Annons

Annons

Efter 29 år återförenades Lisa med mamma och syskonen

Så länge Lisa Rhodin kan minnas har hon vetat att hon är adopterad och sedan 
tonåren har hon velat söka sitt ursprung i Colombia. Men det rätta tillfället 
dök inte upp förrän ett 
kanadensiskt tv-bolag 
hörde av sig i våras...

Dela
(144)

LisaRhodin1

– Från det att jag var 
16 år har jag vetat att 
jag har syskon. Men att 
få träffa dem och min biologiska mamma, 
det var omtumlande, 
säger Lisa.

Lisa Rhodin var tre månader när hon kom till Sunnanå i Skellefteå. Där växte hon upp hos adoptivföräldrar och en storebror, även han adopterad från Colombia. När hon fyllde 16 visade föräldrarna henne ett brev de hade fått några år tidigare. Det var från Mette, en norsk kvinna som hade adopterat en av Lisas biologiska systrar. Mette berättade att Lisa faktiskt hade sju syskon. Kari i Norge, Lina i Holland och Louis-Philippe i Kanada. Dessutom fyra syskon i Colombia.

Annons

– Mina föräldrar hade väntat med att visa mig brevet tills de tyckte att jag var mogen för det, vilket jag är jätteglad för i dag. Jag hade inte varit redo tidigare.

När systrarna fick kontakt första gången var Kari fem år gammal. De brevväxlade och pratade då och då i telefon. Ibland skickade Kari teckningar till sin storasyster i Skellefteå. Fem år senare, 2010, åkte Lisa till Norge.

– För första gången fick jag veta något om min biologiska mamma. Jag fick se en kopia av hennes passfoto, och fick även hennes namn och personnummer. Det hade Kari fått med sig, säger Lisa som hunnit bli 29 år.

Mette och Lisa fick även kontakt med Lina i Nederländerna via Facebook, men att hitta brodern visade sig svårare. Breven de skickade kom tillbaka, adress okänd. Men Mette gav inte upp jakten på Louis-
Philippe. Så en dag tre år senare fick Lisa ett meddelande från Mette: Hon hade hittat även brodern via Facebook, och nu fick Lisa också kontakt med honom.

Ville inte vara med i tv

Och en kväll i början av 2017 föddes idén att försöka få kontakt med den biologiska mamman. Lisa berättade för Louis-Philippe om det svenska tv-
programmet Spårlöst som handlar om adopterade som söker sina rötter. Dit hade även hon funderat på att anmäla sig, men det hade aldrig blivit av.

– Ett par dagar innan jag mejlade min bror satt jag framför datorn och tittade på ansökningsformuläret och funderade. Skulle jag skicka in det? Men jag gjorde aldrig det, jag vill inte vara med i tv.

Tydligen hade Louis-Philippe gjort likadant, fast till den kanadensiska motsvarigheten, Deuxième Chance – En andra chans. Han vågade skicka sitt mejl …

– Om han redan hade gjort det innan jag nämnde det, eller om han gjorde det efter att vi pratat, har jag aldrig frågat honom. Oavsett så är jag glad i dag att han kom till skott.

Efter ett par veckor fick Lisa ett av sitt livs mest omtumlande telefonsamtal: Louis-
Philippe var utvald att vara med i det kanadensiska programmet, och nu ville de även att Lisa och alla övriga syskon skulle delta. De instruerades noggrant: från och med den dagen fick de inte ha någon som helst kontakt med honom. Louis-Philippe fick inte ana något – allt skulle bli en överraskning.

– Det här var i början av april i år. Jag tänkte att det skulle ta lång tid innan vi kunde åka till Colombia, men så fel jag hade. Redan i juni reste vi.

Mötte först två systrar

Allt gick så fort och tankarna började snurra. Ville hon verkligen det här? Vad skulle hon få reda på? Var hon beredd på att det kunde bli jobbigt? Och hur skulle det gå om hon fick veta sådant hon inte ville höra?

– Jag ville verkligen veta, det har jag innerst inne velat hela tiden. Nu fick jag ju chansen, varför då tveka? Jag bestämde mig för att säga ja, säger Lisa, som verkligen lovprisar tv-bolaget.

– De har varit helt fantastiska och styrt upp allt praktiskt runt resan, och de tänkte hela tiden på hur alla mådde under inspelningarna.

