Annons

Annons

Dubbelt gott!

Dela
(1)

Lussekatter och lussefläta

Det finns inga genvägar till en saftig och fin deg – var generös med smöret!

Vetedeg med saffran
Grunddeg
2 längder och ca 24 bullar
5 dl mjölk, rumstemp
50 g jäst
½–1 g saffran
½ tsk salt
¾ tsk nystött kardemumma
1½ dl strösocker
1 ägg
14–15 dl vetemjöl
175 g mjukt smör

Annons

Gör så här
Smula jästen i en bunke, tillsätt mjölk och vispa tills jästen har smält. Rör ner saffran, salt, kardemumma, socker, ägg och drygt hälften av mjölet. Klicka i smöret. Ta i resten av mjölet men spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig. Låt jäsa under duk 50–60 min.

Lussekatter
ca 24 st
½ sats grunddeg
Pensling & garnering
½–¾ dl russin
ägg
Ugn 225°

Gör så här
1. Låt ev russinen ligga i ljummet vatten några tim.
2. Dela degen i 2 bitar och rulla ut längder. Skär längderna i lagom stora bitar och forma lussekatter. Lägg dem på plåtar med bakpapper. Låt jäsa under duk 30–40 min.
3. Låt blötlagda russin rinna av. Tryck ner dem i lussekatterna och pensla med lätt uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen, 7–8 min.

Lussefläta
2 st
½ sats grunddeg
Fyllning
125 g mjukt smör
½ dl råsocker
2½ msk nystött kardemumma
Pensling & garnering
ägg
pärlsocker
Ugn 200°

Gör så här
1. Fyllning: Rör ingredienserna till en smidig massa. Dela degen i 2 bitar. Kavla ut till rektanglar, ca 37×20 cm.
2. Bred på fyllningen och rulla ihop degen. Lägg längderna på plåt med bakpapper. Klipp djupa snitt i längderna och lägg varannan flik åt vänster och varannan åt höger. Låt jäsa under duk 30–40 min. Pensla med lätt uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i nedre delen av ugnen 15–20 min.

Av Boel Ottmer Foto: Pontus Ferneman



 

Läs mer om:

Dela
(1)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…