Annons

Annons

Drömmen om Thailand blev sann för Berit och Lovisa

Halva året i Thailand och halva året på Styrsö utanför Göteborg. Sedan några år tillbaka är det Lovisas och hennes mamma Berits liv. Lovisa är dessutom lärare på den svenska skolan 
i Koh Lanta. En härlig nytändning 
efter 30 år i skolvärlden!

Dela
(0)

Berit och Lovisa bor halva året i Thailand

Berit och hennes dotter Lovisa har hittat en bra balans i livet.

En helt vanlig skoldag kan det hända att en elefant kommer spatserande förbi klassrumsfönstret. Eller att en apa kommer på besök. Verkligheten är spännande och oändligt lugn på samma gång.

– Jag har jobbat inom den svenska skolvärlden i 30 år, det är en enorm skillnad, berättar läraren Lovisa Reutherborg, 57.

Annons

Hon har tre söner, Rickard, Robert och Rasmus, som alla är vuxna med egna liv i dag och det var det som gjorde drömmen om Thailand möjlig.

– När de var små hyrde vi hus i Frankrike under ett halvår och det var då vi fick smak på att bo någon annanstans än i Sverige, tror jag.

Lovisas första resa till Thailand var 2003 inför hennes make Fritjofs 50-årsfirande. Hon föll genast för det enkla och avslappnade livet.

– Jag hade ju jobbat som lärare och dessutom drivit ett bed and breakfast ihop med min man. Det var högt tempo och mycket krav. Thailand var något helt annorlunda, säger hon.

Återvända ville hon definitivt och det blev ytterligare semesterresor fram tills att hon en dag 2012 såg en annons.

– Jag hade sett att det fanns en svensk skola på plats när vi var i Thailand och jag hittade deras hemsida. Där stod att de letade efter lärare och jag sökte tjänsten. Det var dags för något nytt. Det kom precis rätt 
i tiden för mig, säger Lovisa.

Hon fick med sig sin man och sin mamma Berit på idén och började planera. I augusti 2013 skulle de lämna Sverige för sex månader i värmen i Koh Lanta. När visum och boende var ordnat var det bara att packa.

–  Packningen var inte stor för man behöver inte mycket kläder där och allt är informellt, fast en bra huvudkudde behöver man ta med, säger Lovisa.

– Och sill, ansjovis och hönökaka, ler Berit, som vet vad hon brukar längta efter.

Äldre har hög status
Första boendet var ett hotell, men därefter hyrde de ett hus som stod på pålar vid havet.

– Vi vill inte vara turister utan vara nära befolkningen i landet. Det är verkligen inget glassigt liv, men det var inte heller det vi var ute efter, säger Lovisa.

Berit har fått vänja sig vid att bli bemött med vördnad för sin ålder. Äldre människor har hög status i Thailand.

– Det var lite märkligt, många yngre är väldigt förtjusta och ropar glatt när de ser mig. Framför allt en kille som driver en restaurang. Han brukar komma med godsaker. Han gillar att kramas, skrattar hon.

På Lilla svenska skolan fick Lovisa 15 nya lärarkollegor, som snart blev som en extra familj. Varje klass har maximalt tolv elever och de följer den svenska läroplanen. Undervisningen sker i små bungalower och antalet elever varierar från 20 till 120 beroende på säsong.

– En gång mötte jag en kungskobra på vägen till skolan, katterna fräste, men annars gick folk bara förbi och det gjorde jag också. Man vänjer sig snabbt, skrattar Lovisa.

Hon fick snart en nytändning som lärare, inspiration som hon inte trott var möjlig. Ändå är det egentligen en ganska svår situation med elever som kommer och går, och där ingen är van vid miljön eller känner någon sedan tidigare.

– Varje barn har också sin egen studieplanering från sin skola där hemma. En del stannar kortare tid, medan andra bor i Thailand. Men oavsett så förändras alla. Tjejerna slutar sminka sig efter ett tag, ingen sitter med mobiler och alla är ute på rasterna, berättar Lovisa.

Själv klarar hon sig bra på engelska och har börjat uppskatta de små glädjeämnena.

– Det enda jag saknar på riktigt är mina tre söner.

Billigt att leva
Det blev elva månader första omgången, sedan har de återvänt varje år i oktober och kommit hem i april.

– Det bästa av två världar. Utom i år för vi har lovat våra barn att vara hemma lite mer och åker inte förrän till vintern, förklarar Lovisa.

Det går att skönja att både hon och mamma Berit kanske helst plaskat runt i havet precis som vanligt, men det blir bara lite senare än vanligt.

– Det härliga är att man inte behöver mycket pengar. Mamma och Fritjof är pensionärer och jag klarar mig på min lilla 
lärarlön, som är betydligt mindre än i Sverige. Men vi brukar oftast hyra ut huset här hemma och kostnaderna i Thailand är inte som i Sverige. I Thailand kan man leva på mycket mindre och ändå känna sig ganska lyxig, säger Lovisa.

Att bo i Koh Lanta halva året är det perfekta alternativet för familjen, för helt vill de inte släppa Sverige. Barn och vänner, den svenska sommaren och västkustens klippor lockar på vårkanten lika mycket som palmer, stränder och värme inför hösten.

Dessutom är ingen av barnen intresserade av att åka med, de är engagerade i så mycket annat på hemmaplan, som ett relativt nystartat juicekafé mitt inne i Göteborg.

– Vi får ha Thailand för oss själva, ler 
Lovisa.

 

Viktiga saker om du ska flytta utomlands

  •  Det har blivit vanligare att flytta 
utomlands, framför allt att flytta för 
en period på kanske 3–7 år för att 
sedan återvända. En del väljer också att dela upp boendet på året.
  • I USA bor 150 000 svenskar. I EU bor cirka 660 000 svenskar, och utanför EU är Thailand ett populärt land att bosätta sig i. Det beräknas finnas runt 20 000 Thailandssvenskar.
  • Om man bosätter sig på heltid i ett annat land så skriver man sig också där. Då måste man skaffa sig en privat sjukvårdsförsäkring om man flyttar utanför EU/ESS. Dessutom bör 
man inte stå som ägare av ett hus 
i Sverige eller ha ett svenskt företag eftersom man då är skyldig 
att betala svensk skatt.
  • Det är viktigt att ha nödvändiga 
visum klara innan avresedatum. 
Lagar kring detta skiljer sig mycket mellan länder.
  • Gör en checklista vad som behövs 
i det nya landet och vad som behöver ändras i Sverige. Att glömma säga 
upp el-abonnemanget kan bli dyrt.

 

Läs mer:

Soila hjälper herrelösa gathundar

Irenas resor förändrar livet för barn med gomspalt

Anna-Sofia har ett eget kakaoplantage

 

Text: Susanne Stamming
Foto: Susanne Stamming, privat


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…