Annons

Annons

Du har drabbats av ärrbråck

Dela
(0)

HUSLÄKAREN. För flera år sedan blev jag opererad för muskelknutor på livmodern. Man skar upp från naveln och neråt och tog bort livmoder, livmodertapp och blindtarm. Efter det fick jag en stor mage som hängde ner och det har jag dragits med sen den tiden. Jag klagade på sjukhuset och de sa bara att det här händer en del. Jag erbjöds en operation men då skulle det kosta pengar så jag tackade nej. Tydligen hade operatören ett bolag vid sidan om. Jag ångrar ändå att jag inte gick med på det för det är jobbigt med den här stora magen. Vad innehåller magen? Inte kan det väl bli en massa fett från en dag till en annan? Efter operationen fick jag ingen hormonbehandling med östrogen. Fick vallningar och andra obehag och hamnade i en så djup depression att jag funderade på att dränka mig. Min bästa vän ordnade så att jag fick tid hos en allmänläkare så att jag fick riktig behandling.
En kvinna

Annons

När jag läser ditt brev känner jag att omhändertagandet just efter operationen inte är något som sjukvården har anledning att vara stolt över. Man opererade genom att göra ett snitt mitt i buken, från naveln och neråt. När man sedan sydde ihop har man inte lyckats få ihop sårkanterna ordentligt utan såret har brustit under huden. Detta kallas på fackspråk för ett ärrbråck. Det som buktar ut genom bråcköppningen är inte fett utan tarmarna. Tydligen är bråcköppningen så vid att tarmarna inte kommer i kläm.

Man räknar med att 12–20 % av dem som genomgår en bukoperation förr eller senare råkar ut för ärrbråck av olika storlek. För din del kom bråcket redan en kort tid efter operationen. Du skriver att kirurgen erbjöd dig en operation med reparation av bråcket, en bråckplastik, men att du då skulle få stå för kostnaden själv. Det här låter helt uppåt väggarna för mig. Ärrbråcket har ju uppkommit efter en planerad operation inom den offentliga vården. Om man då bedömer att det finns anledning att operera bråcket så ska du naturligtvis inte behöva betala för detta.

Vad beträffar dina andra obehag efter operationen talar dessa för östrogenbrist. Togs äggledare och äggstockar bort i samband med operationen? Om så är fallet upphörde din egen östrogenproduktion så att du hamnade i klimakteriet. Om man då får symtom av den typ som du beskriver brukar man ge östrogenbehandling. I alla händelser tycker jag att det skulle vara på sin plats att du fick prata med en kunnig kirurg om ditt ärrbråck. Ett sådant samtal skulle kunna hjälpa dig att få ett bättre avslut kring det här även om det inte blir aktuellt med operation.

 

Har du en fråga till husläkaren? Mejla oss här! 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…