På ett hotell i Colombia fick hon först träffa sina två systrar kvällen före mötet med brodern. Han hade inte fått veta mer än att han skulle träffa tv-teamet på ett hotell. Att han skulle möta adoptivsyskonen där hade ingen berättat.

Lisa berättar att det var nervöst och många olika känslor på en gång. Det blev ett mycket emotionellt laddat möte mellan syskonen då de träffades för allra första gången – och allt filmades. Den nu 25-årige Louis-Philippe fick möta sina äldre systrar Lina, 27, och Lisa, 29, samt 18-åriga lillasystern Kari.

Inför resan till Colombia hade alla syskon fått lämna dna-prov. Nu fick de besked om resultatet: Louis-Philippe, Kari och Lina har samma pappa.

– Det blev verkligen starkt. De hade ytterligare ett band som förde dem samman. Vi grät alla, till och med tv-teamet. Och jag tänkte på vem som är min pappa. Finns det något ytterligare band mellan mig och något av mina syskon i Colombia?

Syskonen fick tillfälle att vara tillsammans hela den dagen. Morgonen därpå var det dags att träffa mamman och de två systrar som bott kvar hos henne. Det första Lisa reagerade 
på då hon såg mamman komma gående var det svartvita mönstret på hennes kofta.

– Det är min stil, och det mönstret har 
jag hemma i min inredning. Jag älskar det.

Lisa har svårt att beskriva mötet med sin biologiska mamma. Allt var overkligt på något sätt.

– Jag hade förberett mig på ett gråtkalas, men det kom inga tårar. Jag var så otroligt glad att se henne, men jag tror också att jag var i chock.

Mamman var fattig

Tillsammans med tolkar fick de en heldag med mamman och de två systrarna. De besökte mammans bostad, som enligt Lisa inte var ett riktigt hem.

– Det fanns tak och väggar, men mer var det inte.

LisaRhodin_syskon

Syskonen träffas i Colombia. 
Fr v Kari, Sandra, Paula, Lina, 
Louis-Philippe och Lisa.

Lisa fick veta att hennes pappa var död och att mamman varit så fattig att hon inte sett någon annan utväg än att adoptera bort henne. Den ena av de två systrarna som inte adopterats bort var funktionshindrad och bodde ännu hemma med mamman. Den andra – som var den äldsta systern i syskonskaran – hade en son och bodde i egen lägenhet. Hon hade 
daglig kontakt med mamman. De arbetade tillsammans och sålde kaffe.

Lisa_mamma_Martha

Första mötet efter 29 år! Lisa kramar om 
sin biologiska mamma Marta Rodriguez.

Efter tre dagar i Colombia var det dags för Lisa att åka hem. I dag har hon kontakt med sina fem återfunna syskon via Facebook, liksom med mamman.

Inför programmet hade de fått veta att det fanns ytterligare en syster och en bror i Colombia. Systern hade adopterats bort och gick inte att hitta och brodern kunde inte vara med vid tv-inspelningen.

Lisa ångrar inte att hon deltog, men det har varit och är fortfarande mycket att ta in och förstå. Hon är tacksam mot sina svenska adoptivföräldrar och sin sambo som stöttat hela vägen. Utan dem vet hon inte om hon hade orkat göra denna omvälvande resa.

– Jag vill hylla mina adoptivföräldrar. De har inte tyckt att det varit konstigt att jag gjort detta, tvärtom. Tv-teamet erbjöd psykologhjälp om vi ville ha, men jag tackade nej. Min familj har varit mitt stöd.

lisafamilj

Sambon Thomas Andersson, 32, 
har stöttat Lisa i sökandet efter hennes rötter. Tillsammans har de sönerna Charlie, 2 år, och Leo, 10 månader.

Lisa har planer på att åka tillbaka till Colombia i framtiden.

– Jag hade tusen frågor jag hade velat ställa till min mamma. Men det var inte läge där och då. Jag ville heller inte lägga skuld på henne. Hon var ångerfull och bad om förlåtelse för att hon adopterat bort mig. För mig var det viktigaste att jag hann träffa henne innan det var för sent. Tids nog får jag svar på mina frågor.

Text: Anna Olofsson 
Foto: Susanne Lindholm, privata

Läs mer:

Adopterade Yvonne De Geer: Jag fick aldrig bli en del av familjen

yvonnepuff


Läs mer om:

Dela
(144)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…