Annons

Annons

Efter 10 år som hemlös firar Lotta jul med sina barn igen!

Dela
(0)

Reportaget om Lotta Höglund, fd hemlös beställt av Pernilla Björnör Hydén

 

Förr firade Lotta jul i trappuppgångar, källare och på härbärgen, hennes tre barn bodde i familjehem. Och när allt var som mörkast trodde hon aldrig att hon en dag skulle stå i ett eget hem och baka i väntan på att barn och barnbarn ska komma och fira jul… 

Annons

Känslan av skam har löpt som en röd tråd genom 55-åriga Lotta Höglunds liv. Och för tio år sedan var den som allra värst. Då var hon en hemlös, drogberoende trebarnsmamma som hade allt hon ägde i en plastpåse.

– Jag bar skammen med mig jämt. Skammen över att vara knarkare och alkoholist, skammen över att ha övergivit mina barn, att vara udda och utanför.

Utanförskapet var den första av känslorna som Lotta bar på.

– Jag är uppvuxen i ett kärlekslöst hem i Göteborg och kände mig ständigt utanför. När jag var femton började jag röka hasch och efter ett par år började jag med amfetamin. Knarket och alkoholen är det som stått emellan henne och ett normalt liv. Ett liv i värme i stället för i kalla portuppgångar, ett liv i gemenskap i stället för ensamhet.

1981 träffade hon en man och fick sin första dotter, och två år senare kom nästa. Men hennes val i livet har aldrig varit enkla och blev sällan rätt. För drogerna bestämde och starkast blev tvånget att ordna fram nästa rus, nästa kick. Döttrarna hamnade i familjehem, Lotta flydde in i en ny relation som även den var ett dåligt val. Varje dag ville hon ordna upp sitt liv, varje kväll var hon påtänd och berusad igen. Efter att ha fått lämna även sitt tredje barn, sonen Jocke som är född 1990, till familjehem efter att ha åkt in i fängelse för stöld försökte Lotta få ordning på sitt liv. Men 1994, efter ännu ett misslyckat försök på behandlingshem, åkte hon till Stockholm. Lotta blev hemlös.

– Jag bodde i husvagnar och på härbärgen och ett år senare flyttade jag till ett industriområde där jag bodde i ett skjul. Drogerna bestämde och jag var deras slav. Jag var så förtvivlat ledsen över att mina barn hade en mamma som de inte kunde lita på.

Hon försökte minska på alkoholen och drogerna. Hon försökte hålla kontakt med barnen och ringde till deras familjehem. Påverkad, luddig, ledsen och skamfull. Mina kontaktförsök blev ofta totala misslyckanden. Jag var förlamande trött, både till kropp och själ och somnade ofta med luren i handen. En helg på året var särskilt viktig för Lotta: julen.

– När jag var liten var julhelgen riktiga högtidsdagar när jag skulle vara fint klädd och uppföra mig. Jag har alltid älskat julen.

Lotta berättar om hur hon brukade försöka klä upp sig och gå på frivilligorganisationernas julfirande. Om hur hon sedan drog sig tillbaka till en trappuppgång eller källare och fortsatte fira för sig själv.

– Ibland hade jag lite mat med mig och så öppnade jag en julklapp till mig själv.

Några jular besökte hon barnen i deras familjehem. Hon ville ju så gärna försöka!

– De satt där med sina presenter och jag hade också med mig en liten julklapp. Även om alla var trevliga så var jag som en främling där bland dem. Jag skämdes så fruktansvärt när jag var där i deras jul. Det gjorde ont att se alla människor på gatorna som släpade på granar och paket.

– Jag ville inte se andras jular, de påminde mig så mycket om allt jag inte hade eller lyckades med.

Nu är det tio år sedan Lotta fick nog. Hon bestämde sig: det slitsamma livet måste ta slut.

– Under rätt lång tid hade det mognat fram i mitt inre: Jag kunde inte leva på det här sättet längre. Jag hade nått min botten, var helt slut och orkade helt enkelt inte mer.

Lotta fick hjälp att bli fri från sitt missbruk, flyttade in på ett inackorderingshem och sedan till ett bostadshotell där hon bodde i ett och ett halvt år.

– Jag fick äntligen en dörr att stänga om mig och slapp gå ut i kylan halv nio på morgonen som jag fick göra när jag bodde på härbärgen. Nu kunde jag sova så länge jag ville. Jag var så tacksam!

Och ännu mer tacksam blev Lotta när hon fick sin trevliga lägenhet.

– Efter två år överläts lägenheten från de sociala myndigheterna till mig. Jag kan inte klä lyckan i ord för hur det kändes när jag skrev mitt namn på det där kontraktet!

Lotta har blivit mer harmonisk. I de självhjälpsgrupper hon fortfarande besöker har hon fått nya nyktra vänner och störst av allt: Hon har fått tillbaka sina barn och fått fem barnbarn. I början kände hon sig osäker inför barnen och de undrade om mammas nykterhet skulle hålla i sig.

– Men det gick snart över, jag fick visa att jag kunde sköta mig och inte tänkte svika dem igen. Vi kunde börja ta igen alla de förlorade åren när vi inte kunde umgås som mor och barn. Men nu har jag en familj, säger hon lyckligt.

Det har gått bra för barnen som nu är trettioett, tjugonio och tjugotre år. De har fasta anställningar, partners och trivs med sina liv och ingen har missbrukat vare sig alkohol eller droger. Numera är jularna precis som Lotta vill ha dem. Hon julpyntar och lagar julmat så att det blir imma på köksfönstren. Hon vill att allt ska vara som hon drömde om under sitt hemlösa liv.

– Tänk vad det är underbart när barnen och barnbarnen kommer på julafton! Vi har det så varmt, äkta och tryggt tillsammans, spelar spel, äter, umgås och byter julklappar. Jag är evigt tacksam mot dem för att jag får finnas i deras liv efter allt jag gjort.

Vad minns du mest från din tid som hemlös?

– Att jag aldrig någonsin fick lugn och ro, inte hade en dörr att stänga om mig själv. Och så kylan förstås, hur jag frös ända in i märgen och inte kunde göra något åt det utom att ta droger. Och att man aldrig kunde lita på någon annan i den där världen – vi stal som korpar av varandra.

Är det svårt att förbli drogfri?

– Jag går på självhjälpsgrupper där jag träffar andra som blivit friska från alkohol- och drogmissbruk. Och så har jag haft enorm tur med att träffa verkligt skickliga behandlare som jag fortfarande har kontakt med. Jag jobbar ständigt med att bearbeta alla de känslor som jag gömde bakom mitt missbruk.

Lotta Höglund

AV KICKI BIÄRSJÖ FOTO: JENNIFER GLANS


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…