Annons

Annons

Dyk bland sjöstjärnor och grottor på Kullaberg!

Dela
(0)

Josefinelust

Vattnet lockar till dopp! Paulas döttrar Smilla och Nikita hoppar gärna i.

 

Den vackra Josefinelustgrottan vid Kullaberg är en okänd pärla för de flesta. För Hemmets Veckotidnings layoutare Paula Weerasinghe är det ett smultronställe som hon gärna åker till.

Josefinelust

När du vandrar nerför ravinen och ser utsikten mot stranden kommer du att bli hänförd av hisnande vackra Josefinelust på Kullaberg!

 

Annons

Den lilla stranden, omgiven av grandiosa klippor, är en så kallad strandmal, vilket innebär att den är täckt av mjukt rundade havsslipade stenar. Vattnet är fantastiskt klart och platsen anses vara ett av de finaste ställena i Sverige att snorkla på. Så ta med dig cyklop till hela familjen och ge er ut bland undervattensgrottor, fiskar och mängder av sjöstjärnor!

Gilla Hemmets på Facebook

Som om inte det vore nog finns här även grottor att utforska på torra land. Ett par av dem har faktiskt varit bebodda på äldre stenåldern och både Fredrik VII, Oscar II och änkedrottning Josefina besökte på 1800-talet platsen och grottorna. Kanske blev hon då så förälskad i området att det var därför man bytte namn från Möllebäcksmalen till det vackert klingande Josefinelust!
Paula Weerasinghe Min egen favoritplats är den högt belägna utkiksplatsen, att sitta där och begrunda naturen och havets skönhet kan aldrig bli fel! När jag sedan känner att jag utforskat allt vad Josefinelust har att erbjuda lägger jag mig på en av de stora varma stenarna vid strandkanten och njuter av vattnets kluckande… Det är inte helt fel det heller!

Så tar du dig hit
Kör förbi vakten vid Kullaberg och följ huvudvägen i ca 1,5 km. Sväng höger vid skylten ”Josefinelust”. Här finns parkering och platsens enda toalett! Följ skogsstigen tills du ser havet (ca 400 m). Ta av på den lilla stigen till höger, efter ca 50 m finns där en stentrappa som leder ner till stranden. Håll gärna barnen i handen när ni går ner.

Tänk på att
Trappan ner (och upp…) är både lång och stenig. Normalgod kondition och bra skor är ett måste.
Barnvagn går inte att få ner för de här gamla stentrapporna och riktigt små barn klarar inte av att tulta omkring på den steniga, något svårframkomliga, stranden.

Tips
Om du hellre vill bada på en mer lättillgänglig klippstrand är Ransvik ett härligt alternativ. Här finns också en fin gammal kaffestuga – och en promenadväg längs berget leder den som vill hela vägen till Mölle. Håll utkik efter skylten Ransvik och Ellens Café på huvudvägen mot Kullaberg, ett par kilometer efter vaktstugan.

 

Text och foto: Paula Weerasinghe


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…