Annons

Annons

Drottning Silvia om utställningen hos ”Lerins lärlingar”: ”Fantastiskt att se”

I finalen av ”Lerins lärlingar” ska konstverken ställas ut under högtidliga former. Och förutom släkt och vänner innebär det är även drottning Silvia inbjuden. ”En ära att få träffa henne på tu man hand”, säger Dennis Hjalmarsson i programmet.

Dela
(799)

Dags för avslutning och utställning i ”Lerins lärlingar”. Bild: Ulrika Malm/SVT

Lars Lerins konst är allmänt erkänd. Men konstnären själv tvivlade på att han hade de pedagogiska kunskaper som krävs för att kunna dela med sig till andra.

Åtminstone i den delen som kräver att man umgås tätt med andra.

Annons

– Jag har varit så rädd och socialt skräckslagen tidigare, säger Lars Lerin i det sjätte och avslutande programmet av serien.

Drottning Silvia gästar ”Lerins lärlingar”

Det är dags för en avslutningsutställning där lärlingarna får ställa ut det de åstadkommit under pompa och ståt. Alla föräldrar är inbjudna och självaste Drottning Silvia ska komma och titta.

James, som filar på en skräckinspirerad dräkt, spekulerar i ett spännande möte.

– Om möjligt skulle det vara kul att skrämma drottningen, utan att bli nertacklad av vakterna.

Dennis Hjalmarsson med sitt självporträtt redo för drottningen. Bild: Ulrika Malm/SVT

Timmy bestämmer att bandet ”Unique & Proud” måste ha en snygg backdrop när de uppträder. Det ska vara brinnande bokstäver på en svart bakgrund. Någonting så att man riktigt fattar att det här svänger hårt.

– Det ska vara så coolt att det brinner om det.

”Här får han växa”

Lärlingarna, som alla har någon form av funktionsvariation, pratar om vad veckorna med Lerin betytt för dem. De berättar att deras självförtroende stärkts och att de fått vänner för livet.

Johanna säger att hon vill bli konstnär, precis som Lars.

Föräldrarna vittnar om samma sak. Andreas mamma säger att det varit viktigt för sonen att få komma in någonstans och göra nytta. Visa vad han kan.

– Här får han växa, säger hon i programmet.

Johannas målning imponerade på drottning Silvia. Bild:SVT

Viktor har försökt beskriva känslan i en bild av fågel Fenix. Den mytologiska fågeln som går under i elden men som reser sig ur askan.

– Jag har blivit pånyttfödd på något vänster.

Men det är uppenbart att drottningens besök är något extra. Lärlingarna är nervösa lite till mans. Per drömmer mardrömmar om vad som skulle kunna gå fel. Han ska ju stå på scen och dansa. Vad händer om han glömmer bort stegen?

– Man har ju aldrig träffat drottningen förr. Personligt eller frivilligt.

Le grande final I ”Lerins lärlingar” bjöd bland annat på Leonard Cohens ”Halleluja”. Bild: SVT

När den stora dagen är inne anländer lärlingarna som det anstår stjärnor. I Värmlandsfallet innebär de att de får åka raggarbil till utställningslokalen där släkt, vänner och inbjudna finns på plats. Konstnärerna får ta emot publikens jubel när de gör entré på den röda mattan. Kvällens andra stjärna, drottning Silvia, hyllar också deras prestationer.

– Det är så fantastiskt att se alla variationer av begåvning som får sprudla, säger drottningen som även tar plats på scen.

Där får hon bland annat dela scen med Lars Lerins man Junior som klätt sig i en spektakulär påfågelsdräkt kvällen till ära. ”Unique & Proud” spelar Leonard Cohens ”Halleluja” som avslutningsnummer.

”Lerins lärlingar” sänds i SVT 1, 14/2 20.00

Läs mer:

Timmy i Lerins lärlingar: ”Min lärare sa att det inte skulle bli något av mig”


Läs mer om:

Dela
(799)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…