Annons

Annons

Du kan ha drabbats av en förlossningsdepression

Dela
(0)

RELATIONER. Jag och min sambo längtade länge efter ett barn och var så lyckliga när jag till sist blev gravid. Min graviditet var jättebra och jag mådde prima hela tiden och var så stolt och glad över min mage. Jag har nog aldrig mått så bra som under den tiden och vi kom också varandra så nära inför det stora som väntade. Jag var inte så orolig för förlossningen utan tänkte att så många andra kvinnor klarat det före mig. Men tyvärr blev förlossningen en mardröm och efter två dygn var jag så slut att det blev akut kejsarsnitt. Efteråt har allt bara blivit fel. Amningen kom inte i gång, jag är bara trött och ledsen och orkar inte känna någon glädje för vår lilla dotter. Inför omgivningen låtsas jag att allt är bra men jag har fått berätta för min sambo hur jag mår för han märkte ändå att något var fel. Han har svårt att förstå riktigt hur jag känner men är så snäll mot mig. Jag gråter och orkar ingenting och ingenting känns kul. Jag orkar knappt klä på mig utan vill bara ligga i sängen under täcket och stänga ute världen. Hur kunde det bli så här när allt var så bra och vi äntligen skulle bli föräldrar? Jag känner mig som en dålig mamma.
Usel mamma

Annons
Gilla Hemmets på Facebook

Du är absolut ingen usel mamma. Du är bara en trött, nyförlöst mamma som behöver stöd och hjälp. Jag tycker att det låter som om du kan ha drabbats av en förlossningsdepression, vilket inte alls är ovanligt bland nyblivna mammor. Det finns så många förväntningar på hur man ska må och känna som nybliven mamma och om man inte känner den där otroliga glädjen så känner man sig skamsen och dålig. Precis som du gör nu. Men det är ingenting alls att skämmas för och du ska inte försöka dölja det längre. Tvärtom ska du snarast berätta om det här för BVC-sköterskan, din barnmorska eller en läkare. Då kan du få rätt hjälp och stöd. Kanske blir du sjukskriven och då kan pappan vara föräldraledig och hjälpa till med barnet. Du kanske också behöver medicinsk hjälp till en början för att komma ur depressionen. Alla som arbetar med nyblivna mammor känner till det här och vet att det är vanligt, så tveka inte utan be om hjälp. Då kan du snart njuta av livet som mamma och din lilla baby.

Har du en fråga om relationer? Mejla oss här! 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…