Annons

Annons

Du kan aldrig gissa var den här engelska drömträdgården finns

I skånska Grönby har Robert förenat sina engelska trädgårdsrötter med Bodils filosofi att en vacker trädgård inte behöver kosta skjortan. Med gemensamma krafter och stort tålamod har de skapat en prunkande oas.

Dela
(41)

6
Visa bildspel

/
Engelsk drömträdgård i Skåne
Engelsk drömträdgård i Skåne
Engelsk drömträdgård i Skåne
Engelsk drömträdgård i Skåne
Engelsk drömträdgård i Skåne
Engelsk drömträdgård i Skåne
...
Visa mer

 

Robert Lorimer från England hade aldrig tänkt tanken att flytta till Sverige. Men för drygt tio år sedan träffade han Bodil på en resa, och snart slog de sig ner i den vitkalkade skånelängan på Söderslätt.

Annons

Det vackra huset har med tiden fått sällskap av en traditionell engelsk cottage garden med formklippta häckar, pampiga buskrosor och färgglada vallmor.

– Visst slår hemlängtan till ibland, berättar Robert, men i Grönby trivs jag verkligen. Här finns naturen med både djur och vilda växter inpå knuten – precis det jag är så förtjust i. Intresset för trädgård har alltid funnits och här har jag en bit av min trädgårdshistoria med mig.

Gilla Hemmets på Facebook

Den underbara rosen som växer intill det gamla brygghuset var en gång ett litet skott från den trädgård Robert lämnade i Wales. Framför rosen står hans andra favoriter – vallmor i olika färger.

Paret bestämde sig för att först satsa på fruktträden och häckarna som fanns på plats. Efterhand fyller de på med plantor som de själva driver upp eller kommer över på annat sätt.

– Häckarna jobbar vi ständigt med, berättar Robert. De behövs både som vindskydd på den öppna slätten och är dessutom en utmärkt fond för att framhäva trädgårdens blomning.

Det är en fin balansgång att låta häcken stå emot blåsten och samtidigt inte förlora utsikten över det härligt böljande landskapet. Robert har därför klippt ur ett kikhål mot dammen utanför där fåglarna gärna mellanlandar. Där, liksom på många andra ställen i trädgården, har de också placerat ut små sittplatser.

Bodil låter trädgården växa långsamt. Allt behöver inte handlas på plantskolor. Att ta fröer från egna blommor, byta plantor med trädgårdsvänner eller be om sticklingar av andras spännande sorter är ett ekonomiskt sätt att skapa en prunkande trädgård. Att bo granne med byns kyrka är också perfekt för den som vill bygga vackra trädgårdsrum med hjälp av gröna häckar. Paret Lorimer tar gärna emot kyrkogårdens kasserade växter.

Med ständiga projekt och nya trädgårdsidéer på gång är det sällan Bodil och Robert sitter stilla, men sitt nya lilla krypin har de använt flitigt sedan det stod klart. Gamla fönster hittade de på byggåtervinningen och efter ett par veckors snickrande stod det lilla huset färdigt mitt i grönskan. Under riktigt varma sommarnätter flyttar de ut hit för att få svalka, och tidigt på morgonen vaknar de till fåglarnas härliga sång.


Läs mer om:

Dela
(41)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…