eva blev hon först misstänksam!

—Jag jobbade som musiklärare på skolan när jag fick ett samtal från en kvinna som sa att hon ringde från Miljonlotteriet. Jag hade prenumererat på lotter och vunnit några småvinster. Men nu var jag säker på att det var en försäljare som skulle försöka övertala mig att köpa ännu fler andelar. Så fräckt att ringa och störa mittpå dagen, tänkte jag och bad henne fatta sig kort.

När rösten i luren meddelade att Eva hade vunnit minst 50 000 kronor i Drömchansen och skulle få vara med och tävla om en ännu större vinst i tv blev hon ännu mer fundersam.

Hon bad kvinnan att höra av sig igen på eftermiddagen och la på luren, helt övertygad om att det bara varit ett dåligt skämt.

Men det var det inte. När hon förstod att det var sant rann tårar nerför hennes kinder. Glädjetårar.

Svårt val

En tid senare åkte hon till Stockholm för att vara med i Pengarna på bordets Drömchansen med Paolo Roberto.

Det blev sammanlagt 90 000 kronor till drömresan – men när hon skulle välja inriktning blev det oväntat svårare.

—Jag fick fyra bilder att välja bland. Det var helt otroligt – ett alternativ var ett skidäventyr i Kanada med helikopter i helt orörd snö och alternativet bredvid visade häftiga bergochdalbanor i USA.

Men den äventyrliga värmländskan kunde ju inte svika sin drömresa efter 30 år!

Resan planerades in i minsta detalj tillsammans med en rescoach och ett år senare flög Eva tillsammans med mannen Svein Hamrin och goda vännerna Ulla och Jurgen Thilén till New York där hyrbil väntade.

På två veckor hann de med fyra av USA:s mest spektakulära nöjesfält: Six Flags i New Jersey, Kennywood i Pennsylvania, Kings Island i Ohio och Holiday World i Indiana. Därtill blev det en bonusresa till Nashville för musikintresserade Eva, som spelar trombon i ett lokalt brassband, och en tur till vänner i lilla staden Atchison vid Kansas city.

—Om jag inte var i sjunde himlen så nuddade jag den i alla fall. Jag var så lycklig och kände mig som tio år igen, säger Eva med bubblande glädje i rösten.

—Det var energikick på energikick. Jag är säker på att upplevelserna kommer att förlänga mitt liv med flera år!

Eva njuter varenda sekund av ett åk. Hon vrålar inte, blundar aldrig och låter sig fyllas av lyckokänslor i både kropp och själ av pirret i magen.

—Jag är helt tyst och bara njuter!

Förstående man

Det är just de lite äldre, klassiska träbanorna på amerikanska östkusten som är hennes favoriter och som hon nu fick testa, en efter en. Först ut var Six Flags där den stora attraktionen var El Toro (Tjuren).

—Här kostade vi på oss ett pass som gjorde att vi kunde gå före i kön, och det var det värt. Ett åk kan vara 1,5–2,5 minuter och sedan kan det bli en till två timmars väntan på nästa.

Men tiden gick fort ändå.

—Vi pratade med varandra och träffade många andra bergochdalbane-fantaster i köerna, ja tiden flög fram.

De fyra vännerna hade lagt upp resan så att de besökte nöjesfält, städer och sevärdheter med jämna mellanrum. Ulla och Svein är inte alls lika entusiastiska över de hisnande nöjena som Jurgen och Eva.

—Jag har en förstående man som alltid ställer upp för mig och som kan hänga med på ett och annat åk, men han delar inte min passion för det fartfyllda. Jurgen däremot är lika galen som jag och därför var det perfekt att vi hade någon dag på nöjesfältet tillsammans medan Ulla och Svein pustade ut i en närliggande stad.

—Vi testade allt. Att sitta i första vagn, att åka längst bak, i mitten. Kurvor, svängar och fall, svävande banor, höga hastigheter och suget i magen.

På tal om magen så visade sig Evas magkänsla också stämma. The Beast, den gamla trotjänaren från sjuttiotalet som fångade hennes intresse för 30 år sedan, blev också hennes favorit på resan.

—Nya, modernare träbanor får ursäkta men inget slår The Beast. Närmsta konkurrent var Diamond Back, en häftig bana med härlig avslutande vattensplash.

Evas största dröm har gått i uppfyllelse. Vad drömmer hon om nu?

—Ja, någon gång önskar jag att få ta den där helikopterturen ut till orörd slalommark. Men om jag fick välja helt fritt så skulle göra om bergochdalbane-resan en gång till. Verkligheten slog till och med mina drömmar!

Text: Maud Holmberg Klyft

Foto: Privat

 

 

Så här ser det ut för dem som åker The Beast:

Och El Toro:

 

Läs mer

Tvillingsystrarna vann 6,3 miljoner!

Birgit har uppfyllt sin filmstjärnedröm

Familjen Hammarberg tillbringade fyra år på de sju haven!


Läs mer om:

Dela
(48)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…