Annons

Annons

Eddie blåser bort sin astma med Lotorpsmetoden!

Dela
(2)

Eddie

Mamma Karin Rossberg får leken med såpbubblor att bli den träning som sonen Eddie behöver.

Bubbelblåsning och lekfulla övningar hjälper fyraårige Eddie att andas bättre. Han är just nu medicinfri tack vare Lotorpsmetoden!
– Det är så skönt. Ju mer inflammationen läker, ju längre tid tar det för honom att bli allvarligt sjuk igen, säger mamma Karin Rossberg.

Annons

När Eddie föddes var det bråttom, han hade navelsträngen runt halsen. När han kom ut var han väldigt medtagen.
– Jag tyckte hans andning lät ansträngd. I dag har jag förstått att när barn föds väldigt fort hinner inte alltid vätskan pressas ur lungorna utan ligger kvar, säger Karin Rossberg.
Eddie växte fort och åt med god aptit, men andningen fortsatte att vara rosslig och han var blåaktig runt munnen. Mamma Karin och pappa Joachim var bekymrade.
– Läkarna sa att det var en förkylning som satt långt ner, men han var tvungen att sitta upp och sova för att få luft.
När Eddie var sju veckor blev han plötsligt helt blå. Det var början på två år med akutbesök på barnsjukhuset varje vecka. Storasyster Amelie gick på förskola och minsta förkylning hon tog med sig hem påverkade Eddies luftrör. Han hade andningsmask och mediciner att ta till då det blev besvärligt, men det löste bara problemen tillfälligt.
– Under kalla vinterdagar gick det inte att vara ute, hans luftrör täpptes till direkt. På sommaren då det var torrt och varmt mådde han däremot bra.
Familjen blev alltmer sliten. Sjukdomarna avlöste varandra och Karin sov sällan en hel natt eftersom hon hela tiden var uppmärksam på Eddies andning.
– Det var bara jag och Jocke som visste hur Eddie mådde. När vi kom till läkare var deras första intryck av honom ofta positivt, han har inga allergier eller någon intolerans. Dessutom är han en glad unge som alltid skrattar.
Familjen bodde i Göteborg, men för ett år sedan bestämde de sig för att flytta till Kungsbacka – bort från stadsluften. Där märktes en försiktig förbättring. Den senaste, milda vintern har också gjort sitt till.
I våras hittade Karin ett häfte om Lotorpsmetoden, som tagits fram av massören Janne Karlsson. Till sin förvåning upptäckte Janne att personer med slemmig hosta och astmaliknande symtom blev bättre när han behandlade deras stela ryggar.
– Barn, som ju inte hunnit bli stela, behöver inte masseras. I stället gäller det att leka fram rätt andningsteknik, förklarar Janne Karlsson. Men det vi alla kan göra är att andas ut aktivt för att få ut den gamla luften. Lyft inte på axlarna och andas inte med magen, träna i stället på att öka bröstkorgens rörlighet. På så sätt får lungorna mer utrymme och kapacitet.
Nu varvar Eddie lekfulla andningsövningar, som att blåsa bubblor eller puffa som ett ånglok. Han blir fortfarande trött och behöver träna sin lungkapacitet, men har en lång period varit fri från mediciner.
– Andningsövningar är halva arbetet så i sommar har vi blåst ut överblommade maskrosor och hållit andan under vatten. Nu tar vi igen allt roligt vi fick undvika under hans tre första år, förklarar Karin med ett stort leende.

Janne Karlsson

assören Janne Karlsson har utvecklat Lotorpsmetoden som ger effektiv hjälp vid andningsbesvär.

Så fungerar Lotorpsmetoden:
Vid stress eller andningsproblem hamnar andningen ofta högt upp i bröstkorgen. Övriga andningsmuskler utnyttjas då dåligt. När bröstkorgen blir stel får lungorna inte hjälp av musklerna att tömmas helt på gammal luft, så syreinnehållet i blodet blir sämre.
Lotorpsmetoden bygger på andningsövningar och klassisk svensk massage med inriktning på andningsmusklerna. Problem med hosta, doft- och parfymallergi eller astmaliknande åkommor brukar förbättras.
Flera vetenskapliga studier har genomförts på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Signifikanta förbättringar har visats i bröstkorgens rörlighet tillsammans med upplevda förbättringar.
Massörer finns runtom i Sverige. Läs mer här!

 

Av Marie Skoglund
Foto: Leif Boström samt privat


Läs mer om:

Dela
(2)Annons


Annons

Laddar nästa sida…